tiistai 1. joulukuuta 2009

Muista joulukuussa

Tuo viimeistään syyskuun puolivälissä istuttamasi sipulikukat hyötöön joulukuun ensimmäisenä päivänä. Katso, että sipuleilla on vahvat juuret ja kunnon versot (5-8 cm lajin mukaan), muuten hyötö ei vielä onnistu. Vie heikkojuuriset vielä takaisin kellariin. Jos versot ovat liian lyhyet, ruukut peitetään, etteivät ne saa valoa. Sisällä lämpimässä versot kasvavat vauhdilla ja jo parin päivän kuluttua peite voidaan poistaa. Muista säännöllinen kastelu, muuta hoitoa sipulikukat eivät tarvitse.

Tee itse (tai osta) joulukukkaistutukset pikkutulppaaneista, kevätsahrameista ja hyasinteista. Kukat piristävät pimeyden keskellä. Sipulikukat kukkivat pidempään, jos voit viedä ne viileään yöksi, mutta joulutähti pitää lämpimästä.

Kastele sisällä olevia kasveja hyvin vähän, ellei lämpötila ole kovin korkea. Vain kukkivia kasveja, kuten syklaameja ja kamelioita, lannoitetaan ja kastellaan runsaasti. Joitakin viherkasveja, kuten kirjovehkoja, kultaköynnöksiä, köynnösvehkoja ja palmuja, pitäisi sumuttaa kerran viikossa haalealla vedellä. Pyyhi isolehtisten kasvien lehtiä kostealla, niin ne pystyvät hengittämään paremmin. Karvalehtisten kasvien pinnalta pölyn saa lähtemään kevyesti pensselillä harjaamalla. Tuuleta kaktuksia silloin tällöin ja kastele niitä hiukan kahden viikon välein. Tuuletettaessa suojaa kasvit esimerkiksi pahvilla kylmältä ulkoilmalta.

Jos mahdollista, lykkää uusien huonekasvien hankkimista kasvukauden alkuun, keväälle. Kasvihuoneen hyvistä oloista pimeään ja kuivaan huoneilmaan tuotu kasvi kärsii siirrosta. Pian ostamisen jälkeen kuollut kasvi on luultavasti saanut kylmää. Varmista, että kasvi on pakattu moninkertaisesti paperiin ja mieluusti vielä pahvilaatikkoon.

Ennen lumen tuloa voi vielä kerätä metsästä maanomistajan luvalla varpuja, rahkasammalta, käpyjä ja oksia jouluisiin asetelmiin ja kransseihin. Tuo kävyt lämpimään kuivumaan, niin ne avautuvat parissa päivässä. Rahkasammal säilyy parhaiten kylmässä. Tuo se päivää ennen käyttöä sulamaan sisätiloihin.

Kuivakukka-asetelmista saa pölyt pois joko hiustenkuivaajalla, tai viemällä asetelmat hetkeksi ulos ja puhaltelemalla pahimmat pölyt pois. Älä aloita siivoamista kovimmalla puhallusteholla.

Tee ulos ruukkuihin talviasetelmia esimerkiksi sammaleesta, kivistä, pähkinöistä ja kävyistä. Lähempänä joulua niihin voi muuttaa pari tonttuakin. Älä täytä ruukkuja mullalla, sillä se voi halkaista ruukun jäätyessään. Käytä sen sijaan pohjalla kiviä tai rutattua muovia. Sammal ei siitä hätkähdä. Iso ruukku voi olla upea sellaisenaan: kietaise vaikka iso rusetti sen koristeeksi. Punainen, hopea, kulta tai säkkikangas ovat kaikki kauniita.

Luo lunta ulkona talvehtivien ruukkujen suojaksi.

Ensimmäiset siemenluettelot ilmestyvät. Juo glögiä ja suunnittele ensi vuoden kylvöjä.

Jos olet jo aloittanut talviruokinnan, muista jatkaa sitä läpi talven. Loput talviomenat voi viedä peuroille metsään. Oraville voi tarjota pähkinöitä. Valmiiksi kuorittujen siementen tarjoaminen pitää ruokintapaikan puhtaampana. Pidä joulusuklaat pois lemmikkien ulottuvilta!

Muista jouluna kotitonttua ja jätä sillekin eväät ulko-oven viereen.

0 kommenttia: