tiistai 22. kesäkuuta 2010

Avomaantuotannon näyttö, 2. päivä

Tänään olikin sitten vähän rennompi päivä. Porukka jaettiin kahtia ja toinen puoli suuntasi pellolle ja toinen jäi muovihuoneelle. Minä lähdin aluksi pellolle. Tehtävänä oli istuttaa parsakaalintaimia mahdollisimman itsenäisesti. Ts. maikka kyseli, mitä nyt tehdään ja me kerroimme, hän korjasi tai lisäsi jotain ja sitten me teimme.Ensin kaalintaimet kasteltiin vedellä......sitten torjunta-aineliuoksella kaalikärpästä vastaan.Kun toiseenkin traktoriin oli saatu oikea kärry perään ja siihen taimiväli oikeaksi, lähdettiin pellolle. Sitten pitikin niin kiirettä, että unohdin ottaa kuvia. Parsakaalia istutettiin ruokaan asti, ja sitten vaihdettiin ryhmien kesken työmaita. Ruuan jälkeen kiersimme opettajan johdolla feromonipyydykset ja kelta-ansat ja vaihdoimme niihin uudet liimalaput. Sitten siirryimme muovihuoneelle ja jatkoimme näytemaan kasvien istutusta. Nyt olivat vuorossa lämpöä vaativat, jotka istutetaan muovihuoneeseen turvesäkkeihin. Muuten niistä ei saa Suomen oloissa satoa, varsinkaan sateisena ja kylmänä kesänä. Suurin osa huoneesta tulee täyteen maissia, lisäksi sieltä löytyy munakoisoa, ananaskirsikkaa, päärynä-, mini-, ja amppelitomaattia. Seuraava näytön osa on sitten pareittain tehtävä. Jokainen pari hoitaa näytemaata viikon ajan ja pitää tästä päiväkirjaa. Arvosanansa saa tietää sitten kesän lopulla, kun kaikki osa-alueet on tehty.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaisi tietää, mitä ainetta tuossa kaalintaimien torjunta-aineessa on.

Hyvää juhannusta!

Aralia kirjoitti...

Aine on Roxion, tehoaine dimetoaatti. Lisää voi lukea vaikka täältä: http://www.k-maatalous.fi/tuotteet/kasvinviljely/kasvinsuojeluaineet/viljoille/Sivut/9cd2c231.aspx

Ilman tätä käsittelyä kaalikärpäset munivat kaalintainten juurelle, ja niiden toukat syövät tiensä kaalin taimen sisään ja syövät kaalin ennen kuin se ehtii edes kehittyä. Kotiviljelijät selviävät ilman torjunta-ainetta, sillä he voivat laittaa jokaiselle kaalintaimelle pahvisen kauluksen estämään tyvelle pääsyn. Kaupallisilla viljelmillä siihen menisi aivan liian paljon aikaa ja vaivaa. Kukaan ei maksa kaalista niin paljoa, että se kannattaisi.