sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Isoon ruukkuun istuttaminen

Miten istutetaan isoon ruukkuun? Tapoja on varmaan yhtä monta kuin istuttajaakin, mutta tässä ne tavat jotka tiedän.

Tapa 1: Ihan normaalisti
Täytetään ruukku mullalla, istutetaan kasvi(t). Tarpeen mukaan voi ensin tehdä reikiä ruukun pohjaan.

Tapa 2: Salaojituksella
Jos halutaan, että vesi ei jää ruukun pohjalle, vaan poistuu nopeasti, tehdään ruukun pohjaan reiät ja laitetaan alimmaksi kerros kevytsoraa (eli lecasoraa). Jos reiät jättää tekemättä, lecasorakerros toimii vesivarastona. Tällöin kannattaa kuitenkin tehdä ylivuodot ruukun sivuun lecasorakerroksen yläpuolelle, ettei tule tulva. Teetpä reiät miten hyvänsä, ruukkuun kaadetaan seuraavaksi lecasoraa vähintään 5 cm kerros. Jotta multa ei heti tukkisi soran koloja, kevytsoran päälle laitetaan kangas tai paremman puutteessa sanomalehtiä. Esimerkiksi kate- ja maanpeittokankaat käyvät. Idea on, että vesi menee läpi, multa ei. Lopuksi ruukku täytetään mullalla ja istutetaan.

Tapa 3: Puuruukku
Puu imee itseensä vettä, joten tähän ruukkuun istutetaan aina niin, että ensin astia vuorataan muovilla. Jatko menee sitten kuten muillakin ruukuilla. Omissa isoissa puuruukuissani ei edes ole pohjaa kokonaan peittävää pohjalevyä, joten ilman muovia multa valuisi maahan. Muista tehdä vedenpoistoreiät myös muovin läpi.

Tapa 4: Tyhjää täynnä
Jos ruukku on niin valtava, että sen täyttäminen mullalla ei ole järkevää eikä kasvin kannalta edes tarpeen, voidaan huijata. Ruukkuun voidaan tehdä välipohja, jonka päälle istutetaan aivan normaalisti tai laitetaan pienempi ruukku välipohjan päälle. Toinen tapa on täyttää ruukku sillä mitä on käsillä: kevytsoralla, kivillä... Näiden päälle laitetaan sitten maisemointikangas tai muovi riippuen siitä halutaanko veden valuvan siitä läpi vai ei, ja loppu ruukusta täytetään mullalla.

Tapa 5: Varkaudenesto sisältyy ruukkuun
Jos haluat laittaa kadunvarteen tai muualle "riskialttiiseen" paikkaan ruukun ja pelkäät että se kaadetaan joko autolla vahingossa törmäten tai idioottien typereksiessä, tätä tapaa voi käyttää. Tarvitset rautatangon, joka on tarpeeksi pitkä yltämäään sekä maahan tarpeeksi syvään, että ruukun sisällä lähes koko ruukun korkeudelle. Tee ruukun pohjaan rautatangon mentävä reikä. Tee maahan kadunvarteen kolo rautatangolle, rautakanki on hyvä tässä. Upota rautatanko maahan, tiivistä maa sen ympärillä hyvin. Nosta seuraavaksi ruukku rautatangon ympärille. Täytä ruukku normaalisti.

Tapa 6: Pallomaiseen ruukkuun istuttaminen
Pallomaisten ruukkujen huono puoli on, että jos ne täyttää mullalla kokonaan ja sitten istuttaa siihen kasvin, kasvukauden jälkeen juuristoa multineen on lähes mahdoton saada pihalle rikkomatta ruukkua. Näiden ruukkujen kanssa kannattaakin käyttää sisäruukkua, joka on sen muotoinen, että sen saa helposti ruukusta ulos. Jos sisäruukkukin on sen verran iso, ettet saa sitä nostettua sisäreunoista, kannattaa sen ympärille laittaa vähän nostoapua ja piilottaa nostolenkit vaikka mullan alle kunnes niitä taas tarvitaan. Tuollaista ei välttämättä tarvitse ostaa, vaan tekee köydestä, metalliketjusta, vaijerista tms. vastaavan.

Tapa 7: Tee-se-itse altakasteluruukku
Ruukkuun ei tehdä reikiä, vaan välipohja. Välipohjan voi laittaa ruukun koosta ja muodosta riippuen esimerkiksi ylösalaisin olevien saviruukkujen päälle tai kiinnittää ruukun reunoille rimat joiden päälle pohja tulee. Välipohjaan tehdään reikä putkelle, josta vesi kaadetaan säiliöön, sekä pieniä reikiä joista vedetään läpi puuvillanarupätkiä. Idea on, että vesi nousee kapillaarisesti narunpätkiä pitkin multaan säiliöstä, ja kastelee kasvin. Kannattaa laittaa solmu narunpätkän mullanpuoleiseen päähän, etteivät narut tipu säiliöön. Ruukku täytetään laittamalla ensin välipohja narunpätkineen ja putki kasteluvedelle paikoilleen. Lopuksi täytetään mullalla ja istutetaan.

Tapoja saa vapaasti yhdistellä. Muista miettiä etukäteen, tuleeko ruukku avoimen taivaan alle vai katokseen, eli mitä tapahtuu kaatosateella. Minne vesi menee? Haluatko pohjalle vesisäiliön vai ylimääräisen veden poistuvan nopeasti? Kestääkö lattia tai muu pinta jolla ruukku on, vettä ja ruukun painon? Tarvitseeko ruukkua liikutella vai haluatko nimenomaan ettei se liiku minnekään? Painavia ruukkuja saa mielestäni parhaiten liikuteltua nokkakärryillä. Hankin itse pienet sellaiset, jotka saa taitettua kasaan säilytyksen ajaksi.

Monivuotisia kasveja ruukussa kasvatettaessa pitää myös miettiä, tarvitseeko ruukkua eristää. Maalämpöä kannattaa käyttää hyväksi. Tällä tarkoitan sitä ilmiötä, ettei maanpinta koskaan ole yhtä kylmä kuin ilma. Ruukun kannattaa siis olla jalaton, että sen pohja ja siten myös juuret ovat lämpimämpää maata vasten. Kun kaikki on mietitty ja ruukku valittu, ei kun istuttamaan!

HUOM! Varmista että ruukkusi kestää Suomen talven, jos se on vuoden ympäri ulkosalla.

0 kommenttia: