sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Kukkavarsia ja kuvankäsittelyä

Orkidea, joka on näyttänyt koko kesän siltä, että se kuolee justiinsa, yllätti. Hän päätti ruveta kukkimaan! Saa nähdä, onko tämä merkki siitä, että hän aikoo seuraavaksi kuolla, vai siitä, että hän on alkanut viihtymään. Auttoikohan kesän kuivilla olo tässä jotenkin? 
Päivitystahdista voi ehkä päätellä, että viime aikoina on tullut touhuttua kaikkea ei-kasveihin-liittyvää. Yksi niistä on kuvankäsittely. Tässä on alkuperäinen kuva, joka näyttää akvaarion lasien puhtauden ja levätilanteen kaikessa karmeudessaan.Tässä paranneltu versio, jossa levää, tahroja ja heijastuksia on huomattavasti vähemmän. Kovin tarkkaa tarkastelua ei tämäkään kuva kestä, mutta ensimmäiseksi yritykseksi aika hyvin, sanoisin. :)

lauantai 6. marraskuuta 2010

Rapula tänään


Rapulaa on parasta kuvata näin illalla, jolloin se on nätti yövalo. Väritkin näkyvät oikein. Kasviakvaarion loisteputki on kasvien vaatimusten mukainen, violettipainotteinen. Pohjamateriaalin vaihto hienojakoisempaan oli hyvä idea, pieni heinämäinen kasvi (ilmeisesti Lilaeopsis brasiliensis) on nyt vihdoin kunnolla juurtunut.Poimupatsuli on ruvennut leviämään ihan kivasti. Sillä on hauska kasvutapa. Toivotaan, että se joskus peittää koko pohjan. Haluaisin tähän akvaarioon jotain muutakin matalaa ruohomaista tähän etualalle, mutta nyt ei budjetti salli. Ehkä sitten joskus...
Tämä pikkuinen on myöskin viihtynyt ihan mukavasti, vaikka onkin äärimmäisen hidaskasvuinen. Olen saanut hänet nimellä Staurogyne sp.
Tämä vesimiekka on nyt alkanut voida paremmin kun siirsin sen tähän pieneen akvaarioon. Ennenhän näitä oli kolme, ja ne olivat 300-litraisessa. Eivät viihtyneet. Nyt näitä on enää 2, eikä siitä toisesta enää tiedä, kauanko jaksaa sinnitellä:

Akvaariot tänään

Taas on viikonloppu ja vedenvaihtojen aika. Vaihdan n. kerran viikossa puolet akvaarioideni vedestä, ja hankaan samalla levät laseista. Paljon muuta hoitoa nämä eivät nyt olekaan tarvinneet, mitä nyt kalat pitää välillä ruokkia. Eteisen 128-litrainen on aivan hirveä viidakko, mistä kalat pitävät.He ovat selvästi olleet kotona ruoka-aikaan, sen verran on kokoa kertynyt. Nyt he ovat yhtä suuria kuin vanhempansa olivat, kun saapuivat meille.
300-litraisen kasvit ovat alkaneet jopa kukkia, ilmeisesti he siis viihtyvät. Osa sitten mököttää, ja osa tekee kuolemaa. No, aina ei voi saada kaikkea... Akvaarion takahylly on tyhjentynyt, kun kasveja on kupsahdellut.  Flamingokukka kuivatti lehtensä ja heliotrooppi nuupahti. Saa nähdä, liittyykö viheradiantumi niiden joukkoon, sillä on enää yksi lehti hengissä.
Phalaenopsis celebensis on alkanut vähitellen tehdä uutta lehteä, kun pääsi eroon punkeista. Saastunta oli paha, ihme että kasvi selvisi.
Nämä normiphalet ovat toisella laidalla lihomassa. Tuossa taaimmaisessa on jotain vikaa juurissa, mistä syystä sen pitää olla jatkuvasti vedessä tai se näyttää kuolevan janoon. Saa nähdä, tuleeko siitä kompostin täytettä, vai toipuuko se.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Uusinta: muista marraskuussa

- Siirrä viileään varastoon, viherhuoneeseen tai kellariin kaikki talvetettavat ruukkukasvit. Kokoa ulos jäävät ruukut suojaan sateilta ja tuulilta ja peitä maan routaannuttua talvensuojaturpeella ja pakkaspeitteellä.

- Tee kunnon suojukset parvekkeen monivuotisille ruukkuistutuksille.

- Korista parveke talvisilla ruukkuasetelmilla. Käytä esimerkiksi sammalta, havuja, oksia, kanervia ja koriste-esineitä.

- Kaiva ulkovalot esiin.

- Pese lintujen ruokintalauta ja katso sille paikka valmiiksi. Sopiva hetki aloittaa talviruokinta on pakkasten alettua.

- Istuta jouluamarylliksen sipulit 5-7 viikkoa ennen haluttua kukintaa.

- Valoisan ajan vähetessä huonekasvien kasvu heikkenee. Lämmityskauden alettua huoneilma kuivuu, joten kasveja kannattaa sumutella päivittäin. Lehtien kellastuminen voi olla merkki kehrääjäpunkeista jotka viihtyvät kuivassa huoneilmassa, joten tarkista lehtien alapinnat.

- Ota vähästä valosta kaikki irti: pyyhit pölyt kasvien lehdiltä ja siirrä kasveja mahdollisuuksien mukaan lähemmäs ikkunaa. Tarkista kuitenkin, etteivät lehdet koske kylmää ikkunaa ja saa vaurioita. Jos ikkunasta vetää, laita ruukut styroksilaatikkoon, etteivät juuret saa kylmää.

- Kaiva lisävalot naftaliinista ja viritä paikoilleen. Sopiva valaistusaika on 12 h vuorokaudessa.

- Siirrä kaktukset valoisaan, mutta viileään (n. 10 astetta) talvehtimispaikkaan.

- Muista, että liikakastelu tappaa.