maanantai 18. huhtikuuta 2011

Miten hoidan kasviani?

Kuvitellaanpa, että olet ostanut kasvin A, joka näytti kaupassa kivalta. Menet nettiin ja alat etsiä siitä tietoa. Yhdellä sivulla sanotaan, että kasvia ei saa liikutella, toisella, ettei sitä saa kastella kuin kerran kuussa, kolmannella käsketään kastelemaan joka päivä. Joku sanoo, että kasvi kuolee ikkunalla, toinen valittaa kun se kuolee nurkassa. Lannoittamisen kohdalla heität kädet ilmaan ja luovutat. Äläkä hyvä tavaton sentään mene ja ala etsiä tietoa kasvikirjoista, sillä nekin ovat kaikki eri mieltä. Toisen mukaan kasvi pärjää valosta varjoon, toinen sanoo vain "hajavalo". Täh?

Neuvojen moninaisuuteen on montakin syytä. Ensimmäinen syy on se, että jokainen haluaa hoitaa kasvejaan tavallaan. Kiireinen ei ehdi hoitaa niin usein kuin kiireetön. Joku haluaa näprätä kasvien kanssa ja hioa lannoitusta, valaistusta ja ilmankosteutta loputtomiin, toiselle riittää, kunhan kasvi pysyy hengissä. Toinen syy on, etteivät kaikki saman lajin kasvit ole täysin samanlaisia. Jos emokasvi on kerätty kosteasta sademetsästä tropiikissa, sillä on eri geeniperimä kuin vuorenrinteeltä kerätyllä, vaikka ovatkin samaa lajia. Jalostus sotkee pakkaa lisää, joten voi aivan hyvin olla, että naapurisi kasvi tarvitsee vettä joka päivä, ja sinun marketista ostamasi samanniminen kasvi kuolee samalla kastelutahdilla.

No. Mitä ihmettä tässä voi ihminen tehdä, kun ei voi mihinkään luottaa? Ensimmäiseksi pistetään jäitä hattuun. Kasvien hoito ei ole salatiedettä, eikä kasvisi kuole sillä välin kun selvität, miten sitä hoidetaan, kunhan se oli terve kun ostit sen, eikä se saanut kylmää kun toit sen kotiin.

Yksi tapa etsiä neuvoja on poimia eri lähteiden ohjeista ne useimmin toistuvat, ja mennä niiden mukaan. Jotkin asiat pätevät aika varmasti, kuten "vaatii viileän jakson kukkiakseen". Minä jätän nämä kasvit suoraan hankkimatta, koska tiedän etteivät ne koskaan kuki tasalämpöisessä kerrostalossa. Toinen usein pätevä asia on vaikeus. Jos keskustelupalstalla kukaan ei saa kasvia pysymään hengissä Suomen oloissa, todennäköisesti ei saa aloittelijakaan. Hyvin vaikeita kasveja ovat esimerkiksi gardenia, hellepuu ja joulutähti (paitsi jos sinulle riittää, että se on hengissä joulunpyhät).

Toinen tapa on katsoa sitä kasvia. Hyvin ohuet lehdet päästävät vettä haihtumaan enemmän, jolloin kasvia pitää kastella enemmän. Hyvin paksut tai jopa vahapintaiset lehdet kertovat kasvin kestävän kuivuuttakin. Jos kasvi nuupahtaa, ja multa on kuivaa, pitää kastella useammin. Jos kasvi nuupahtaa ja multa on läpimärkää, pitää kastella harvemmin.

Jos ei tiedä kasvin vaatimuksista yhtään mitään, hyvä tapa aloittaa on keskivertohoito, jota sitten säätää lopputuloksen mukaan. Eli laittaa kasvin valoisaan paikkaan, mutta ei kuumimpaan paahteeseen, ja kastelee sitä aina, kun multa on päässyt vähän kuivahtamaan. Jos kasvi voi hyvin, jatketaan tätä. Jos kasvi alkaa oireilla, muutetaan jotain: valoa, vettä, lämpötilaa. Paras tapa tappaa kasvi kuin kasvi on kastella liikaa. Ei kuitenkaan kannata odottaa, kunnes multa on niin kuivaa, että se irtoaa jo ruukun reunoistakin, ellei kyseessä ole todella paljon kuivuutta kestävä kaktus. Toiseksi tehokkain tapa tappaa kasvi on kylmyys. Laitetaan kasvi ikkunalle, jolla vetää pahasti tai tuuletetaan talvella siitä kasvin viereisestä ovesta. Suurin osa huonekasveista viihtyy, kun lämpötila on vähintään +15 astetta. Näistä kun selviää, on jo aika hyvin.

Lannoittamista ei usein ostokasvin kohdalla tarvitse heti alkaa miettiä, sillä niillä on usein mullassaan pitkäkestoista lannoitetta, joka riittää n. 1-4 kk ostohetkestä. Sinulla on siis hyvin aikaa tutustua kasviin ja kuinka nopeasti se kasvaa. Nopeakasvuista lannoitetaan useammin kuin hidasta hämäläistä.

Vielä termiviidakosta. Hajavalo tarkoittaa paikkaa, joka on valoisa, mutta johon aurinko ei pääse paistamaan suoraan, ei ainakaan koko päivää. Jossain toisessa paikassa tarkoitetaan samaa, kun sanotaan puolivarjo. Se, ettei kasvia saa siirtää, tarkoittaa jossain, ettei kasvia kannata siirrellä usein, sillä se on hidas reagoimaan muutoksiin.  Toinen voi tarkoittaa samoilla sanoilla sitä, että kun kasvissa on nuppuja, sitä ei kannata siirtää, sillä nuput kääntyvät kohti valoa ja pahimmillaan "vääntävät itseltään niskat nurin" ja tippuvat. Kasvi voi myös olla herkkä nuppuvaiheessa tapahtuville muutoksille ja tiputtaa nuput erilaisen ilmankosteuden tai valonmäärän vuoksi. Joka tapauksessa harva kasvi kuolee siirtämiseen, ja jos uusi paikka saa kasvin reagoimaan hirveän huonosti, aina voi siirtää sen takaisin tai odottaa, kunnes se sopeutuu.

Ja jos se joka tapauksessa kuoli: Se ei sitten ollut sinun kasvisi. Jätä se ensi kerralla kauppaan ja kokeile jotain toista. :)

0 kommenttia: