keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kannetaan kiviä

Tänään alkoi sitten kivien latominen. Ensin tehtiin pohjat.
Pohjat tiivistettiin kerran ennen lopullista tasausta. Minäkin sain kokeilla tätä, mutta kukaan ei muistanut sanoa, mistä se sammuu. Yksi linjalanka katkesi, ennen kuin sain sen selville. Onneksi niitä saa uusia.
Aloitimme nurkasta ja etenimme seinää myöten. Meidän harjoittelijoiden ei tarvinnut tietää oikeista koroista mitään, riitti että pistimme kivet valmiille pohjille ja seurasimme että ne tulivat linjaan seinän kanssa.
Välillä katsottiin kiskon avulla, että rintamalinja pysyi suorana. Tämä valmiiksi vanhan näköiseksi kulutettu patiokivi on tällä hetkellä kauhean suosittua täällä, kuten Suomessakin.
Tällä niitä kiviä kanneltiin. Säästää kummasti käsilihaksia. Ei niitä kiviä muuten jaksaisi kantaa 8 tuntia päivässä kolmea kerrallaan. Tai no, muut kantoivat 4 kerrallaan, mutta minä olenkin vielä rapakunnossa talven jäljiltä. ;)
Kivilavoja upposi tuohon yllättävän monta. Minäkin sain hakea niitä traktorin piikeillä lisää, kun vakuutin tehneeni sitä paljon aikaisemminkin.

Kaivojen kohdalle jätettiin aukot, ne tehdään myöhemmin. Päivän opetus oli: lava aina mahdollisimman lähelle, hullukaan ei kanna kiviä viittä askelta kauempaa. Tässä työssä on opittava laiskaksi, muuten tätä ei jaksa tehdä.
Suorakulmaa käytettiin, kun tarkistettiin että kivien saumat ovat suorassa kulmassa seinän kanssa ja samassa linjassa keskenään. Kuvassa näkyy myös linjalanka, joka näyttää valmiin pinnan tasoa ja on samassa linjassa seinän kanssa. Sen edessä on kisko, joita käytettiin hiekan tasaamiseen ja suorien linjojen tarkistamiseen. Se on siis tuommoinen halkaisijaltaan nelikulmainen ontto putki, joita saa kytkettyä toisiinsa vaikka kuinka pitkäksi kiskoksi. Huomatkaa hieno lapio.
Välillä tuotiin lisää hiekkaa. Ratissa harjoittelija, kaksi muuta harjoittelijaa ohjaa. Tuo portti on vain hieman leveämpi kuin peräkärry tai traktori.
Näin. Hyvin sujui, ei hajonnut portti eikä traktori ja hiekka tuli sopivaan paikkaan.
Tänään päästiin tähän asti, huomenna jatkuu.

0 kommenttia: