tiistai 10. toukokuuta 2011

Nimien takana: posliinikukat

Posliinikukkien suvun nimi, Hoya on kunnianosoitus englantilaiselle puutarhurille. Thomas Hoy (1750–1822) oli aikanaan arvostettu kasvitutkija, joka esitteli englantilaisille tiedepiireille useita australialaisia kasveja. Suomenkielinen nimi "posliinikukka" kuvaa kasvin kukkia, jotka näyttävät kuin posliinista tehdyiltä. Ainakin ruotsissa (porslinsblomma) ja tanskassa (porcelænsblomst) puhutaan posliinikukista, mutta englantilaisille kukista tulee mieleen vaha: "Wax flower". Kaikille posliinikukille ei valitettavasti ole vielä keksitty suomenkielistä nimeä, mutta joillekin sentään. Näillä on jo:

Hoya australis  australianposliinikukka
- "Australis" on latinaa ja tarkoittaa "eteläinen". Kasvia tavataan laajalla alueella Australiaa ja Oseaniaa, mikä eurooppalaiselle on etelässä.
  
Hoya carnosa  isoposliinikukka
- Tämän kasvin kuvasi tieteelle itse Linné jo vuonna 1781. Hän kuitenkin sijoitti kasvin sukuun Asclepias, ja vasta 1805 Brown julkaisi sen posliinikukkana. Nimen "carnosa", "lihaisa" antoi kuitenkin jo Linné. Se viittaa meheviin lehtiin.
  
Hoya javanica, tähtiposliinikukka
- "Javanica" kertoo kasvin olevan kotoisin Jaavalta. Lisää kasvista vanhemmissa postauksissa: Klik ja klik.

Hoya kerrii  herttaposliinikukka
- Arthur Francis George Kerr (1877–1942) oli irlantilainen kasvien keräilijä, joka löysi tämän kasvin 1911. Kasvi on nimetty hänen mukaansa. 

Hoya lacunosa sädeposliinikukka
- "Lacunosa" tulee latinasta, "lacus" on järvi. "Pienet järvet" viittaavat lehtisuonien muodostamiin mataliin kuoppiin lehdissä.
  
Hoya lanceolata subsp. bella pikkuposliinikukka
- Moni harrastaja käyttää yhä vanhaa nimeä, H. bella, mutta jo vuonna 1981 D.H Kent todisti sen olevan H. lanceolatan alalaji. "Lanceolata" viittaa lehtimuotoon: "suikea". "Bella" on latinan "bellus"-sanan feminiini, tarkoittaen kaunista. "Kaunotar" myy varmaan paremmin kuin "suikea", mikä selittänee vanhan nimen suosion kauppiaiden parissa.

Hoya linearis himalajanposliinikukka
- "Linearis" viittaa lehtien muotoon: tasasoukka.

On kuitenkin kauhean monta ihanaa posliinikukkaa, joille ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Ideariihi käyntiin! Mikä sopisi näille nimeksi?
 
Hoya compacta
- "Compacta" = tiivis, viittaa kasvin tiiviiseen kasvutapaan. "Tiivisposliinikukka" ei kyllä ole hyvä nimi kasville. Mitenkäs olisi kiharaposliinikukka?

Hoya cumingiana
- Nimetty löytäjänsä, Hugh Cumingin mukaan. Vaatii poikkeuksellisen paljon valoa ollakseen posliinikukka, muuten helppo kasvi. Aurinkoposliinikukka? Sopisi sekä valovaatimuksen, että kukan värien kanssa yhteen.

Hoya heuschkeliana
- Jonkun mukaan se on nimetty, mutta kenen, sitä en tiedä. Miten olisi uurna- tai ruukkuposliinikukka? Ei, nyt tiedän! Helmiposliinikukka! Ovathan pyöreät kukat kuin pieniä helmiä. :)
  
Hoya memoria
- Nimetty Filippiineillä sijaitsevan keruupaikan mukaan. Muistoposliinikukka? Äh. Kyllä tälle kaunottarelle pitää nätimpi nimi keksiä...

Hoya nummularioides
- Tämä ihanuus ansaitsee oman nimen! "Nummularioides" viittaa lehtien muotoon, joka on kuulemma pyöreä kuin kolikko (?) ("nummus", kreikkaa). Lehtien muoto vaihtelee samassa kasvissakin, ja minusta suurin osa niistä on muuta kuin pyöreitä. Helppo, samettilehtinen köynnös joka kukkii epäposliinikukkamaisesti joka lehtiparin kohdalta on kasvi jota voin suositella. Miten olisi pilviposliinikukka, koska kukkiessaan tämä on todellinen kukkapilvi? Kolikkoposliinikukka sopisi paremmin nimeksi H. obovata:lle, jonka lehdet ovat pyöreät.

Hoya pubicalyx
 - "Pubicalyx" = karvainen verhiö eli verholehdet. Nämä lehdet jäävät usein kukan auettua piiloon, niiden tehtävä on suojata kukkaa nuppuvaiheessa. Kai kasvi on kuitenkin ansainnut kauniimman nimen kuin "karvaposliinikukka"? Miten olisi täpläposliinikukka? Nimi olisi helppo oppia, kun kasvi on niin yleinen ja yleensä tämä on täplikkäämpi kuin isoposliinikukka.

Muita:
H. brevialata: lusikkaposliinikukka lehtien muodon mukaan
H. kanyakumariana:  pipariposliinikukka lehtien muodon mukaan
H. macgillivrayi: kuningasposliinikukka, koska sen kukat ovat suvun suurimmat. 
H. obovata: kolikkoposliinikukka lehtien pyöreän muodon vuoksi. 
H. obscura: komeaposliinikukka, koska kasvi on upea kukkimattomanakin. Lehdet muuttuvat auringossa punaisiksi vaaleanvihreää lehtisuonitusta lukuunottamatta.
H. retusa: tikkuposliinikukka, taas lehtien muodon mukaan.

Ehdotuksia tulemaan!

0 kommenttia: