maanantai 5. maaliskuuta 2012

Kevät ja kilpikirvat


Kevät on koittanut, ja lisääntynyt valo sai minutkin huomaamaan H. picta:ssa jotain outoa valkoista nöyhtää. Villakilpikirvoja! En ymmärrä, mistä se on niitä saanut, mutta toimeen piti ryhtyä. Suomessa lykkäisin kasvin ruukkuun Provadotabletin, mutta en edes tiennyt, saako sitä täältä. Onneksi Bayerillä on nettisivut, joilta selvisi että täältäkin saa Provadoa, mutta nimi on eri. Saksassakin Bayer myy kasvinsuojeluaineita, ja täälläkin sillä on Provado-tuoteperhe, mutta se sisältää eri tuotteet kuin Suomessa. En ymmärrä tässä taustalla olevaa logiikkaa, mutta väliäkö sillä. Seuraava ongelma oli löytää kauppa, josta ainetta saa. Onneksi on nettikaupat. Koska nämä ovat niin pienissä ruukuissa ja pienijuurisia, ajattelin että sumute olisi turvallisempi ja/tai tehokkaampi. Purkki tuli kotiovelle seuraavana päivänä. Postikulut olivat vähemmän kuin edestakainen matka puutarhamyymälään olisi maksanut. Tämmöisestä palvelusta tykkään.

Jostain syystä kirvat olivat vallanneet vain toisen pistokkaista. Varmuuden vuoksi käsittelin kuitenkin kaikki kasvini. Yritin ensin saada raukkaparan nestetasapainoa palautettua laittamalla sille muovipussin hupuksi, mutta ei auttanut. Nyppäsin lopulta koko pistokkaan irti ruukustaan ja pistin sen minigrip-pussiin, ja vettä perään. 100% kosteus tepsi, ja kasvin lehdet saivat paksuutensa takaisin. Reilu viikko myöhemmin puhdistin kasvista huolella kaikki löytämäni vihulaiset ja ruukutin sen takaisin. Uusi Provado-käsittely ja huppu niskaan pitämään kosteutta korkeana uudelleen juurtumisen ajan. Katsotaan, miten meidän käy. Olin näkevinäni yhdessä lehdessä myös seittiä, mikä voisi viitata vihannespunkkeihin. Toivotaan, että näin omiani. Neem-öljy on kuitenkin valmiudessa tuossa hyllyn päällä.
Kaikki muut posliinikukat voivat hyvin ja kasvavat kohisten. Jopa H. griffithii alkaa vihdoin näyttää joltain muulta kuin kepiltä, jonka joku tökkäsi kukkapurkkiin. Lehdet kärtsäsivät liiassa valossa lisävalon alla, mutta sekään ei näytä hidastavan tahtia.

5 kommenttia:

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Olen lukenut, että suomalaiset provado-puikot eivät tehoa vihannespunkkeihin, mutta että esim. ruotsissa on eri aineet, ja heillä ne tehoavat. Taustalla on varmasti jonkinlainen lainsäädäntö tms, mitä kuluttajille myytävät torjunta-aineet saavat sisältää?

Toivottavasti pääset eroon tuholaisistasi!

Aralia kirjoitti...

Juu, aivan oikein, Provado ei tehoa vihannespunkkeihin. Niihin parhaiten kokeilemistani aineista toimii neem-öljy. Siksi minulla on sitä aina varalta. Saksalainen versio Provadosta lupaa tehota myös vihannespunkkeihin, ja siinä on mukana yksi tehoaine enemmän kuin suomalaisessa versiossa, mutta käytännönkokemusta ei ole. Toivottavasti ei tulekaan.

Herpiili kirjoitti...

Ruotsalaiset provado-puikot eivät nekään tehoa vihannespunkkeihin ja ruotsin bayerin sivuilla lukeekin "Provado skyddar växterna mot sugande insekter som bladlöss, sköldlöss, ullöss, mjöllöss, stinkflyn, stritar och trips (utom amerikansk blomtrips Frankliniella). Verkan mot spinnkvalster är otillräcklig."

Jostain syystä suomessa Provadon etiketissä ja bayerin nettisivuilla väitetään tehoavan vihannespunkkiin.

Hieman asiaa selviteltyäni löytyi läjä tutkimuksia joissa on todettu että imidaklopridi ei tehoa punkkeihin, vaan toimii täysin päinvastaisesti ja lisää eliniän odotusta, munien kuoriutuvuutta ja nopeuttaa kehitysvaiheita.

Ilmeisesti ruotsissa on ollut/on markkinoilla Provado plus-sumutetta jossa on toisena tehoaineena metiokarbia, joka taas toimii kehrääjäpunkkeja vastaan.

Ilmeisesti suomalaisissa provado-puikoissa ei ole alunperin ollut mainintaa vihannespunkeista, vaan väittämä on tullut joskus myöhemmin etikettiin ja nettisivuille.

Aralia kirjoitti...

Herpiili: Kiitos selvityksestä! Hyvä, kun joku jaksaa ja ehtii ottaa asioista selvää. :)

Herpiili kirjoitti...

Ja asiasta on nyt näköjään lähtenyt palautetta Scheteligille joka on luvannut korjata asian Provadon kohdalla:

http://chilitunari.blogspot.com/2012/03/punkkeja.html

Begoniapunkkeihin ja vihannespunkkeihin vaikuttaa tehoavan myös seuraava seos hyvällä prosentilla:

"Jaakontaikaa 1+4 tai 1+5 ja siihen 10ml/litra ruokaöljyä sekä pari milliä mäntynestesaippuaa."

Pehmeälehtisiin saattaa aiheuttaa vioituksia.