lauantai 17. toukokuuta 2014

Aurinkoinen päivä


Joskus on vain niin ihanaa loikoilla sohvalla ja tuijotella yläpuolista kasvirunsautta... Mikään ei ole niin kaunista kuin lehtien läpi siivilöityvä valo!

maanantai 12. toukokuuta 2014

Kirjahankintoja


Vihdoin! Heinät ja sarat Suomen luonnossa on kirja, jota odotin ja odotin ennen syventävän kasvikurssin heinätenttiä, mutta niin vain kirja ilmestyi vasta tentin jälkeen. Meinasin ensin jättää sen odottamaan työelämään pääsyä, mutta sitten sain selville, että syksyllä pidetään maastokurssi jolla kasvien lajintuntemusta tarvitaan. Opintolainaa kehiin ja postikusti kiikutti minulle samalla uuden Sata sammalta -kirjan. Kirja keskittyy vain lehtisammaliin, mutta se nyt ei ole suuri puute. Hyviä kuvia ja tuntomerkitkin vaikuttavat olevan riittävän laajasti kuvatut maastokäyttöön. Sanastoakin on esitelty. Mikä tärkeintä, kirja on sopivan ohut repussa kuljetettavaksi.

Heinät ja sarat -kirja puolestaan on todella kaivattu siksi, ettei heinämäisistä kasveista juuri ole kasvioita kirjoiteltu. Kasvien tuntomerkit on avattu mielestäni todella hyvin tämmöiselle aloittelijalle ja yleisimmistä lajeista on monta kuvaa. Tästä sitten tavoitteeksi opiskella suomalaisia lajeja. Suomessa kasvaa todella näyttäviä heiniä, on harmi että tunnen niitä niin huonosti. Ehkä tämän opuksen avulla eivät eri saralajit menisi niin helposti sekaisin?

Edit: Syksyn luontotyypit-kurssin jälkeen voin todeta, että molemmat oppaat olivat maastossa hyödyllisiä ja ahkerassa käytössä. Olen erittäin tyytyväinen hankintoihini. Vielä kun saisi jostain hankittua kotiin vähän laajemmat oppaat, että voisi tutkia paremmin maastossa epäselviksi jääneitä... Niin ja hyvä jäkäläopas minulla on yhä hakusessa.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Viidakon tunnelmaa


Miten niin meillä on vaikea nähdä ikkunasta ulos? Tarvitseeko siitä nähdä ulos? :D

Laitan ylös: Postitse saatu pistokkaat H. lacunosa 'Ruby Sue' ja H. curtisii.

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Kasvien pesu


Vuosien mittaan olen todennut, että paras tapa pitää kasvinsa ötökkä-vapaina on käyttää ne säännöllisen epäsäännöllisesti (1-2 kertaa kuussa - kerran 1-2 kuukaudessa) suihkussa. Jos kasveissa on oikeasti ötökkää, pyrin viemään ne pesulle kerran viikossa. Samalla lähtevät pölyt pois lehtien pinnalta, joten auringonvalosta saadaan maksimihyöty myös pimeänä vuodenaikana.


Koska käytän kasveillani säiliöruukkuja, suihkuttelun lopuksi tarkastan niistä kaikista vedenpinnan ja tarvittaessa kaadan ylimääräisen veden pois. Suihkutteluun käytän kuumaa vettä (kasvit kestävät hetkellisesti + 60 asteen lämpötiloja) sopivan kovalla paineella (ei niin kovalla, että lehdet repeää). Suihkutan erityisesti lehtien alapinnat, koska siellä ne tuholaiset viihtyvät.


Mullan päätyminen viemäriin ei ole ongelma, mutta kevyt lecasora voi lähteä liikenteeseen. Siksi käytän mullan pinnalla koristekatetta tai hiekkaa.


Käytän kasvit suihkussa ikkunallinen kerrallaan, annan niiden kuivua ja kannan takaisin paikoilleen. Tämän ikkunan joudun ottamaan kahdessa osassa, ensin pöydällä olevat ja sitten amppelit. Nyt on valmista, tuli pestyä ikkunakin samalla!

perjantai 2. toukokuuta 2014

Pakastimen hyötykäyttöä


Sulatin pakastimen, ja sieltä irtosi jäätä ihan kunnolla. Aluksi heitin sitä vain lavuaariin sulamaan, mutta sitten tajusin että voisihan sillä myös kastella kasveja. Ulkovarastossa peitteiden alla talvehtinut ruohosipuli piti jo nostaa valoon muutama päivä takaperin ja samalla nostin tuon toisenkin laatikon siinä toivossa, että siihen olisi ropissut orvokinsiemeniä. Olivat varaston jäljiltä hyvin kuivia, ja pelkäsin juurten saavan shokin lämpimästä kasteluvedestä. Ongelma ratkaistu!