torstai 5. maaliskuuta 2015

Miten huonekasvit pidetään hengissä: Kuinka tapetaan kasvi

Hukutetaan se!
Helpointa, jos ruukussa ei ole pohjareikää. Kun vesi täyttää koko ruukun ja multa on litisevän märkää, juuret eivät varmasti saa happea ja tukehtuvat hitaasti. Juurten kuoltua loppu kasvi seuraa nopeasti perässä.

Muunnos tästä on nostaa ilmankosteus kasvin ympärillä niin korkeaksi, että haihduttaminen muuttuu mahdottomaksi. Sulje siis kasvi muovipussiin tai muoviseen kasvihuoneeseen, jossa ei ilma kierrä. Sumuta tila märäksi ja tilkitse tiiviiksi. Ei kestä kauaa, kun sinulla on jo komea homeviljelmä siinä, missä ennen oli kasvi.

Tapetaan se janoon!
Vielä helpompaa kuin edellinen. Pitää vain unohtaa kastella. Vähitellen multa kuivuu korpuksi ja irtoaa ruukun reunoista. Kasvin nestejännitys hiipuu, sen elintoiminnot hidastuvat ja juuristoon tulee vaurioita. Kasvi yrittää selvitä kuivuudesta pienentämällä haihduttavaa pinta-alaa, joten ennen kuolemaa saa ihastella putoilevia lehtiä.

Mutta miksi tyytyä hukuttamaan TAI tappamaan janoon, kun voi tehdä molemmat! Ensin tukahdutetaan juuria hukuttamalla ne, sitten annetaan koko kasvualustan kuivua korpuksi. Viime hetkellä kaadetaan kasville vettä useiden viikkojen edestä ja varmistetaan, ettei vesi vain pääse ruukusta kuin haihtumalla. Kuivatetaan taas korpuksi. Jatketaan, kunnes tavoite on saavutettu.

Lannoitetaan se hengiltä!
Unohda lannoitepurkin ohjeet. Kaada lannoitetta varmuuden vuoksi, mieluiten raakana. Ohjeet ovat aloittelijoille ja enemmän on parempi. Multa on hetken päästä suolaisempaa kuin Kuollutmeri, ja huonekasvi muuttuu kuivakukaksi alta aikayksikön!

Grillataan se!
Valoa ja lämpöä ei voi olla koskaan liikaa! Nostetaan siis kasvi kuumimpaan aurinkoon tai jos sitä ei ole saatavilla, kuumana hohkaavan patterin päälle. Mieluiten nostetaan koko talven sisällä kököttänyt kasvi tai vasta itäneet taimet suoraan ulos etelään avautuvalle parvekkeelle täyteen paahteeseen ilman karaisua. Lehtiin tulleet läikät kertovat vain siitä, että valo tehoaa!

...Tai keitetään sen juuristo?
Muunnelma edellisestä. Tarvitaan metallinen, mieluiten musta ruukku. Kastellaan kasvi hyvin ja nostetaan luonnonvaloon niin, että aurinko pääsee paahtamaan suoraan ruukkuun. Odotellaan, kunnes multa lämpenee yli juurten sietokyvyn. Kun ruukku polttaa kättä kosketettaessa, ollaan oikeilla jäljillä!

Pakastetaan se!
Kylmä karaisee. Ei kukaan pieneen vetoon kuole. Voidaan siis hyvin tuulettaa paukkupakkasillakin läpi talon. Mieluiten avataan juuri ne ikkunat, joiden vieressä on kasvi. Laitetaan taimet vetoisalle ikkunalaudalle itämään. Tulee kylmäkäsittely samalla. Jos ruukut jäätyvät kiinni ikkunalautaan kastelun jälkeen, eivätpähän pääse putoamaan.

Eristetään se pimeään!
Luonnonvalon määrä laskee hyvin nopeasti ikkunasta poispäin siirryttäessä, vaikkakaan ihmisen silmät eivät sitä niin selvästi havaitse. Laitetaan siis kaikki huonekasvit vähintään reilun metrin päähän ikkunoista, mieluiten huoneeseen, jossa ei ole ikkunoita lainkaan. Jos ikkuna on olemassa, ei missään nimessä pestä sitä. Ikinä. Varmuuden vuoksi pidetään verhot kiinni päivälläkin. Lisävaloja ei ainakaan hankita ja vaikka hankittaisiinkin, unohdetaan pistää ne päälle. Säästyypähän sähköä.

Syötetään se ötököille!
Jos ötököitä ei ilmesty itsestään, kannattaa kokeilla yhtä tai useampaa kohtaa edellisistä. Sopivasti heikentynyt huonekasvi on kunnon ötökkämagneetti. Lähde lomille ja unohda palkata kasveille lomakastelija. Varmuuden vuoksi kasvit voi nostaa loman ajaksi parvekkeelle, että tuuli pääsee heittämään ne täyteen kirvoja. Jos jokin kasvi saastuu, nosta se äkkiä muiden kasvien keskelle. Voit myös käydä tonkimassa markettien alennuspöydät ja kantaa kotiisi sieltä jonkun syödyn yksilön. Muista hieroa sitä jokaiseen huonekasviisi, kun mietit, minne sen sijoittaisit. Laske vielä ilmankosteutta, niin punkkien on helpompi lisääntyä. Kyllä kuolee!

Tapetaan se tauteihin!

Tästä en itse asiassa tiedä, miten onnistuin. Kasvi oli minulla parvekkeella aiemminkin ilman, että siihen iski sienitautia. Sitten se äkkiä muuttui punaiseksi. Kasvin viiltely tai haavoittaminen ja ulkoilman itiöille altistaminen todennäköisesti auttaa. Jos onnistut saamaan jonkun komean kasvitaudin kotiisi, uita sakset ja muut kasvien hoitoon käytetyt työkalut sairastuneen kasvin nesteissä ja aiheuta sitten niillä haavoja mahdollisimman monelle muulle kasvillesi. Valitettavasti jotkut taudit ovat hyvin nirsoja ja iskevät esimerkiksi vain kaktuksiin, joten voi olla, että santtusi säilyvät yrityksistä huolimatta.

Hankitaan tuhoeläin!
Oikein valittu tuhoeläin voi hävittää kasvit jopa täysin jälkiä jättämättä. Älä siis kasvata kissallesi omaa ruohoa, vaan anna sen järsiä rönsyliljoja. Panosta maukkaisiin lajeihin, kuten pullojukkaan, vuoripalmuun tai mihin tahansa, missä on ruohomaiset lehdet. Kiipeilypuu tai kirjahylly amppeleiden vieressä auttaa yltämään vaikeisiin kohteisiin. Istuta kasvit astioihin, jotka houkuttelevat istumaan niihin. Täytä ikkunalaudat kasveilla ja laita pihalle lintulauta, jotta kissoilla olisi mahdollisimman vähän syitä istua jossain muualla. Kannusta koiraasi kaivamaan myös sisätiloissa: istuta suuriin ruukkuihin ja nosta ne lattiatasoon. Helposti kaatuvat tai pudotettavat ruukut ovat pop.

Leikataan se hengiltä!
Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi kannattaa opiskella hieman kasvien anatomiaa. Kasvit kasvavat vain kasvupisteistä. Jos onnistut leikkaamaan ne kaikki pois, kasvi ei pysty enää kasvamaan, vaikka kaikki edellytykset muuten olisivatkin olemassa. Jos tämä tuntuu liian vaivalloiselta, tavoitteeseen pääsee myös leikkaamalla aina kaiken uuden kasvun pois. Tai kaiken vihreän. Tai kaiken mullan yläpuolisen. Kyllä se joskus luovuttaa.

Myrkytetään se!
Tämän voi tehdä myös niin, että valehtelee kasville auttavansa sitä. Sinähän vain haluat tuhota tuhmat ötökät, jotka jäytävät sen kauniita lehtiä. Unohda varmistaa, sopiiko torjunta-aine kasveille. Käytä koko purkki yhteen kasviin. Varmuuden vuoksi uusi käsittely joka päivä, sanottiin käyttöohjeessa sitten mitä tahansa.

Ja kyllä, minä olen onnistunut näillä kaikilla tavoilla. Voin siis omasta kokemuksestani vakuuttaa niiden toimivan!

0 kommenttia: