perjantai 6. maaliskuuta 2015

Miten huonekasvit pidetään hengissä: Kasvin paikka ja hoito

Kasvin sijoituspaikkaa kannattaa miettiä ensisijaisesti kasvin tarpeista lähtien, sitten vasta sisustuksen kannalta. Kasvi eroaa sisustusesineestä siinä, että se elää. Se tarvitsee riittävästi valoa elintoimintojensa ylläpitoon. Jos luonnonvaloa ei ole riittävästi, kasville tulee antaa lisävaloa kasvilampun avulla. Talvella (marras-helmikuussa) lisävaloa kannattaa antaa kaikille huonekasveille.


Lämpötilan tulee olla kasville sopiva. Liian kylmässä (yleensä alle 15 astetta) kasvi voi saada kylmävaurioita. Toisaalta esimerkiksi monet Välimeren alueen kasvit vaativat viileän jakson kukkiakseen. Talvella veto voi muodostua ongelmaksi.

Myös liika kuumuus on pahasta, varsinkin yhdistettynä vähäiseen valoon. Mitä lämpimämpi on, sitä nopeampi on kasvin aineenvaihdunta. Jos valoa ei ole saatavissa tarpeeksi, kasvilta loppuu energia. Kasvia ei siis kannata laittaa aivan täysillä hohkavan patterin päälle, varsinkaan pimeimmän talven aikana.


Yksi seikka jota me ihmiset harvoin tulemme miettineeksi, mutta mikä vaikuttaa kasveihin suuresti, on ilmankosteus. Mitä kuivempi huoneilma, sitä nopeammin kasvi haihduttaa. Talvella lämmittäminen kuivattaa huoneilmaa entisestään, joten ilmankosteuden nostaminen voi auttaa kasveja selviämään talvesta. Helpointa on pistää vettä astioihin kasvien lähelle tai laittaa kasvin ruukun alle aluslautaselle kosteaa lecasoraa. Erityisen suuressa ilmankosteudessa viihtyvät kasvit, kuten mähkä, kannattaa laittaa alusta asti terraarioon.

Sijoituspaikan tulee olla sellainen, että kasviin pääsee käsiksi: Kastelun ja muiden hoitotoimenpiteiden tulee olla mahdollisia. Kasvin kasvu kannattaa ottaa huomioon. Muratti ja muut kiipimäjuurillaan kiipeilevät kasvit voivat yllättää ikävästi. Pahimmillaan ainoa tapa saada muratti irti seinästä on purkaa seinä.

Tuhohyönteisten ja kasvitautien torjumiseksi muihin kasveihin kannattaa jättää "hajurako", ettei tule tahtomattaan tarjonneeksi tuholaisille mukavaa siltaa kävellä kasvista kasviin.


Kasvien perushoito on kastelua. Kastelutiheys riippuu vuodenajasta, kasvista ja sen koosta, sekä valitusta ruukusta. Oikean tahdin löytää kokeilemalla ja mullan kosteutta tai vedenpintaa säiliössä tarkkailemalla.

Kasvien lannoitus kannattaa rajata kasvukauteen eli kevääseen ja kesään. Aloita lannoitus keväällä, kun kasvit alkavat taas kasvaa. Kasvit pysyvät kauniina, kun leikkaat kuolleet kasvinosat pois.

Tuholaisten varalta kasvien lehtiä kannattaa silloin tällöin vilkaista valoa vasten. Seitti lehtien alapinnoilla, reiät lehdissä tai lehtien värimuutokset voivat kertoa tuholaisista, samoin runsas lehtien pudottelu. Paras keino hillitä tuholaisia on käyttää kasvit suihkussa kerran viikkoon - kerran kuukauteen. Samalla lähtevät pölyt lehdiltä ja kasvia on kauniimpi katsella.

Ja jos se kaikesta huolimatta kuoli: Se ei sitten ollut sinun kasvisi. Jätä se ensi kerralla kauppaan ja kokeile jotain toista! Ei maailmasta kasvilajit kokeilemalla lopu. :)

0 kommenttia: