keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kirppislöytö


Oltiin kaupungissa käymässä ihan muilla asioilla, mutta päädyttiin kirppikselle. Yhdestä nurkkapöydästä bongasin savisen idätysrasian, ja hintakin ilahdutti: 3 euroa!


Olen ikävöinyt Saksaan jäänyttä idätysrasiaani, johon mahtui vaikka mitä ja kuinka. Sen ongelmana kuitenkin oli, että idut helposti homehtuivat. En tiedä, loppuiko niiltä ilma, kastelinko liian epäsäännöllisesti vai liikaa vai oliko minulla vain huonoa tuuria.


Suomeen tultuani ostin pienen muovisen idätyslaatikoston, mutta siinä oli ongelmana puuttuva kansi. Päällimmäinen kerros kuivui helposti, joten rasiaa ei todellakaan voinut unohtaa kovin pitkäksi aikaa. Ei hyvä tämmöiselle lahopäälle.


Usean viikon käyttökokeilujen jälkeen voin todeta tämän olleen löytö. Koska rasia on savea, se paitsi hengittää, myös pidättää kosteutta. Ei siis haittaa, vaikka rasian unohtaisi pidemmäksi aikaa!


Rasiassa on neljä tasoa, joista kolmen pohjassa on reikiä. Alin taso on ehjä. Siinä on hyvä liottaa siemeniä yön yli ennen kuin ne jakaa kolmelle idätystasolle. Jos on yhtä unohtelevainen kastelija kuin minä, voi koko astian pistää hetkeksi veteen imemään kosteutta ennen täyttöä ja lopuksi täyttää alimman astian vedellä. Vesi nousee tasoja pitkin kapillaarisesti ylöspäin, joten ilman liotustakin ainakin alimmat tasot pysyvät kosteina. Vaikka astia on täysin lasittamaton, se ei tihkuta vettä pöydälle. Tässä todennäköisesti on hyötyä siitä, että alimmassakin rasiassa on "tassut".

Pienen googlettelun jälkeen selvisi, että rasia on italialainen. Käyttöohjeetkin löytyivät. Käyttöjen välissä rasia huuhdellaan ja jätetään kuivumaan, kuten olen tehnytkin. Hyvä tietää, että jos haluaa desinfioida tämän, puhtaan ja kuivan rasian voi pistää uuniin puoleksi tunniksi (150 °C). Todennäköisesti tuohon ei ole tarvetta, ellen onnistu jotenkin unohtamaan tätä niin pitkäksi aikaa, että idut homehtuvat.


Olen käyttänyt rasiaa nyt pelkästään kiinni, mutta näemmä se on tarkoitettu käytettäväksi myös auki. Rasia siis toimii sekä valossa että pimeässä itäville. Mitenköhän herneenversot tai vihanneskrassi toimisivat tässä?

Ei tätä voi kuin ylistää. Savinen rasia antaa anteeksi paljon enemmän kuin muovinen: Hygienian kanssa ei tarvitse olla lainkaan niin tarkka, koska savi hengittää. Homehtumisriski on paljon alhaisempi. Tätä ei tarvitse tiskata pesuaineella joka käytön välissä, huuhtelu ja kuivaus riittää. Olen unohtanut koko rasian välillä jopa niin tehokkaasti, että unohdin ottaa siemenet likoamasta ja jakaa ne muille tasoille. Muovirasiassa ne olisivat mädäntyneet, mutta kun muistin koko idättämisen, mokomat olivat kärsineet korkeintaan tilanahtaudesta. Minusta idut myös valmistuvat tässä nopeammin, liekö syynä tasaisempi kosteus. Kannattaa siis huolehtia ne ajoissa jääkaappiin, etteivät idä yli. Juuret kasvavat joskus tasojen reikien läpi ja jäävät jumiin, mutta kun rasian jättää käytön jälkeen kuivumaan, juurenkappaleet irtoavat kyllä, viimeistään kun tiskiharjalla vähän auttaa.

Jos siis törmäät jossain saviseen idätysastiaan, suosittelen kokeilemaan!

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Mahtava löytö!!! Tuosta maksaisin vaikka uudenkin hinnan ihan samantien :)

Aralia kirjoitti...

Löysin tämmöisen nettikaupan, joka myy saksalaisia savisia idätysastioita: http://nollahiili.mycashflow.fi/category/2/idatysastia--tarvikkeet

Tuossa puuttuu se valossa idättäminen, mutta muuten vastaava peli. :)