lauantai 30. toukokuuta 2009

Meillä on varjoa!



Tieto tulevista hellepäivistä sai minut vihdoin tarttumaan toimeen, ja sain ommeltua markiisin valmiiksi. Ei siitä ihan suunniteltu tullut, sillä se ei yllä kattoon asti, ja leikkasin sen vähän lyhyeksi, eli alasaumasta ei tullutkaan niin leveä, kuin oli tarkoitus, mutta nyt tuossa nurkassa on ihana istuskella vaikka aurinko porottaisi täyttä päätä.
Tätä näkymää saa ihastella istustuskellessaan, vaikkakin vähän laajempana. Kamera rajaa.
Sisälläkään ei ole enää niin kauhean kuuma markiisin ansiosta. Kun aurinko kääntyy paistamaan sisään, kangas tarjoaa vähän varjoa.

Toinen valmistunut projekti on tämä ruukku tuoksuherneille. Rumahan tuo on kuin mikä, mutta onneksi siitä näkyy vain tämän verran:



Salaatteja vertailemalla huomaa, ettei tuo kaide ole aivan samanlainen kasvupaikka joka kohdasta. Toinen laatikko on paljon rehevämpi kuin toinen.

Nämäkin ovat jo itäneet, mutta enhän minä enää muista, mitä näihin kylvin. Pitää käydä vanhemmat postaukset läpi, jos sieltä selviäisi...

tiistai 26. toukokuuta 2009

Perennoja, onko niitä?

Kävin tänään huvin ja urheilun vuoksi pyörällä Plantagenissa. Perillä huomasin kasvien kärsivän nestehukasta yhtä paljon kuin minä aurinkoisen pyörämatkan jälkeen. Ei tarttunut mitään mukaan. Maahumalaa oli jäljellä enää vain valkokirjavaa, ja minä haluan ihan sitä perinteistä parvekelaatikkoon. Kumma, ettei sitä löydy mistään. Toinen, mitä ajattelin, oli hopeatäpläpeippi, mutta sen lehdet näyttivät auringossa palaneilta sen nuutumisen lisäksi. Joskus tuo paikallinen Plantagen kyllä ihmetyttää. Niin surkean näköiset kasvit pistettäisiin Viherlandiassa aleen tai pois myynnistä, tuolla pöydät notkuvat niitä ihan täyteen hintaan. Eniten ihmetyttää, että ne vielä menevät kaupaksikin.

Pyörälenkki lähti siitä, että halusin löytää 5-10 l kastelukannun, joka olisi kätevä käyttää, kapeanokkainen, että osuu altakasteluruukun täyttöaukkoon, ja nätti. Eipä löytynyt. Kaikkialta löytyi niitä samoja tummanvihreitä jötkäleitä, tai sitten niin halpatuotantoa, että huono maalaus ja surkea laatu näkyi kauas. Tulipahan hankittua vihdoin se viemäriputken pätkä (10€) ja siihen tulppa (5€), nyt saa tehtyä kapean kohdan ruukun tuoksuherneille. Tuli paljon halvemmaksi, kuin löytämäni ulkoruukut (80-90€). Ne olivat kaikki kaiken lisäksi liian leveitäkin. Nuo aikoja sitten itämään laitettamani tuoksuherneet eivät suostu osoittamaan elämisen merkkejä, joten laitoin uudet likoamaan. Toivottavasti nämä suostuisivat yhteistyöhön paremmin. Tänään saatiin jo porattua vedenpoistoreiät putkeen ja tein karkkilaatikon kannesta läpän erottamaan multaa ja lecasoraa toisistaan. Multa vain on arkussa, jonka päällä on miljoona tainta, ja siemenetkin ovat vielä likoamassa, joten homma jäi vähän kesken, liian hieno päivä. En saanut aikaiseksi laittaa soihtuköynnöstäkään uuteen altakasteluruukkuunsa. Huomenna sitten. Jossain vaiheessa pitäisi myös laittaa varastoon nuo turhat hyllytasot ikkunalta ja laittaa amppelit paikoilleen. Taimet eivät ole nyt sisällä käyneetkään, joten tuntuu hassulta pitää hyllyjä "varmuuden varalta". Vaikka voihan se Suomen kesä vielä yllättää ja lykätä hallaöitä.

Olen nyt kuolannut Hawsin kastelukannuja. Ne ovat nättejä, laadukkaita, mutta niin kalliita... Myyjänkin löytäminen on vähän hankalaa. Juuri sellainen, jonka haluaisin (mutta johon minulla ei ole varaa), on beigen värinen 5:n litran slimcan, mutta sitä ei Haws myy nettikaupassaan, enkä löytänyt tuota väriä mistään muualtakaan, mikä toimittaisi Suomeen asti. Jos joskus valmistuisi, voisi valmistujaislahjaksi pyytää, mutta minne ohjaa lahjan hankkijan... Jos jostain Suomen maasta löytäisi vastaavan, nätin ja käytännöllisen. Pitää yrittää etsiä tulevalla Hesan reissulla. Kai sitä vähän isommalta paikkakunnalta voisi olettaa löytävänsä vähän parempia valikoimia kuin täältä. Vai?

lauantai 23. toukokuuta 2009

Kokemuksia hiutalepensaasta huonekasvina


Ostin jonkin aika sitten hiutalepensaan Viherlandiasta pääasiallisena tarkoituksenani pistää pistokkaita "minipuutarhaan". Ne eivät juurtuneet, mutta itse kasvi voi hyvin. Ehkä vesilasissa juurruttaminen onnistuisi paremmin. En löytänyt tietoa, millainen kasvi on huonekasvina, joten tässä kokemuksiani. Hiutalepensas on osoittautunut hortensiaakin pahemmaksi juopoksi, eikä missään nimessä selviäisi suorassa auringossa. Niin paljon sitä ei ehdi kastella, että sen voisi paahteeseen jättää. Sen sijaan verhon takana ahkeralla kastelulla se näyttäisi viihtyvän. Kasvi näyttää nopeasti, jos se on alkamassa kuivua, oksien kärkien lehdet rupeavat lupsottamaan.

Pensas on suhteellisen nopeakasvuinen, ja tuo valoa vihreälehtisten kasvien joukkoon. Se ei kärsinyt talvella valon vähyydestä lainkaan, eli pärjää varjoisammassakin paikassa. Lehtiä kasvi pudottelee jatkuvasti, joten sitä ei kannata laittaa paikkaan, josta lehtiä on hankala siivota. Helppohoitoinen, etenkin jos laittaa altakasteluruukkuun. Vaikka ripsiäisiä ja punkkeja on lähikasveissa välillä vilahdellut, tässä en ole huomannut vioituksia. Ei kai maistu. Jos ulkonäkö miellyttää, en tiedä syytä, miksen tätä voisi suositella.

Kukkia: Nykyisiä ja tulevia


Olen nyt aivan ihastunut tuoksupielukseen. Sen tuoksu on ihanan hunajainen, ja mikä parasta, se ei valloita koko parveketta. Tuoksu hiipii nenään pienenä pilvenä ja katoaa taas yllättääkseen iloisesti taas hetken päästä. Luin siemenluettelosta, että sitä voi kylvää myös suorakylvönä, joten taidan ensi vuonna kylvää sitä suoraan laatikkoon. Istutin venyneet leijonankidat paikoilleen. Hallaharsot ovat valmiudessa, mutta toivotaan, että ne kylmimmät yöt ovat jo takana päin. Kasteluputki sojottaa oikeassa alakulmassa. Pitäisi vähän lyhentää sitä, ettei pistäisi silmään niin näkyvästi. Löhötuoli on, kuten kuvasta näkyy, ala-asennossa. Siinä on tullut tänään löhöiltyä. Itse asiassa nukahdin aurinkoon pää kallellaan, toinen poski auringossa. Saa nähdä, miten hassulta huomenna näytän.
Mirrinminttu on jo alkamassa kukkimaan. Mukava yllätys. Kaverini mukaan hänellä tämä alkoi kukkia vasta loppukesästä (jos nyt muistan oikein), joten en vielä odottanut kukkia. Kukat eivät kirjallisuuden mukaan tuoksu, mutta kasvi itse tuoksuu kyllä, varsinkin kun työntää nenän pensaan keskelle ja vähän pöyhii.
Toisessa laatikossa on nyt väriloistoa. Harmi vain, että kasvi piti laittaa niin päin, että kukat osoittavat parvekkeen nurkkaan. Näin siksi, että kasvi pyrkii kasvamaan kukista pois päin, ja haluan sen kasvavan laatikon keskustasta ulospäin. Istutin myös orvokin taimet laatikkoon, sillä niidenkin juuret alkoivat olla jo moneen kertaan kiertyneet ruukkunsa ympäri. Toivottavasti molemmat puulaatikot rehevöityvät ajan mittaan, ja näyttävät loppukesältä jo aivan erilaiselta.
"Elviira" on saanut haukkuja arkuudestaan kevätahavalle ja epäsäännöllisestä talvehtimisestaan. Lisäksi jotkut karsastavat sen "rumaa" kasvutapaa. Näin parvekkeella kevätahavalta suojaaminen onnistuu paljon helpommin kuin puutarhassa, joten toivotaan vain, että muistan pistää suojat paikoilleen ajoissa. Jos ei muuta, aina voi pistää koko kasvin mustaan jätesäkkiin. Viime talven jäljiltä vain yksi nuppu näyttäisi ruskistuneen. Muissa oksankärjissä on nyt joko kukkia tai puhkeavia lehtiä. Hyvä, hyvä. Aika näyttää, alanko pitää kasvista yhä enemmän, vai heitänkö sen joku kevät kiroillen alas parvekkeelta.
Kukat ovat ihanat, ja niitä puhkeaa jatkuvasti lisää. Jos vielä tuoksuisivatkin, mutta kaikkea ei voi saada. :)
Muita väripilkkuja parvekkeella ovat pelargonit ja lumihiutale. Nyt tulikin hankittua prinsessanpinkkejä kukkia, mutta ihastuin näiden kukkien kauniiseen kuviointiin. Ne eivät ole tasaisen pinkkejä, vaan keskusta on tummemman punainen. (Kihlattuni kyllä vitsaili, että hänen miehisyytensä kärsii, kun kukat ovat pinkkejä. Pitäisi kuulemma olla vain mustia ja sinisiä kukkia... Sinisiä siksi, että pitää niitä värejäkin olla. :D)
Löysin myös yrteilleni paikan. Toinen tämmöinen laatikko on aivan täynnä piparminttua, mutta tässä laatikossa ollut viherminttu ei talvehtinut. Narsissin sipulitkin, jotka löysin, olivat vetistä ruskeaa mössöä. No, uutta tilalle. Siemenestä kasvattamani basilikat, ostettu rosmariini ja kaupan salaatinloput pääsivät tähän. Seuraa pitää viime vuonna siemenestä kasvatettu kuukausimansikka, joka ihmeekseni talvehti.
On niitä taimia kyllä vielä jäljelläkin, vaikka paljon on jo päässyt multiin. Suurin osa näistä ovat menossa parvekelaatikoihin. Kasvihuoneessa olevat yrtit ovat jäämässä valkoisiin ruukkuihinsa, kunhan nyt itisivät.
Tässä meidän epäonninen lintujen ruokintalaitteemme viime talvelta. Olin vain tyrkännyt sen syrjään ja unohtanut, mutta eilen kuulin äkkiä parvekkeelta ihmeellistä ääntä. Päättelin, että kyseessä on lintu, mutta mitä se tekee? Talitiainen oli vihdoin löytänyt "talvi"ruokintapaikkamme, ja ahtoi kupuunsa sen, minkä irti sai. Kiitokseksi se käytti ruokinta-automaatin kattoa vessanaan. No, hyvä, että jollekin kelpaa, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja niin edelleen. Toivottavasti tirppa muistaa ensi talvena, mistä ruokaa löytyi. Nostin tämän nyt vähän enemmän esille, jos se kiinnostaisi muitakin.

torstai 21. toukokuuta 2009

Pilvet roikkuvat

Ainakin luonto tykkää, kun sataa.
Harmi, kun aurinkoa ei pilvien takaa näy, mutta ainakin yöt ovat lämpimät.
Taimet ovat nyt olleet jo kaksi yötä ulkona, kylläkin saavat peiton päällensä tuulensuojaksi, mutta hyvin ovat pärjänneet. Ainakin toistaiseksi.
Lobeliat sen sijaan... No, ei puhuta lobelioista.
Auringonkukat ja salaatit kasvavat tällä hetkellä innokkaimmin.
Kyllä sisälläkin jaksetaan kasvaa. Minneköhän tämän ohjaisi, kun aina se palaa tähän roikkumaan?

Sataa, katsokaamme siis akvaarioita


Joko saa kysyä, löytääkö joku tämän kasvipehkon alta vielä akvaarion? Lehtiksillä on taas kutu. Saa nähdä, miten pitkään kestää, ennen kuin taas syövät sen.
Tältä näyttää rapula. Se on rehevöitynyt mukavasti. Tänne vahingossa päätyneet kierteissarvikotilot aiheuttavat päänvaivaa. Vesikasvimulta on tähän mennessä osoittautunut hyväksi alustaksi kasveille juurtua, mutta kierteiset mokomat kaivavat juuri juurtuneet kasvit irti, ja minä sitten istutan kasvit ja siirrän kierteiset 300:een, mutta aina niitä vain jostain ilmestyy.
Budhan vieressä näkyy tuota uutta ihmekasvia. Yksi taimi on kadonnut jonnekin, muut näyttäisivät yrittävän kotiutua.
128. Kyllä siellä on elämää, varmasti on.
Kiven toisella puolella syö pisteimunuoliainen, toisella Anna.

maanantai 18. toukokuuta 2009

Sisällä(kin) tapahtuu


Löysin tämän ruukun uudelleen kaivettuani talvehtimattomat kivikkokasvit ylös. Nyt siihen muutti rönsylilja. Kasvi näyttää uuden ruukkunsa kanssa paljon paremmalta kuin liian isossa amppelissa. Mietin kyllä, jos antaisi tämän kaverille, sillä minulla ei oikein ole tälle paikkaa.
Toinenkin santtu alkoi kukkimaan nätisti. Säännöllinen kastelu tekee ihmeitä. Tällä uudella paikalla polttovioituksia ei ole enää tullut lehtiin, ja kasvit viihtyvät. Olisivat vielä nuo valkoisetkin nätimpiä...
Ihanan mutaisen näköistä, eikö? Ympäristön vaihdoksen vaikutukset alkavat näkyä vesihyasintissa. Sen uusi kasvu on paljon suurempaa kuin akvaariossa, ja vaaleat juuret jotka kuvassa näkyvät hienosti multaa vasten, ovat hakeutumassa mudan sisään.
Ai niin. Tämä jäi melkein eilisistä ostoksista esittelemättä. Tässä on isosoihtuköynnös. Viherlandiassa oli näitä vihdoin. Johan sainkin odotella. Onnistuin löytämään yksilön, joka on vasta nupulla, ei ohikukkinut. Vielä sille pitäisi löytää altakasteluruukku, se unohtui ostaa.

Ostokset istutettu

Eilen kävimme kaveriporukalla Viherlandiassa ostamassa kasveja ja muutakin. Loppupäivä meni istuttaessa, eikä blogia ehtinyt päivittää. Tänään parvekkeella näyttää tältä:
Aluksi otin oikeanpuoleisesta laatikosta oman arvioni mukaan 45l multaa pois ja laitoin laatikoin pohjalle karkkilaatikon, jonka kannen raoista menee kangassuikaleita. Sinne voi nyt kaataa vettä putkea pitkin kasvien juurien käyttöön. Tarvikkeet löytyivät ihan kotoa. Putkena toimii akvaariopumpun ylijäämäletku, joka on sopivasti vihreä, niin ei pistä silmään. Sitten laitoin laatikkoon ostamaani alppiruusu- ja havumultaa, johon istutin alppiruusun "Elviira" ja kaksi tainta taponlehteä. Timanttituija muutti aivan keskeltä laatikkoa sen kulmaan, että "Elviira" mahtui omaan nurkkaansa. Nyt laatikko on minusta todella "metsäinen". Toivottavasti kasvit rupeavat viihtymään. Mietin, että jokin köynnöstävä olisi ollut mukava roikkumaan laidan yli, mutta nytkin tuli jo käytettyä hulluna rahaa kasveihin. Hups. :) Tyhjiin väleihin ajattelin istuttaa orvokit. Ne alkavat olla jo sen verran isoja ruukkuunsa nähden.
Toinen laatikko näyttää tältä. Minttu on jo rupeamassa kukkimaan. Toivottavasti se ei häiriintynyt siitä, että laitoin myös tämän laatikon pohjalle karkkilaatikon kastelusäiliöksi. Eilisen ainoa heräteostos, tuoksupielus (2kpl), tuoksuu ihanan hunajaiselta. Valitettavasti niitä vain on niin vähän, ettei tuoksu ole läheskään yhtä huumaava avoimella parvekkeella, kuin se suljetussa kasvihuoneessa oli. Koska kärhöjen siemenet eivät ilmoitelleet itämishaluistaan, ostin nyt sitten alppikärhön "Willy" laatikkoon kasvamaan. Sen pitäisi tehdä vaaleanpunaisia kukkia ja pärjätä näillä korkeuksilla parvekkeella. Tyhjään nurkkaan on tulossa leijonankitoja. Taimistolla tuli ihasteltua pioneja, ehkä ensivuonna nurkkaan voisi hankkia jonkun valkoisen, tuoksuvan pionin. :) Ajattelin lisäksi istuttaa tähän monivuotisia yrttejä, mutta nyt tuoksupielukset vähän sotkevan suunnitelmia... Saa nähdä, mitä käy.
Parvekelaatikoissa löytyy. Narsissit muuttivat uusien kukkien tieltä sivuun. Sitten ovat salaatit ja auringonkukat, niiden vieressä laatikko, jossa narsissit miettivät, noustako vai ei ja mintut ja mansikka kasvavat.
Keskimmäisessä on pelargoneja, lumihiutaletta ja itse kasvatettuja lobelioita. Saa nähdä, tuleeko niistä eläjiä.
Yksi parvekelaatikko on vielä tyhjänä. Sen pitäisi korvata salaattia sisältävä laatikko sen muuttaessa lattialle varjoon. Siihen on tulossa samettikukkaa ja leijonankitaa. Myös toisen salaattilaatikon tilalle pitäisi tulla samanlainen parvekelaatikko, mutta mistäs minä semmoisen revin? Tämän parvekelaatikon pari on vielä täynnä "tete-a-tete"-narsisseja, jotka ovat kyllä jo lopettaneet kukintansa, mutteivät vielä näytä mitään lakastumishaluja. Pitääkö tässä ostaa kahdeksas parvekelaatikko? Vai uskaltaisiko narsissit siirtää johonkin toiseen ruukkuun lakastumaan?
Taimet ulkoilevat. Niistä osa pääsi tänään jo muuttamaan lopullisiin laatikoihinsa, mutta näin paljon siis vielä jäljellä. Kaikki samettikukat ja leijonankidat, loput lobelioista, kovasti ruukun tarpeessa olevat basilikat ja kumppanit.
Vihdoin pitkään varastossa odottanut iso altakasteluruukku pääsi käyttöön. Vielä sinne jäi toinen samanmoinen. Tähän istutin neljä tuoksuhernettä ja keskelle ruusupavun. Taitaa tulla täyttä, mutta aina voi harventaa jälkikäteen. Väleihin istuttelin lobeliaa. Luulisi, ettei näiltä ihan heti vesi lopu, sen verran iso vesitila tässä ruukussa on. Mutta jos oikein päättävät ruveta rehevöitymään, saa nähdä, miten käy. Toivottavasti hallaöitä ei tule, mutta niiden varalta tämän jaksaa vielä nostaa sisäänkin, ja hallaharsoa löytyy, jos huppua tarvitaan. Tukikehikkona toimiva pyramidi on kasattu viidestä maalatusta bambukepistä, jotka on huipulta sidottu kiinni. Helppoa ja paljon halvempaa kuin valmiina myytävät pyramidit.

Kasteluun menee jo aikaa. Tänään sain kantaa parvekkeelle n. 50 litraa vettä ennen kuin kaikki olivat juoneet. Huh! Kauhulla odottelen helteistä heinäkuuta. :D

perjantai 15. toukokuuta 2009

Miten täyteen parvekkeen voi änkeä?



...Aika täyteen. Pyykit, ruukut, parvekelaatikot, taimet, lepotuoli, tyynyt, mullat... Mutta vielä sinne mahtuu istumaankin!

Minttu on talvehtinut ainakin toisessa laatikossa, kasvua näkyvissä.

lauantai 9. toukokuuta 2009

Vihertää sisällä ja ulkona



Tässä tuoksuherneet ja ruusupavut. Yksi ruusupavuista päätti kasvattaa juuret pinnalle, en huomannut ajoissa kääntää sitä.

Santut muuttivat tarjoilupöydälle. Viihtyvät tuossa paljon paremmin kuin paahteisella ikkunalla.

Molemmissa pelargoneissa on nyt uutta kasvua. Koulitut samettikukat mököttävät.

Ensimmäinen rosmariini iti!

Yksi ulkoilemassa ollut leijonankita lurpsahti täysin, syy: ripsiäisiä joka lehti täysi. Laitoin nyt joka taimen juurelle puolikkaan Provadon hyönteispuikon, jos imevät tuhohyönteiset kupsahtaisivat.

Salaatit ovat parvekkeella itäneet nätisti, samoin auringonkukat.

Minttu kasvaa...

...ja maisema sen kuin vihertyy.