perjantai 30. joulukuuta 2011

Lumihiutaleita ikkunaan


Joulun pyhinä tuli myös askarreltua. Tai mies askarteli, minä en. Täällä saa askartelukaupoista olkiaskartelun "starttipakkauksia", joissa on mukana kaikki muu, paitsi sidonnassa käytettävä lanka. Ohjekirja oli saksaksi, mutta hyvin mies saksantaidottomana sai kuvallisista ohjeista selvää. Nyt näitä on jo laatikollinen. Minusta nämä olivat niin hienoja, että niitä piti laittaa esille! Kauniit pitsiverhot.


Tässä vielä suosikki lähempää. Hyvää uutta vuotta kaikille!

lauantai 24. joulukuuta 2011

Luovaa puuron keittoa


Meillä ei ole uunia, vain keittolevy. Patojen ja kattiloiden kanssa olemme vierastalon tarjonnan varassa, joten riisipuuron keitto vaati päänraavintaa. Lopulta mies keksi tämmöisen sovelluksen. Isoon kattilaan vettä, pieneen puuroaineet ja levy päälle. Hämmentämisen lisäksi tätä piti vahtia. Nelosella vesi kiehui niin lujaa, että maito ja vesi sekoittuivat. Kolmosella vesi taas ei oikein meinannut jaksaa kiehua lainkaan, joten levyä piti vaihdella keittämisen ylläpitämiseksi. Lopputulos oli kuitenkin vaivan arvoinen. :)

Makoisaa joulua kaikille!

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Päivän talvi


Uskomatonta. Eilen aamulla maa oli valkoinen. Kaikki lumi oli tullut kerralla yön aikana, ja pysyi maassa koko päivän, vaikka lämpömittari näytti plussaa koko ajan. Nappasin kameran mukaan ja suunnistin kaupungille.


Mainille päästyäni märkiä rättejä tippui jo taivaan täydeltä, eikä näkyvyyttä ollut paljoakaan. Pilvenpiirtäjät katosivat pilvien sekaan. Tänä aamuna maa oli taas tasaisen vihreä, mutta saimmepa nauttia lumesta edes yhden päivän, jopa täällä "etelässä".

torstai 15. joulukuuta 2011

Kastelu on välineurheilua

"Täsmäkasteluase"
Sain vihdoin puutarhurin opinnot valmiiksi, enää odotellaan että saan paperit käsiini. Mies onnitteli ostamalla minulle kastelukannun, jota olen pitkään toivonut. En tyytynyt vihjailemaan, vaan kerroin, että valmistun, toivon lahjaksi tätä ja sen saa ostaa tuolta. Tämä on todella kätevä. Kannun saa helposti poimittua ikkunalta tuosta "poikkipuusta". Siihen menee litra vettä, mikä riittää kertakasteluun nykyisellä viidakollani paremmin kuin hyvin. Sillä saa annosteltua vettä hyvin pienenkin määrän ja tarkasti kohteeseensa. Täytenäkään siitä ei vesi pääse kastellessa karkaamaan muualta kuin nokasta, kiitos korkean täyttöaukon reunuksen. Kannuun kuuluu myös suutin, mutta sitä varmaan tarvitaan vasta, jos rupean jotain siemenestä kasvattamaan.

Vesi oli täällä ongelma kovuutensa vuoksi, mutta siitä selvittiin. Käyn ostamassa huolttarilta akkuvettä eli tislattua vettä. Sitä menee ainakin näin talvisaikaan hyvin vähän, tähän mennessä noin 2,5 l. Säilytän vedet auringolta suojassa, enkä kastelukannussa, jotta ne eivät turhan takia haihtuisi ennen kuin ovat edes olleet kasvien juotavissa. En tiedä, onko tämä nyt turhaa hienostelua, kun paikallisista moni kastelee kasvinsa ihan kraanavedellä, mutta ainakin lehtien pudottelu loppui. Katsotaan, miten tilanne muuttuu, jahka kesä koittaa ja kasvien vedentarve kasvaa.

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Hyvää joulua!


Täällä on jo joulun juhlinta täydessä käynnissä, ainakin mitä katukuvasta voi päätellä. Joulukadut ovat olleet auki jo viime kuun puolelta asti. Kaupoissa joulutavaraa on myyty jo syyskuusta asti. Tämä joulukatu lähtee pääostoskadulta, joten turistit löytävät sen helposti. Tarjolla on paljon glühweinia (joka ei ole glögiä) ja bratwurstia. Niin ja vaikka mitä muuta! Paikalliset kaupat, jotka ympäröivät joulukatua, ottavat tapahtumasta kaiken ilon irti. Ovet ovat auki kadulle asti, joten mitä ei kadulta löydä, löytyy katon alta.

Selvästi mikään ei ole jouluisampaa kuin karuselliajelu. Karuselleja on vähän jokapaikassa, tältä joulukadulta bongasin niitä kaksi.

Pipareita pitää myös olla. Näitä kojuja on myös paljon. Jättimäisiin pipareihin on kirjoitettu kaikkea ylimakeaa.


Pipareihin voi myös käyttää kiiltokuvia. Hyvä vinkki meille piirrustustaidottomille. ;)

Joululeivonnaisia emme ole vielä maistaneet, vaikka niitä on tarjolla vähän joka paikassa. Edes jouluhalkoa emme ole vielä kokeilleet, vaikka siihen ei voi olla törmäämättä. Näiden nimiä en edes tiedä...


Joulukoristeita täytyy tietysti olla.


Tässä kojussa myytiin vain oljesta tehtyjä joulukoristeita. Tämä oli suurin ja komein, siten myös kallein. Hienoja, mutta miten ihmeessä tuommoisen saa ehjänä kotiin asti?


Maustepuodissa näytettiin, että mausteillakin voi koreilla. Neilikoita on liimattu ilmeisesti styroxpallon päälle, ja saatu tuoksuva kuusenkoriste. Yhdistän tuollaiset pähkinänsärkijät Englantiin, mutta niitä on täälläkin kauppojen hyllyt täynnä.


Kadun päässä myytiin joulukuusia, ja ne myös kävivät kaupaksi, 29.11. Myöhemmin sain selville, että täällä joulukuusi ja muut koristeet laitetaan jo ensimmäiseksi adventiksi, ja niitä ihastellaan koko kuukausi. Niin ne tavat vaihtelevat.


Ostoksilla tulee tunnetusti nälkä. Näin kuuluu grillata makkaraa. Tarvitaan keinun runko, valtava arila ja tietysti nuotio. Makkarat keinuivat aikamoista vauhtia. :)


Tarttuihan sieltä itsellekin jotain mukaan. Näitä kauniita posliinisia tuikkulyhtyjä myytiin monessa kojussa. Pihimpi olisi tehnyt hintavertailuja, mutta minä en selvästi ole pihi.