









Viherkasvivillitystä pienellä budjetilla vuokrakämpässä.
Lähettänyt Aralia klo 22.22 1 kommenttia
Tunnisteet: Huonekasvit
Olen tänään yrittänyt tehdä tuota taimitarhatuotannon lisätehtävää. Olen huomannut, että monia, todella monia tuon listan termeistä pidetään niin itsestään selvinä, ettei niitä meinaa netistä(kään) löytää. Lisäksi huomasin, että kauhean moni termi vei suoraan minun blogiini. Joten nyt kun olen tehnyt tätä salapoliisityötä, tässä vähän selityksiä netistä vaikeimmin löytyviin termeihin:
Generatiivinen lisäys = siemenlisäys
Vegetatiivinen lisäys = kasvullinen lisäys, syntyvä uusi kasvi on emokasvin klooni. Esim. pistokaslisäys.
Siementen käsittelyt:
Siementen käsittelyillä ennen kylvöä varmistetaan tasainen taimettuminen, vähennetään kasvintuhoojien esiintymistä sekä helpotetaan kylvöä.
- Kuivissa siemenissä voi olla pinnalla tuhosienten itiöitä. Siementen käsittely torjunta-aineilla eli peittaus estää sienitautien leviämistä. Kasvinsuojeluaineita voidaan annostella myös pilleröintiaineeseen. Ne voivat olla hyönteisiä tai kasvitauteja vastaan.
- Siementen lämminvesi- tai höyrykäsittely tuhoaa siemenissä olevia pieneliöitä tehokkaasti. Kuivia siemeniä pidetään 49-57 asteisessa vedessä 15 minuutista puoleen tuntiin, lajista riippuen. Siemenet jäähdytetään ja niiden annetaan kuivahtaa.
- Siemenen kuoren ollessa kova ja vettä läpäisemätön, sen käsittely hapolla tai mekaanisesti vioittamalla päästää veden siemeneen, jolloin itäminen voi käynnistyä, jos muut olosuhteet ovat sopivat.
- Kasvihormoneista etenkin sytokiniini ja gibberilliini vaikuttavat itämiseen. Siemenen lepotila saadaan päättymään gibberilliinihappokäsittelyllä.
Meristeemi = kasvupiste = verson kärki, käytetään solukkolisäyksessä.
Kennotaimi:
Kennotaimilla kasvatusastiana on monilokeroinen muovi- tai polystyreenilaatikko. Pienikokoisia pensaiden ja puiden taimia voidaan kasvattaa ja myydä kennoissa tai poteissa. Taimista voidaan tällöin käyttää epävirallista termiä ”kevyttaimi”, joka kuvaa taimen kokoa ja haaroittuneisuutta. Metsäpuiden taimia myydään yleisesti kenno- tai pottitaimina. Istutus on nopeaa ja voidaan tehdä yleensä milloin tahansa kasvualustan ollessa sulaa. Metsäpuiden taimien osalta noudatetaan kuitenkin kullekin kasvilajille suositeltuja istutusaikoja.
Juurenniska = Kasvin pääjuuren ylin, varteen rajoittuva osa.
Juurihoito:
Tavallisesti isoja puita, jotka on tarkoitus joskus nostaa maasta, hoidetaan etukäteen jopa parina kolmena vuotena siten, että niiden juuria katkaistaan vähitellen, jotta ne eivät saisi yhtäkkistä shokkia. Esim. taimistot, jotka myyvät maassa suoraan kasvavaa (paljasjuurista) tavaraa tekevät usein näin. Pussi- tai ruukkutaimet eivät tällaista hoitoa luonnollisesti tarvitse.
Kallus:
Aktiivisesti jakautuvaa, erilaistumatonta solukkoa. Kallusta syntyy haavakohtiin tai solujen jakautuessa solu- ja solukkoviljelyssä.
Kemialliset käsittelyt:
Kemialliset kasvunsäätökeinot ovat käytössä koristekasvien viljelyssä. Kemialliset kasvunsääteet ovat yhdisteitä, jotka eivät ole ravinteita. Ne vaikuttavat pieninä määrinä kasvuun. Kasvunsääteillä voidaan paitsi hillitä pituuskasvua, myös huolehtia latvonnasta ja nupustamisesta, jolloin säästetään työkustannuksia.
Pari jäi, joiden määritelmää en löytänyt. Emokasvi on sanana hyvin käytetty, mutta sitä ei ole missään selitetty. Päättelin, että sillä tarkoitetaan kasvulliseen lisäykseen käytettävää kasvia. "Lyhytrunkoinen" esiintyy kyllä eri taimistojen hinnastoissa, mutta mitä sillä nyt sitten tarkoitetaan? Onko se lyhyeksi leikattu perusrunko, joka on sitten jalonnettu, jalostuksella aikaansaatu lyhyen rungon kasvattava kasvi, vai jollain käsittelyllä lyhytrunkoiseksi jäänyt kasvi? Yritin löytää tietoa myös englanniksi, mutta sekosin vielä lisää. "Short stem" on näemmä myös joidenkin kasvien osa, joka talven jälkeen aloittaa uuden kasvun. Sellainen löytyy mm. perennoilta ja mansikalta. Öh? Apu otetaan ilolla vastaan!
Edit: Emokasvi on siis kasvi, josta lisäysaineisto (siemenet tai pistokkaat) on saatu. Lyhytrunkoinen on puiden laatuluokka, ja tarkoittaa puuta, jolla on oksatonta runkoa alle 1m. Arvaukseni, että termi olisi englanniksi "short stemmed", meni metsään, joten ilmankos ei tietoa löytynyt! Suurkiitokset kaikille Klorofyllin guruille näistä tiedoista!
Lähettänyt Aralia klo 18.03 1 kommenttia
Tunnisteet: Puutarhuriksi
Uuden mielenkiintoisen sivuston avaaja otti yhteyttä ja pyysi lähettämään kuvia ja vinkkejä parvekkeestani. Sivusto on vielä aika alkutekijöissään, mutta mitä innokkaammin ihmiset ottavat sen omakseen ja rupeavat sitä kehittämään, sitä varmemmin siitä tulee vielä paikka, josta löytyy vaikka mitä kivaa. Laittakaapa menemään tuonne omia vinkkejänne ja kuvia omista parvekkeistanne, myös kaikki te, joilla ei omaa sivua netissä vielä ole. Linkki löytyy jatkossa sivupalkista kohtaa Muita kiinnostavia sivuja. Käykäähän katsomassa!
Lähettänyt Aralia klo 0.59 0 kommenttia
Tunnisteet: Muut
Lähettänyt Aralia klo 23.09 2 kommenttia
Tunnisteet: Puutarhuriksi, Tentit
Lähettänyt Aralia klo 22.14 0 kommenttia
Tunnisteet: Puutarhuriksi
Lähettänyt Aralia klo 22.03 0 kommenttia
Tunnisteet: Huonekasvit
Lähettänyt Aralia klo 17.49 2 kommenttia
Tunnisteet: Muut
Lähettänyt Aralia klo 0.18 0 kommenttia
Tunnisteet: Puutarhuriksi
- Hanki vielä koristekaaleja ruukkuistutuksiin. Siirrä sisälle viimeisetkin talvetettavat kesäkukat. Suihkuta talveksi sisälle siirrettävät kasvit ennen sisään tuontia.
- Istuta kukkasipuleita ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Jos mahdollista, talveta ne kellarissa tai maassa. Jos sinulla ei ole tätä ylellisyyttä, suojaa ruukut hyvin talven ajaksi.
- Tyhjennä ja pese kaikki kesäkukkaruukut astianpesuaineella ja vedellä. Säilytä ne kuivana varaston hyllyllä. Varastoi muutkin puutarhatarvikkeet ja työkalut. Tarkista työkalujen kunto ja huolla ne tarvittaessa, tai aloita kirje joulupukille puutteista.
- Siirrä rosmariini- ja salviaruukut valoisaan ja viileään talvetuspaikkaan, jos sinulta löytyy tälläinen ylellisyys. Voit myös kokeilla kysyä paikallisilta taimitarhoilta, tarjoavatko ne talvetuspalvelua yksityishenkilöille. Etenkin isojen kasvien kohdalla tämä on kätevää.
- Lopeta muiden kuin kukkivien huonekasvien lannoitus ja vähennä kastelua. Se on tärkeää varsinkin puuvartisille kasveille, jotta ne valmistautuvat kunnolla lepoaikaan. Jos sää vielä sallii, ne pidetään päivällä vielä ulkona. Nyrkkisääntönä on, että mitä viileämpi kasvin ympäristö on, sitä vähemmän kastellaan.
- Älä leikkaa enää pistokkaita, sillä ne juurtuvat huonosti.
Lähettänyt Aralia klo 17.46 0 kommenttia
Tunnisteet: Hoito-ohjeita, Vuodenkierto