lauantai 25. joulukuuta 2010
perjantai 24. joulukuuta 2010
Liika kastelu tappaa
Joskus kuitenkin käy vahinko, ja vettä tulee annettua liikaa. Mitäs sitten tehdään? Tärkeintä on toimia nopeasti, tuhoja tulee jo vartin jälkeen. Itselläni on enimmäkseen säiliöruukkuja, joten olen askarrellut ruiskusta ja muoviletkusta tämmöisen vesisäiliön tyhjentäjän. Jos vettä meni vain vähän liikaa, voi ruiskun täyttää säiliöstä ja tyhjentää muualle. Jos sitä meni paljon, laittaa ämpärin tämän alle, vetää ruiskun täyteen, pitää letkun pään vedenpinnan alapuolella säiliössä ja vetää ruiskun männän kokonaan ulos ja antaa veden lorista ämpäriin. Jotta tämä toimisi, ämpärin vedenpinnan pitää olla aina alempana kuin vedenpinnan ruukussa. Tavallisessa ruukussa kasvi nostetaan ruukusta juuripaakkuineen ja juuripaakku kääritään talouspaperiin, joka vaihdetaan kuivaan sitä mukaa kuin se kastuu. Näin mullasta imetään liika vesi. Lopuksi kasvi istutetaan ruukkuunsa takaisin ja jatkossa kastellaan varovaisemmin.
Liikakastelun merkkejä ovat pienet "kärpäset", jotka lisääntyvät märässä mullassa. Kasvi reagoi juurten hapenpuutteeseen samoin kuin vedenpuutteeseen, sillä juurten toiminnan häiriintyessä se ei saa imettyä vettä, ja kuivuu. Lehtien kurtistuminen kastelusta huolimatta voi siis kertoa liikakastelusta. Se voi olla merkki myös juurten tuhoutumisesta muusta syystä, kuten juuristoa vahingoittavat tuholaisista tai sienitaudista, joten jos kastelun vähentäminen ei auta, myös nämä syyt kannattaa tarkistaa. Liika lannoitus voi tehdä ruukussa olevasta vedestä niin väkevää, ettei kasvi saa imettyä sitä, mutta tämä on ongelma pikemminkin ammattiviljelmillä tai jos lannoitetta on annettu enemmän kuin ohjeessa on kerrottu.
Lähettänyt Aralia klo 22.42 0 kommenttia
Tunnisteet: Hoito-ohjeita, Huonekasvit
torstai 23. joulukuuta 2010
Kuulumisia joulun alla
Lähettänyt Aralia klo 19.05 0 kommenttia
Tunnisteet: Akvaariot
lauantai 18. joulukuuta 2010
Akvaarion joulusiivous
Lähettänyt Aralia klo 17.45 0 kommenttia
Tunnisteet: Akvaariot
keskiviikko 15. joulukuuta 2010
Lukukausi lähenee loppuaan
Lähettänyt Aralia klo 21.00 0 kommenttia
Tunnisteet: Puutarhuriksi
torstai 9. joulukuuta 2010
Suuria muutoksia tulossa
Lähettänyt Aralia klo 11.24 4 kommenttia
Tunnisteet: Muut
perjantai 3. joulukuuta 2010
Joulua Terrassa
Lähettänyt Aralia klo 21.25 1 kommenttia
Tunnisteet: Huonekasvit
keskiviikko 1. joulukuuta 2010
Uusinta: muista joulukuussa
Tee itse (tai osta) joulukukkaistutukset pikkutulppaaneista, kevätsahrameista ja hyasinteista. Kukat piristävät pimeyden keskellä. Sipulikukat kukkivat pidempään, jos voit viedä ne viileään yöksi, mutta joulutähti pitää lämpimästä.
Kastele sisällä olevia kasveja hyvin vähän, ellei lämpötila ole kovin korkea. Vain kukkivia kasveja, kuten syklaameja ja kamelioita, lannoitetaan ja kastellaan runsaasti. Joitakin viherkasveja, kuten kirjovehkoja, kultaköynnöksiä, köynnösvehkoja ja palmuja, pitäisi sumuttaa kerran viikossa haalealla vedellä. Pyyhi isolehtisten kasvien lehtiä kostealla, niin ne pystyvät hengittämään paremmin. Karvalehtisten kasvien pinnalta pölyn saa lähtemään kevyesti pensselillä harjaamalla. Tuuleta kaktuksia silloin tällöin ja kastele niitä hiukan kahden viikon välein. Tuuletettaessa suojaa kasvit esimerkiksi pahvilla kylmältä ulkoilmalta.
Jos mahdollista, lykkää uusien huonekasvien hankkimista kasvukauden alkuun, keväälle. Kasvihuoneen hyvistä oloista pimeään ja kuivaan huoneilmaan tuotu kasvi kärsii siirrosta. Pian ostamisen jälkeen kuollut kasvi on luultavasti saanut kylmää. Varmista, että kasvi on pakattu moninkertaisesti paperiin ja mieluusti vielä pahvilaatikkoon.
Ennen lumen tuloa voi vielä kerätä metsästä maanomistajan luvalla varpuja, rahkasammalta, käpyjä ja oksia jouluisiin asetelmiin ja kransseihin. Tuo kävyt lämpimään kuivumaan, niin ne avautuvat parissa päivässä. Rahkasammal säilyy parhaiten kylmässä. Tuo se päivää ennen käyttöä sulamaan sisätiloihin.
Kuivakukka-asetelmista saa pölyt pois joko hiustenkuivaajalla, tai viemällä asetelmat hetkeksi ulos ja puhaltelemalla pahimmat pölyt pois. Älä aloita siivoamista kovimmalla puhallusteholla.
Tee ulos ruukkuihin talviasetelmia esimerkiksi sammaleesta, kivistä, pähkinöistä ja kävyistä. Lähempänä joulua niihin voi muuttaa pari tonttuakin. Älä täytä ruukkuja mullalla, sillä se voi halkaista ruukun jäätyessään. Käytä sen sijaan pohjalla kiviä tai rutattua muovia. Sammal ei siitä hätkähdä. Iso ruukku voi olla upea sellaisenaan: kietaise vaikka iso rusetti sen koristeeksi. Punainen, hopea, kulta tai säkkikangas ovat kaikki kauniita.
Luo lunta ulkona talvehtivien ruukkujen suojaksi.
Ensimmäiset siemenluettelot ilmestyvät. Juo glögiä ja suunnittele ensi vuoden kylvöjä.
Jos olet jo aloittanut talviruokinnan, muista jatkaa sitä läpi talven. Loput talviomenat voi viedä peuroille metsään. Oraville voi tarjota pähkinöitä. Valmiiksi kuorittujen siementen tarjoaminen pitää ruokintapaikan puhtaampana. Pidä joulusuklaat pois lemmikkien ulottuvilta!
Muista jouluna kotitonttua ja jätä sillekin eväät ulko-oven viereen.
Lähettänyt Aralia klo 0.00 0 kommenttia
Tunnisteet: Hoito-ohjeita, Vuodenkierto
sunnuntai 14. marraskuuta 2010
Kukkavarsia ja kuvankäsittelyä
Lähettänyt Aralia klo 17.56 0 kommenttia
lauantai 6. marraskuuta 2010
Rapula tänään
Rapulaa on parasta kuvata näin illalla, jolloin se on nätti yövalo. Väritkin näkyvät oikein. Kasviakvaarion loisteputki on kasvien vaatimusten mukainen, violettipainotteinen. Pohjamateriaalin vaihto hienojakoisempaan oli hyvä idea, pieni heinämäinen kasvi (ilmeisesti Lilaeopsis brasiliensis) on nyt vihdoin kunnolla juurtunut.
Lähettänyt Aralia klo 20.45 0 kommenttia
Tunnisteet: Akvaariot
Akvaariot tänään
Lähettänyt Aralia klo 17.10 0 kommenttia
maanantai 1. marraskuuta 2010
Uusinta: muista marraskuussa
- Siirrä viileään varastoon, viherhuoneeseen tai kellariin kaikki talvetettavat ruukkukasvit. Kokoa ulos jäävät ruukut suojaan sateilta ja tuulilta ja peitä maan routaannuttua talvensuojaturpeella ja pakkaspeitteellä.
- Tee kunnon suojukset parvekkeen monivuotisille ruukkuistutuksille.
- Korista parveke talvisilla ruukkuasetelmilla. Käytä esimerkiksi sammalta, havuja, oksia, kanervia ja koriste-esineitä.
- Kaiva ulkovalot esiin.
- Pese lintujen ruokintalauta ja katso sille paikka valmiiksi. Sopiva hetki aloittaa talviruokinta on pakkasten alettua.
- Istuta jouluamarylliksen sipulit 5-7 viikkoa ennen haluttua kukintaa.
- Valoisan ajan vähetessä huonekasvien kasvu heikkenee. Lämmityskauden alettua huoneilma kuivuu, joten kasveja kannattaa sumutella päivittäin. Lehtien kellastuminen voi olla merkki kehrääjäpunkeista jotka viihtyvät kuivassa huoneilmassa, joten tarkista lehtien alapinnat.
- Ota vähästä valosta kaikki irti: pyyhit pölyt kasvien lehdiltä ja siirrä kasveja mahdollisuuksien mukaan lähemmäs ikkunaa. Tarkista kuitenkin, etteivät lehdet koske kylmää ikkunaa ja saa vaurioita. Jos ikkunasta vetää, laita ruukut styroksilaatikkoon, etteivät juuret saa kylmää.
- Kaiva lisävalot naftaliinista ja viritä paikoilleen. Sopiva valaistusaika on 12 h vuorokaudessa.
- Siirrä kaktukset valoisaan, mutta viileään (n. 10 astetta) talvehtimispaikkaan.
- Muista, että liikakastelu tappaa.
Lähettänyt Aralia klo 0.00 2 kommenttia
Tunnisteet: Hoito-ohjeita, Vuodenkierto
sunnuntai 31. lokakuuta 2010
Tämän viikon työt
Perjantai oli etätehtäväpäivä, mutta käytimme sen menemällä pienellä porukalla haravoimaan maksavan asiakkaan pihaa. Viidellä ihmisellä kesti 7 tuntia haravoida koko valtava piha. Totesin, että oikea ote haravasta on välttämätöntä, jottei tule rakkoja. Jos molemmin käsin pitää kiinni varresta, harava liikkuu ja tulee rakkoja. Kun pitää toisella kädellä kiinni haravan päästä, saa haravointiin enemmän voimaa, eikä harava hankaa rakkoja käsiin. Kädet olivat aivan loppu tuon rupeaman jälkeen, mutta yllättävää kyllä, seuraavana aamuna vain yläselkä ja kyljet olivat vähän jumissa.
Nyt alkava viikko onkin teoriaa, jota ei ole ollut pitkään aikaan. Saa nähdä, miten istumalihakset ovat päässeet surkastumaan ulkotöissä. :D
Lähettänyt Aralia klo 20.44 0 kommenttia
Tunnisteet: Puutarhuriksi
torstai 28. lokakuuta 2010
Nyt tarkenee!
Lähettänyt Aralia klo 17.20 0 kommenttia
Tunnisteet: Posliinikukat, Projektit