maanantai 18. toukokuuta 2009

Ostokset istutettu

Eilen kävimme kaveriporukalla Viherlandiassa ostamassa kasveja ja muutakin. Loppupäivä meni istuttaessa, eikä blogia ehtinyt päivittää. Tänään parvekkeella näyttää tältä:
Aluksi otin oikeanpuoleisesta laatikosta oman arvioni mukaan 45l multaa pois ja laitoin laatikoin pohjalle karkkilaatikon, jonka kannen raoista menee kangassuikaleita. Sinne voi nyt kaataa vettä putkea pitkin kasvien juurien käyttöön. Tarvikkeet löytyivät ihan kotoa. Putkena toimii akvaariopumpun ylijäämäletku, joka on sopivasti vihreä, niin ei pistä silmään. Sitten laitoin laatikkoon ostamaani alppiruusu- ja havumultaa, johon istutin alppiruusun "Elviira" ja kaksi tainta taponlehteä. Timanttituija muutti aivan keskeltä laatikkoa sen kulmaan, että "Elviira" mahtui omaan nurkkaansa. Nyt laatikko on minusta todella "metsäinen". Toivottavasti kasvit rupeavat viihtymään. Mietin, että jokin köynnöstävä olisi ollut mukava roikkumaan laidan yli, mutta nytkin tuli jo käytettyä hulluna rahaa kasveihin. Hups. :) Tyhjiin väleihin ajattelin istuttaa orvokit. Ne alkavat olla jo sen verran isoja ruukkuunsa nähden.
Toinen laatikko näyttää tältä. Minttu on jo rupeamassa kukkimaan. Toivottavasti se ei häiriintynyt siitä, että laitoin myös tämän laatikon pohjalle karkkilaatikon kastelusäiliöksi. Eilisen ainoa heräteostos, tuoksupielus (2kpl), tuoksuu ihanan hunajaiselta. Valitettavasti niitä vain on niin vähän, ettei tuoksu ole läheskään yhtä huumaava avoimella parvekkeella, kuin se suljetussa kasvihuoneessa oli. Koska kärhöjen siemenet eivät ilmoitelleet itämishaluistaan, ostin nyt sitten alppikärhön "Willy" laatikkoon kasvamaan. Sen pitäisi tehdä vaaleanpunaisia kukkia ja pärjätä näillä korkeuksilla parvekkeella. Tyhjään nurkkaan on tulossa leijonankitoja. Taimistolla tuli ihasteltua pioneja, ehkä ensivuonna nurkkaan voisi hankkia jonkun valkoisen, tuoksuvan pionin. :) Ajattelin lisäksi istuttaa tähän monivuotisia yrttejä, mutta nyt tuoksupielukset vähän sotkevan suunnitelmia... Saa nähdä, mitä käy.
Parvekelaatikoissa löytyy. Narsissit muuttivat uusien kukkien tieltä sivuun. Sitten ovat salaatit ja auringonkukat, niiden vieressä laatikko, jossa narsissit miettivät, noustako vai ei ja mintut ja mansikka kasvavat.
Keskimmäisessä on pelargoneja, lumihiutaletta ja itse kasvatettuja lobelioita. Saa nähdä, tuleeko niistä eläjiä.
Yksi parvekelaatikko on vielä tyhjänä. Sen pitäisi korvata salaattia sisältävä laatikko sen muuttaessa lattialle varjoon. Siihen on tulossa samettikukkaa ja leijonankitaa. Myös toisen salaattilaatikon tilalle pitäisi tulla samanlainen parvekelaatikko, mutta mistäs minä semmoisen revin? Tämän parvekelaatikon pari on vielä täynnä "tete-a-tete"-narsisseja, jotka ovat kyllä jo lopettaneet kukintansa, mutteivät vielä näytä mitään lakastumishaluja. Pitääkö tässä ostaa kahdeksas parvekelaatikko? Vai uskaltaisiko narsissit siirtää johonkin toiseen ruukkuun lakastumaan?
Taimet ulkoilevat. Niistä osa pääsi tänään jo muuttamaan lopullisiin laatikoihinsa, mutta näin paljon siis vielä jäljellä. Kaikki samettikukat ja leijonankidat, loput lobelioista, kovasti ruukun tarpeessa olevat basilikat ja kumppanit.
Vihdoin pitkään varastossa odottanut iso altakasteluruukku pääsi käyttöön. Vielä sinne jäi toinen samanmoinen. Tähän istutin neljä tuoksuhernettä ja keskelle ruusupavun. Taitaa tulla täyttä, mutta aina voi harventaa jälkikäteen. Väleihin istuttelin lobeliaa. Luulisi, ettei näiltä ihan heti vesi lopu, sen verran iso vesitila tässä ruukussa on. Mutta jos oikein päättävät ruveta rehevöitymään, saa nähdä, miten käy. Toivottavasti hallaöitä ei tule, mutta niiden varalta tämän jaksaa vielä nostaa sisäänkin, ja hallaharsoa löytyy, jos huppua tarvitaan. Tukikehikkona toimiva pyramidi on kasattu viidestä maalatusta bambukepistä, jotka on huipulta sidottu kiinni. Helppoa ja paljon halvempaa kuin valmiina myytävät pyramidit.

Kasteluun menee jo aikaa. Tänään sain kantaa parvekkeelle n. 50 litraa vettä ennen kuin kaikki olivat juoneet. Huh! Kauhulla odottelen helteistä heinäkuuta. :D

0 kommenttia: