keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

Kiire ja puutarhan hoito eivät käy yhteen

Apua! Eilen kastelin kasvit vain nopeasti kiiressä. Kun huomasin että ahkeraliisat olivat vetäneet vettä aivan hullun paljon, lorautin saman verran vettä myös tuohon toiseen isoon kylvölaatikkoon KOKEILEMATTA KUINKA KUIVAA SEN MULTA OLI. Tänään otin kylvölaatikoita tarkempaan syyniin ajan kanssa poistaakseni pudonneita sirkkalehtiä ahkeraliisojen alta. Samalla ihmettelin, kun sen toisen laatikon multa näyttää oudolta. Tökkäsin laatikkoa. Multa lainehti. Apua! Kasvit hukkuu!

Nappasin laatikon äkkiä mukaan, kaadoin siitä niin paljon vettä pois kuin irti lähti ja nostelin veden kaatamia taimia grillitikun avulla pystyyn. Sitten siirsin koko komeuden loisteputken päälle, jos se lämmittäisi sen verran että turha vesi pääsisi haihtumaan. Viritin vielä viimeisen saatavilla olleen lisävalon laatikon päätyyn, jos kasvit innostuisivat sitä kautta haihduttamaan sitä vettä enemmän. Älkää kuolko! Pitää pistää jääkaapin oveen kissan kokoisin kirjaimin teksti "tökkää sormi multaan ennen vettä!".

Tunnen itseni nyt todella aloittelijaksi. No, aina voi lohduttautua sillä, että ahkeraliisat tykkäävät kasvaa komeasti ja taimet näyttävät ainakin toistaiseksi hyväkuntoisilta ja tukevilta. Ehkä tämä tästä. Ehkä ensi vuonna onnistuu taas paremmin kun tänä(kin) keväänä oppii kantapään kautta. Pitäähän muistaa, että ensimmäiset kylvöni (jotka tein n. 11v.) kuolivat kesän mittaan kun en jaksanut koulia niitä. Sitä seuraavat siemenkylvöt tein viime keväänä. Ne kylvin aivan liian myöhään. Nyt olen sitten saattanut kylvää aivan liian ajoissa, mutta onneksi lisävaloa löytyy. Toivotaan, että se riittää. Vielä kun löytyisi taitoa pitää taimille jatkuvasti sopivat olosuhteet. Ensin kuolee taimia kuivuuteen, sitten tulvaan. Ehkä se keskitiekin sieltä vielä löytyy. :)

Voisin näin alkuun kokeilla tuon muovin jättämistä pois kasvien päältä ja sormituntumalta etenemistä useammin. Ahkeraliisat ovat kyllä ahkeria ainakin vetämään vettä, nyt pelkään että petuniat jäävät sitä ilman. Nämä kaksi olisi ehkä ollut parempi kylvää eri laatikoihin, olisi voinut säätää kummankin kanssa erikseen.

0 kommenttia: