maanantai 27. heinäkuuta 2015

Viidakon loppu

Valitettavasti kaikki loppuu joskus. Niin myös viidakon ylläpito. Joudun toista kertaa elämässäni tilanteeseen, että joudun "muuttamaan varastoon". Asunto siis vaihtuu niin pieneksi, että suurin osa tavaroistani jää vuokravarastoon odottamaan lihavampia aikoja. Tämä tarkoittaa sitä, että joudun myymään kasvini, koska ne eivät mahdu uuteen koppiini. Tästä syystä tänne ilmestyi nopealla tahdilla kasviesittelyitä.

Kaikki myytävät kasvit on nyt myyty. Minulle jäi 3 huonekasvia. Toivon, että ehdin muutosta huolimatta käydä katsomassa kasvimaan kuulumisia ja viimeistään poiketa sadonkorjuun aikaan täällä. Huomenna saamme uuden boksin avaimet ja tavaroiden pakkaus alkaa.

Kasviesittely: H. cv. 'Mathilde'


Hoya cv. 'Mathilde'
Ostettu pistokkaana kesällä 2014.
Kukkinut minulla: Ei.

H. cv. 'Mathide' on kahden posliinikukkalajin, H. serpensin ja isoposliinikukan, risteymä. Sen varsi on 0,2 cm paksu, eikä oikein osaa päättää, kiipeilisikö vai roikkuisiko. Lehdet ovat paksut, 3 cm x 2,5 cm. Tummanvihreitä lehtiä täplittävät hopeiset pilkut. Lehtien suonitusta ei näe. Kukat ovat karvaiset ja tasaiset, halkaisijaltaan 2 cm. Teriö on valkoinen ja lisäteriö on valkoinen punaista keskustaa lukuunottamatta. Yhdessä kukkatertussa voi olla 20 kukkaa. Kukkien tuoksu muistuttaa isoposliinikukan kukkien tuoksua.

H. cv. 'Mathide' on yksi harvoista kaupoista saatavista posliinikukkaristeymistä. Se on perinyt molempien vanhempiensa hyvät ominaisuudet: Serpensiltä pienet lehdet ja jatkuvan kukkimisen, isoposliinikukalta helppohoitoisuuden. Olen saanut hengiltä jokaisen H. serpensin joka on hoitooni annettu, mutta tämä se vain kukoistaa. Lyhyen tutustumisen jälkeen voin suositella tätä kasvia lämpimästi.

Kasviesittely: H. nummularioides


Hoya nummularioides Constantin
Ostettu pistokkaana 06/2010.
Kukkinut minulla: uskollisesti joka syksy 11/2011 alkaen.

H. nummularioides kasvaa luonnossa Kambodžan, Laosin, Thaimaan ja Vietnamin alueella. Varsi on 0,3 cm paksu ja lamoava. Lehdet ovat jäykät ja samettisen karvan peitossa, 4,5 cm x 2,5 cm. Lehtien reunat ovat keskustaa tummemmat. Kukat ovat tasaiset, 0,7 cm. Teriö on valkoinen, lisäteriö punainen. Sarjassa voi olla jopa 20 kukkaa, jotka tuoksuvat voimakkaasti hunajalle.

Tämä kasvi arvostaa aurinkoista kasvupaikkaa. Se on hyvin vaatimaton, minulla ei ole ollut sen kanssa mitään ongelmia. Se kukkii loppusyksystä/alkutalvesta kukkapilvenä, jonka tuoksu riittää täyttämään koko kerrostalon. Pistokkaat voivat olla hankalat saada juurtumaan, mutta juurruttuaan kasvi on helppo tapaus. Kuivuus ei tunnu haittaavan tätä kasvia, mutta liikakastelulla tämänkin saa tapettua.

Suosittelen kasvia kaikille posliinikukista kiinnostuneille sen helppouden ja kukkimisvarmuuden vuoksi.

Kasviesittely: H. sp. DS-70


Hoya sp. DS-70
Ostettu: ?
Kukkinut minulla: Ei.

Hoya sp. DS-70 on kotoisin Filippiineiltä. Varsi on 0,15 cm paksu ja lamoava. Lehdet ovat paksut ja kovat, 3 cm x 2,5 cm. Lehden reuna on keskiosaa tummempi. Kukkien terälehdet kääntyvät taaksepäin kukan auetessa. Kukkien halkaisija on 0,6 cm ja niitä voi olla jopa 15 samassa sarjassa. Teriö on punainen, lisäteriö punainen ja keltainen. Kukat tuoksuvat kuulemma toffeelta.

Hoya sp. DS-70 kiertää myös nimellä H. tsangii. Tällä nimellä se on myös saanut suomenkielisen nimen rubiiniposliinikukka. Valitettavasti H. tsangii on aivan eri laji. Jotta asiat olisivat vielä hankalampia, oikea H. tsangii kiertää nimellä H. odettae. H. sp. DS-70 tekee kukkansa pitkien varsiensa kärkiin, joten jos haluaa kukkia, kasvista ei kannata leikellä jatkuvasti pistokkaita, kuten olen tehnyt. Pistokkaat juurtuvat helposti ja kasvi voi kukkia jo vuoden päästä juurtumisesta. Samaan ruukkuun kannattaa istuttaa usempi pistokas tuuhean kasvin aikaansaamiseksi.

H. sp. DS-70 tykkää runsaasta auringosta, on helppo kasvattaa ja sopii aloittelijoille.

Kasviesittely: H. pubicalyx


Hoya pubicalyx Merrill
Minulla on lajike 'Pink Silver'
Ostettu Viherlandia-puutarhamyymälästä 02/2011.
Kukkinut minulla: Ei.

H. pubicalyxin luontainen esiintymisalue seurailee Filippiinien rantoja. Varsi on 0,3 cm paksu ja kiipeilee itsekseen. Lehdet ovat nahkamaiset, 15 cm x 4 cm, tumman vihreät hopeanvärisin laikuin. Vain keskisuoni on helposti erotettavissa. Kukat ovat litteät ja karvaiset, halkaisijaltaan 2 cm. Teriön väri vaihtelee lajikkeittain vaalean pinkistä tumman punaiseen. Lisäteriön väri vaihtelee valkoisesta punaiseen. Samassa kukinnossa voi olla jopa 30 kukkaa. Kukat tuoksuvat hajuvedelle varsinkin iltaisin.

H. pubicalyx on yksi niistä posliinikukista, jota esiintyy usein myynnissä 'Hoya mix'-sekoituksissa. Siitä on jalostettu useita lajikkeita. Kasvilla kestää usein useampi vuosi, ennen kuin se kukkii. Kukinta vaatii valoa, joten liian hämärässä paikassa kasvi ei kuki. H. pubicalyx juurtuu helposti pistokkaista ja kasvaa nopeasti näyttävän kokoiseksi kasviksi. Sitä voi suositella aloittelijallekin, vaikkakin kukintaa voi joutua odottamaan.

Kasvi tuli minulle kaaressa ja siirsin sen heti aitaverkosta tehtyyn tukeen. Valitettavasti aliarvioin kasvin kasvuvauhdin ja jouduin pian jatkamaan sen tukea ylöspäin. Valitettavasti jatkopala irtoili jatkuvasti, joten lopulta leikkelin kasvin irti tuestaan ja istutin sen uuteen ruukkuun kunnon tuen kanssa. Myöhemmin sain jonkin mielenhäiriön tai hermostuin siihen, että kasvi jatkuvasti kasvoi tukensa yli, joten leikkasin kasvin taas irti tuestaan ja tällä kertaa kieputin sen huomattavasti tiheämpään tukensa ympärille, jotta tuki ei heti jäisi pieneksi. Tämä leikkaus oli kasville liikaa, ja se pudotti ison osan lehdistään. Vieläkään kasvi ei ole toipunut entiselleen ja sen keskiosan on yhä valitettavan kalju. Luotan kuitenkin siihen, että muutamassa vuodessa tuki katoaa köynnöksen alle.

Kasviesittely: H. pallilimba


Hoya pallilimba Kleijn & van Donkelaar
Minun yksilöni on Hoya pallilimba GPS 8864
Ostettu pistokkaana 06/2011.
Kukkinut minulla: Ei.

H. pallilimba on kotoisin vuoristorinteiden metsistä Indonesiasta. Sitä tavataan jopa kilometrin korkeudella. Varsi on 0,2 cm paksu, lamoava. Lehdet ovat nahkamaiset, 5 cm x 1,5 cm. Lehtien väri on harmahtavanvihreä. Lehdissä on hopeanvärisiä laikkuja, lehtisuonet eivät ole näkyvät. Kukkien terälehdet ovat taaksekääntyneet täysin avautuneina. Kukat ovat pienet, halkaisijaltaan 0,7 cm. Teriö on vaaleanpunainen, lisäteriö keltainen. Yhdessä sarjassa voi olla jopa 20 kukkaa. Tuoksu on miellyttävä.

H. pallilimba GPS 8864 eroaa tavallisesta H. pallilimbasta siinä, että sen lehdet ovat muodoltaan lusikkamaiset. H. pallilimban lähilaji on H. myrmecopa, pienikasvuinen laji, jonka lehdissä ei ole laikkuja. The Genus Hoya -kirja suosittelee H. pallilimballe pientä ruukkua. Laji ei ole nopeakasvuinen, mutta voi kukkia varhain ja kaikkina vuodenaikoina. Kukat ovat pieniä, mutta kasvi kukkii usein usealla kukkatertulla yhtä aikaa.

Oman kokemukseni mukaan kasvi on helppo kasvattaa, mutta jostain syystä (liian suuri ruukku? Liian vähän valoa?) se ei ole minulla kukkinut.

Kasviesittely: Ruusuposliinikukka


Hoya obovata Decaisne
Ostettu pistokkaana kesällä 2012.
Kukkinut minulla: 03/2015.

Ruusuposliinikukka on kotoisin Indonesian sademetsistä. Varsi on 0,5 cm. Kasvi kiipeilee itse ilman apua. Lehdet ovat paksut, 9 cm x 9 cm, tumman vihreitä hopeanvärisin laikuin. Lehtisuonet eivät ole näkyvissä. Kukkien terälehdet ovat täysin avautuneissa kukissa taaksepäin kiertyneet. Kukkien halkaisija on noin 1,5 cm. Teriö on vaaleanpinkki ja lisäteriö on punainen. Yhdessä kukkasarjassa on jopa 20 kukkaa. Tuoksu muistuttaa joidenkin mielestä ruusua. Itse haistoin ruusun vasta vanhemmista kukista, jotka olivat jo kukintansa loppupuolella. Tuoksu ei ole kovin voimakas, sen löytääkseen täytyy mennä kasvin lähelle.

Ruusuposliinikukka on kaunis, isoksi kasvava kasvi. Se on kaunis jopa ilman kukkia. Se voi kukkia jopa useita kertoja vuodessa. Kasvi tarvitsee tilaa ja valoa. Uusi kasvu kannattaa ohjata tukeensa ajoissa, varret puutuvat nopeasti. Ruusuposliinikukan puutuneet pistokkaat juurtuvat helposti. Joskus kasvi sekoitetaan H. kerrii-lajiin, mutta ruusuposliinikukan lehdet ovat useammin pyöreät kuin herttamaiset, kukat ovat erilaiset eivätkä ne tuota punaista mettä.

Kaikenkaikkiaan tämä kasvi on ollut helppo kasvattaa ja suosittelen sitä myös aloittelijoille.