lauantai 1. maaliskuuta 2008

Huonekasvit esittäytyvät

Akvaarion takana olevalla hyllyllä asuvat (vasemmalta oikealle) muulinkorva, kiinanjasmiini, viirivehka, tuoksuköynnös, raitamatti, nukkumaija ja kultaköynnöksen marmorimuoto. Jälkimmäinen tavoittelee jo korkeuksia.
Kirjahyllyn päällä huoneen pimeimmässä kohdassa jossa vielä kehtaa kasvia pitää, sinnittelee sulkasaniainen.
Akvaarion monimetallien valossa toipuu myös urhoollinen piikkikruunu. Punkit ovat hyökänneet hänen kimppuunsa jo viidesti tämän talven aikana. Kasvi on kärsinyt sekä useista hyökkäyksistä että myrkytysyrityksistä. Mutta kovasti pukkaa uutta lehteä nyt. :)
Amppelissaan parvekkeen oven edessä roikkuu posliinikukka. Raukalla on täpliä lehdissään, mutta viihtyy tänä talvena jo paljon paremmin kuin viime talvena, jolloin kastelin häntä liikaa. Tämä kasvi on kokonaan kasvanut yhden lehden pistokkaasta, joka pistokasaikanaan kulki läpi pakkasen ja tipahti pihatielle joksikin aikaa, ennen kuin tajusin kaivata häntä. Mutta hyvin on toipunut.
Ikkunalla lisävalon (loisteputki) päällä kärsivät santtuni. Nämä ovat kaikki lähtöisin yhdestä tuliaiskukasta. Olen kai istuttanut ne liian suuriin ruukkuihin ja laiminlyönyt kastelua liikaa, kun ovat nyt niin kurjan näköisiä.
Araliani voi erittäin hyvin ja on tällä hetkellä lempikasvini. Sain hänet vihdoin ostettua viime keväänä, ja kesä parvekkeella teki hänelle hyvää.
Pilkkulehden leikkasin viime kesän jälkeen ihan matalaksi, kaikki mikä kuvassa näkyy on kasvanut tänä talvena.
Voi voi... Taas yksi talven aikana kärsinyt kasvi. Tämä viikuna on kokeiluni uhri, yritän saada letitettyä sen varren. Kasvi kärsi marraskuussa kovasti valon puutteesta, mutta hetkellinen siirto akvaarion takahyllylle pelasti kasvin elämälle. Nyt hän sinnittelee taas loisteputkien antamassa lisävalossa ikkunalaudalla.

Tältä näyttää säilätuutti kukkimistaan seuraavana talvena (etualalla). Kasvi kasvatti kolme "pikkuista" ja kuoli sitten hitaasti lehti lehdeltä keskeltä pois. Odottelen taimien kasvamista vielä vähän ennen kuin pääsevät omiin ruukkuihinsa. Uusi kukinta odotettavissa vuosien päästä. Taaempana näkyy riionjuoru, jonka unohdin kastella tänä talvena. Raukalta kuolivat kaikki muut paitsi kolme oksaa, jouduin leikkaamaan kasvin täysin alas. Toipumista odotettavissa.
Ihana kiinanruusuni koettaa kovasti kasvaa, vaikka talvi onkin. Leikkasin hänet juuri, että kasvaisi vähän tiheämpänä tästä eteenpäin. V:n mallinen kasvi ei välttämättä ole kovin hienon näköinen.

Kaveri yritti kukkiakin, mutta en muistanut kastella tarpeeksi usein että nuppu olisi jaksanut avautua. Sen jälkeen siirsin altakasteluruukkuun, ja tyyppi näyttää viihtyvän.
Naapurilta saatu anopinhammas kukoistaa. Hän on jo kaksi kertaa niin iso kuin oli saapuessaan marraskuussa. Kasvi tuntuu viihtyvän tasaisessa kosteudessa, mutta märkyyttä koitan välttää.
Ilmeisesti purppurajuoru, jonka ostin kirpputorilta. Saapuessaan viime syksynä kärsi kovasti ravinnepuutoksesta, mutta siitä selvittiin siirrolla uuteen multaan. Sen jälkeen kasvi on kasvanut komeasti, mutta versot ovat vaaleanvihreät valon puutteesta. Heti kun tulee vähänkään aurinkoisempi päivä, ikkunan puoleiset oksat muuttuvat heti tumman violeteiksi. Kesällä tämä kasvi on varmasti upea.

0 kommenttia: