Uusi aine aloitti kevätlukukauden: Viheralueiden kasvien käyttö. Käymme joukolla erilaisia puutarhakirjoja läpi ja tutustumme eri kasvien ominaisuuksiin ja mitä pitää ottaa huomioon kasvin valinnassa. Aloitimme perennoista ja jatkoimme puihin ja pensaisiin. Tähän mennessä olen oppinut ainakin sen, että hyvää puutarhakirjaa on vaikea löytää. Ammattilaiskirjoissa on kyllä tietoa niin paljon, että siihen hukkuu, mutta neuvontatilanteessa niistä ei ole hyötyä, kun ei ole näyttää asiakkaalle kuvaa. Ja opiskelijaparka on pulassa, kun pitäisi alkaa suunnittelemaan perennapenkkiä. Minkä näköinen ammattilaiskirjan suosittelema kasvi on? Viiden kirjan jälkeen tietää, miltä lähilaji näyttää, mutta siihen se sitten jääkin. Miksei puutarhakirjoja tehdä alan opiskelijoille?No, kaikesta huolimatta olen yrittänyt hankkia itselleni hyviä kirjoja. Suomen puut ja pensaat on todella hyvä kirja suomalaisten puuvartisten lajien opetteluun, sillä tärkeimmät tuntomerkit näkyvät kuvissa hyvin. Kirja on myös sopivan kokoinen mukaan otettavaksi. Harmi, ettei samanlaista ole viljeltävistä puuvartisista. Rikkaruohot-kirja oli halpa, ja siinä on hyvät kuvat rikkakasveista täysikasvuisina. Jäin vielä kaipaamaan kuvia niistä siinä vaiheessa, kun ne pitäisi kitkeä, mutta kaikkea ei kai voi saada. Joka kasvista oli paljon mielenkiintoista tietoa. Joidenkin kohdalla jäi vielä kaipaamaan lisää, kun oli jo lukenut kaiken.
Villi puutarha lumosi tunnelmallaan, vaikka sen tavoitekin on lähellä sydäntä: Puutarha, joka mukailee ympäröivää luontoa sen sijaan, että pyritään mahdollisimman rakennettuun lopputulokseen. Luonnonkasvit ovat tervetulleita, eikä villi lopputulos haittaa. Kirjassa on neuvoja umpeenkasvaneen vanhan puutarhan uudistamiseen samoin kun uuden puutarhan perustamiseen. Olen vasta päässyt kirjan lukemisen alkuun, mutta se vaikuttaa todella lupaavalta.
Vielä olisi haussa hyvä kirja perennoista. Tietääkö joku?
7 kommenttia:
Moi, mun perennakirjasuositus taitaa olla just sitä mitä et etsi :P. Pohjolan Perennat (Särkkä ja Ukonaho) on sellai luettelomainen kirja ammattikäyttöön, eikä siinä ole yhtään kuvaa (no, kannessa on :D )Puutarhamyynnin parissa työskennellessä se on kyllä pelastanut monta hetkeä, on vähän tuskaista yrittää muistella minkälaisesta maasta kukin paristasadasta kasvista saattais pitää :D Eli kirjasta selviää esim. milloin perenna kukkii, lajikkeiden välisiä eroja, lisäystapaa, maalajia, ravinteiden tarvetta, mihin käyttöön, alkuperä, kuvaus kasvista jne. Kuvia pitää etsiä muualta, esim. netistä, mutta jos on summittaista mielikuvaa eri perennoista niin siitäkin on tietysti apua.
Ja hyviä opiskeluita uudelle vuodelle!
Kiitos vinkistä, käynkin heti tänään katsomassa, onko meidän kirjastossa Villiä puutarhaa. Nyt tammikuun alussa alkaa perinteisesti kutkuttaa viherpeukaloa ja jotain pitäis päästä jo suunnittelemaan :D
Hanna: kiitos vinkistä. Jahka talous taas antaa myöten, pitää katsoa josko hankkisi tuon. Odottelen myös innolla, millainen uusi Viheralueiden perennat -kirja (ilmestyy tänä keväänä) tulee olemaan.
Kuusenkerkkä: ole hyvä vaan. Toivottavasti kirjasta on sinulle apua. Tähän mennessä olen vähän harmitellut yleiskuvien puutetta, mutta teksti kyllä kuvailee kohteet tarpeeksi hyvin, että saa ideoita.
Mulla on Pentti Alangon Perennat, se on ainakin hyvä. Sitten mulla on Taimistoviljelijöiltä useita erilaisia lehtiä, muun muassa Kotipihan perennat, Kotipihan havukasvit, Kotipihan pensaat jne. Ne suosittelen hankkimaan, niissä on selkeät kuvat ja kaikki tarvittava perustieto, jota asiakaspalvelutilanteissa tarvitsee. Niistä itse koulussa katsoin yleensä kaiken, kun suunniteltiin pihoja ja perennapenkkejä yms.
Hei!
Linkitin blogisi omaani. Sopiiko? :-)
Yst.terv. Partsipuutarhuri
http://partsipuutarhuri.blogspot.com/
Sopii, sopii. Vuoroin vieraissa: lisään blogisi linkkeihini. :)
Hei Riikosen Perennat -kirjasta on tullut uusintapainos! Mielestäni paras kirja aiheesta Suomen oloihin. (eikä edes kallis, parikymppiä)
Lähetä kommentti