torstai 31. heinäkuuta 2014

Miten vaihdetaan ruukku liaanille

Hoya macgillivrayi IML 15

Ongelma: Niin korkeaksi kasvanut Hoya, että sen tukea on jouduttu jo kertaalleen jatkamaan ja nyt kasvin painopiste on niin korkealla, että se kaatuu jo ajatuksesta.

Ratkaisu: Ruukunvaihto.



Vaihe yksi: Irrotetaan kasvi nykyisestä tuestaan.

Käytännössä: Haetaan kiroilun pelästyttämä puoliso apuun, kun käsi kramppaa leikkaamisesta. Delegoidaan loppu leikkaaminen hänelle ja keskitytään itse aukomaan kasvia kiepiltä ja siirtämään sitä turvaan, ettei innokas leikkaaja vahingossa leikkaa kasvia.


Vaihe kaksi: irrotetaan kasvi nykyisestä ruukustaan.

Käytännössä: Muistetaan hillitä kiroilua naapureiden säästämiseksi. Itse totesin, että helpointa oli irrottaa ensin kasteluputki ja sitten nostaa kasvi ruukusta työntämällä peukalo putken jättämään aukkoon ja vetämällä kasvi ylösalaisesta ruukusta alaspäin. Tietysti varmistettiin ensin, että vesisäiliö on tyhjä. Kuvasta näkyy, missä kohtaa ruukun musta välitaso on sijainnut. Väittäisin, että vesitila on kasvanut aika umpeen.


Vaihe kolme: siirretään kasvi uuteen ruukkuunsa.

Käytännössä: Muistetaan varoa katkaisemasta kasvin vartta. Kun on kärsivällinen, käyttää mullan lapiointiin pientä istutuslapiota ja ei yritä saada multaa ruukkuun kuin ruokalusikallisen kerrallaan, tästä selviää aika helposti. Siis aiempiin vaiheisiin verrattuna.


Vaihe neljä: siirretään kasvi uuteen tukeensa. Valmis!

Käytännössä: Haetaan puoliso pyörittämään ruukkua, kun itse nostelee kasvia tukeensa. Pyörittely pysäytetään välillä, että kasvi saadaan varmistettua tukeensa hainhampailla.

Olipa kivaa. Uudestaan!

H. calycina sp. calycina

Itse asiassa tätä kasvia en vaihtanut uuteen tukeen, vaan siirsin sen uuteen ruukkuun tukensa kanssa. Kasvi ei ole kasvanut pituutta niin hulluna, etteikö vanha tuki riittäisi korkeutensa puolesta. Kasvin kasvu vain alkoi hiipumaan siihen malliin, että päättelin ruukun olevan täynnä. Ja niinhän se oli.