Tänä vuonna siemenkylvöt taitavat rajoittua idätykseen. Löysin Frankfurtin keskustasta pienen puutarhaliikkeen, jossa oli nurkassa pölyttymässä idätysrasioita. Laatikot olivat pölykerroksesta päätellen odottaneet minua siellä ainakin vuosikymmenen, mutta systeemi vaikutti toimivalta ja hinta oli sopiva. Yksi lähti kotiin kokeiluun, ja nyt jo harkitsen, että näitä hakisi ainakin yhden lisää.
Mukana tuli joukko siemeniä kokeiltavaksi. Ensimmäiseen satsiin meni mungpapuja (1. ylärivissä), kikherneitä, vihanneskrassia (näiden pussit heitin jo pois) ja lunja-papuja (2. ylärivissä). Päättelin, että "lunjat" ovat soijapapuja. Idätystä odottamassa on suosikkiani, sinimailasta (2. alhaalla) ja daikon-retiisiä (1. alhaalla). Mungpavuista puolet on jo mahassa, toinen puoli jääkaapissa odottamassa päivällistä. Muut ovat hitaampia itämään, ja näyttävät vasta tältä:
1. soijapavut 2. kikherneet 3. vihanneskrassit |
Idätys on helppoa. Ensin idätettävät siemenet laitetaan vedenpitävään astiaan likoamaan yön yli. Aamulla huuhtelen ne, poimin roskat ja rikkinäiset siemenet pois ja laitan jokaisen siemenlajin omaan kerrokseensa idätysrasiaan. 2-3 kertaa päivässä kaadan ylimpään kerrokseen vettä ja se valuu sieltä jokaisen kerroksen läpi alimpaan astiaan, josta sen voi sitten seuraavalla huuhtelukerralla kaataa pois. Idätys tapahtuu pimeässä. Vihanneskrassit voi nostaa pariksi tunniksi aurinkoon kun ne ovat 3-4 cm pitkiä, jotta ne tuottavat lehtivihreää ja c-vitamiinia.
Pari varoituksen sanaa on kuitenkin paikallaan. Pavunituja ei saa syödä raakana, vaan ne pitää idättämisen jälkeen ryöpätä niissä olevan lektiinin vuoksi. Idätys vähentää lektiinin määrää, mutta ei poista sitä kokonaan. 10-12 minuutin keittäminen riittää. Keittovesi heitetään pois. Mungpavut ovat poikkeus, niitä voi huoletta syödä raakana. Myös kikherneet tulee keittää idättämisen jälkeen. Hygieniasta tulee huolehtia, etenkin jos idut syödään raakoina. Pese kädet aina ennen itujen käsittelyä ja pese käytetyt astiat huolellisesti ennen uudelleen käyttöönottoa. Älä syö mädäntyneitä tai homeisia ituja. Huomaa, että juurikarvat eivät ole hometta. Säilytä valmiit idut jääkaapissa ja käytä ne mahdollisimman nopeasti.
Idättää voi vaikka mitä! Kokeiltavat eivät ihan heti lopu kesken. Itse idättäminen tulee paljon halvemmaksi kuin kaupasta valmiiden itujen ostaminen. Tavallisistakin ruokakaupoista saa ainakin linssejä, hirssiä ja erilaisia papuja joita voi kokeilla. Varmista siemeniä ostaessasi, että ne ovat kokonaisia ja eikä niitä ole peitattu. Peittaamisella tarkoitetaan siementen käsittelyä kasvinsuojeluaineilla, jotka torjuvat homeita ja sienitauteja. Nuo aineet eivät ole turvallisia syötäviksi.
Vitamiinipommeina ituja kannattaa syödä etenkin talvella, kun muuta tuoretta on vaikea kasvattaa. Ne tulevat halvemmiksi kuin kaupan vihannekset, joiden hinnat nousevat aina talveksi ja ovat ympäristöystävällisempiä kuin kaukomailta rahdatut hedelmät. Idättää voi myös ilman idätysrasiaa, siitä ohjeet mm. täältä. Kokeilun iloa!
2 kommenttia:
Hei!! Olen ollut täällä vierailulla eilen ja tänään olen jatkanut lukemista. Täällä on paljon opettavaista luettavaa, itse myyn kukkia työkseni ja ala tarjoaa kyllä paljon opittavaa :) Kiitos hyvästä blogista, tulen varmasti toistekin!
Aika jännän näköinen idätysrasia, mutta varmasti kätevä kun saa montaa eri lajia yhtä aikaa! Meillä seikkailee vain tuollainen Granovitan idätyslaite, jonka saa kenolleen. Siitä huuhteluvesi valuu hyvin pois... Mutta tosiaan saa vain yhtä lajia kerrallaan!
Lähetä kommentti