maanantai 5. maaliskuuta 2012

Kukkia!


Talven pimeys saa kaipaamaan kesää. Kun vihdoin löysin huonekasveja myyvän kaupan (itse asiassa niitä oli kaksi melkein vierekkäin), jotain piti saada kotiin asti. Viime Suomenreissulla kävi ilmi, että saintpauliani olivat päässeet kuivahtamaan pahasti. Epäilen vahvasti, että ovat jo kuolleet. Uudet sai siis hankkia hyvällä omallatunnolla. Nämä olivat vieläpä tarjouksessa.


Santuissa on se ikävä puoli, että uudet kukat meinaavat monesti jäädä lehtien alle, eikä niistä pääse nauttimaan. Lehtiä tarvitsee siis harventaa silloin tällöin. Jos kasvi kasvaa nätisti yhdestä pisteestä ja lehdet muodostavat nätit kehät sen ympärille, harventaminen on helppoa. Poistaa vain joka toisen kehän. Kasvupiste pitää jättää ehjäksi, jos haluaa siitä vielä jotain kasvavan. Jos santtu kuitenkin haluaa kasvaa täysin oman logiikkansa mukaan, kuten nämä, harventaminen tehdään napsimalla lehtiä sieltä täältä.  Ei ole vaarallista, jos lehtiruotia jää sojottamaan. Kasvi kuivattaa ylimääräiset pois, kun se huomaa, että lehti katosi jonnekin.

Aloitan poistamalla kaikki vialliset lehdet. Sitten poistan päällekkäin olevista lehdistä aina sen isomman, joka yleensä on se alempi. Sitten poistan lehdet, jotka kasvavat keskelle kasvia tai osottavat suoraan kohti kattoa. Tai näin siis ainakin teoriassa. Aina käy kuitenkin niin, että jossain kohtaa rapsahtaa poikki lehti, jonka tarkoitin jäävän kasviin ja jonkun alta paljastuukin vioittunut lehti, vaikka ne luuli jo poistaneensa.


Tämän verran irtosi tällä kertaa. Huomaa hienot jugurttipurkki-ruukut. Olen päättänyt, etten osta täällä mitään, ellei ole pakko. Jugurttipurkkeja oli, ne pitävät vettä ja tuli vielä kierrätettyäkin. Pitää vielä muistaa poimia pari pikkukiveä ja laittaa ne korokkeeksi ruukun ja purkin väliin, niin kasvit eivät kastelun jälkeen likoa ylimääräisessä vedessä.
Ennen...
...ja jälkeen.


Jotkut käyttävät harvennukseen sormia, jotkut saksia. Minusta terävä veitsi on kätevin, jos pitää ahtaasta välistä saada lehti pois. Pienet sakset ovat parhaat kuihtuneiden kukkien poistamiseen. Harvennuksen jälkeen kasvi voi näyttää hölmöltä hetken, mutta kyllä se siitä taas kasvattaa uutta ennen kuin huomaakaan.

Toivotaan, että nämä innostuvat kohta työntämään paljon uusia kukkia. Näitä on nyt kaksi vaaleanpunaista ja yksi violetti. Ajatus on istuttaa nämä samaan ruukkuun jahka joskus taas suomeudun.

0 kommenttia: