lauantai 28. helmikuuta 2015

Miten huonekasvit pidetään hengissä: Juurten kasvu ja rakenne

Jotta ymmärtäisi, mitä kasvi tarvitsee pysyäkseen hengissä, pitää ymmärtää jotain sen peruselintoiminnoista. Kasvin vihreissä osissa tapahtuu yhteyttäminen, mikä vaatii hiilidioksidia (CO2) ja vapauttaa happea (O2). Kaikissa kasvin soluissa tapahtuu soluhengitystä, mikä käyttää happea ja vapauttaa hiilidioksidia. Hapen tarve riippuu solun aineenvaihdunnan nopeudesta. Mitä nopeammin kasvin solukko kasvaa, sitä enemmän se tarvitsee happea.
 
Kasvin maanpäälliset osat saavat tarvitsemiaan kaasuja helposti, mutta kasvin juuretkin tarvitsevat happea. Tarkastellaanpa juuria tarkemmin:

(CC) - BY-SA
Juurta voidaan ajatella ikään kuin kokoonpanolinjana, jonka työskentelypisteet liikkuvat eteenpäin, mutta itse tuotteet (solut) pysyvät paikoillaan.

Kuvaan on piirretty juuren kärki suurennettuna niin, että yksittäiset solutkin erottuvat. Juuri kasvaa pituutta kärjestään, jota verhoaa huntu (5). Se on elävää solukkoa, joka kuolee ja limautuu ulkopinnastaan ja uusiutuu sitä mukaa sisältä päin. Sen tehtävä on helpottaa juuren tunkeutumista maahan, toimia tavallaan liukasteena. Huntu toimii myös aistielimenä, joka ohjaa juurta alaspäin. Huntu peittää alleen kasvupisteen. Kasvupiste on kasvuvyöhykkeen (4) kärki. Se on nopean solunjakautumisen alue, jossa suurin osa juuren soluista syntyy. Kasvuvyöhykkeellä kasvupisteessä syntyneet solut laajenevat ja juuri pitenee. Kasvuvyöhyke muuttuu ilman selkeää rajaa maturaatiovyöhykkeeksi (3), jossa solut eivät enää juurikaan kasva, mutta jolla ei ole juurikarvoja.

Karvavyöhyke (2) on juurikarvojen (1) peitossa. Karvavyöhyke ei kasva pituutta, eli se ei liiku. Tämä mahdollistaa hentojen juurikarvojen tunkeutumisen ympäröivään maahan. Juurikarvoissa ei ole pintakelmua, joten niiden ulkoseinä on hyvin ohut ja läpäisevä. Vesi ja ravinteet siirtyvät juureen niiden kautta. Juurikarvat elävät vain muutaman päivän. Uusia syntyy juuren kasvaessa, joten kasville on elintärkeää, että sen juuret kykenevät jatkuvasti kasvamaan. Kasvaminen vaatii happea, joten vain harvat kasvit selviävät hapettomassa kasvualustassa pidempiä aikoja.

Juurten jatkuva kasvu on siis edellytys sille, että kasvi saa vettä ja ravinteita. Kasvua ei tapahdu ilman happea, joten ruukkupuutarhurin tulee huolehtia siitä, että kasvualusta on ilmava. On kuitenkin mahdollista, että kasvualusta on liian ilmava. Silloin se ei pidätä tarpeeksi kosteutta, mikä myös haittaa juuria.

0 kommenttia: