Ruukku kuin ruukku, vai mitä? Ei. Ruukulla on paljonkin väliä. Esimerkkinä huonosta ruukusta käytän orkidearuukkua, joka on juurtentappoväline vailla vertaa:
Kaupoissa yleisimmin saatavat orkideat ovat perhosorkideoita. Nämä epifyytit yhteyttävät lehtiensä lisäksi myös juurillaan, joten juurten on saatava valon lisäksi sekä hiilidioksidia ja happea, kuten muistamme Juurten kasvu -postauksesta. Hyvä on, orkidearuukku on lasia, joten juuret saavat valoa. Lasi ei kuitenkaan päästä lävitseen kaasuja. Ruukun pohjassa on vain kolme reikää ja siinä on kiinteä aluslautanen, joten on hyvin suuri vaara, että kasteluvesi ei pääse ruukusta pois vaan jää mädättämään juuria. Kastelun kanssa saa siis olla hyvin tarkka, tai sitten liika vesi pitää huolella kaataa ruukusta pois.
Eikä tällainen lasinen orkidearuukku sovi oikein muillekaan kasveille, sillä yleensä kasvien juuret hakeutuvat valosta pois, joten lasisessa ruukussa niiden kasvu voi kärsiä.
Eikä tällainen lasinen orkidearuukku sovi oikein muillekaan kasveille, sillä yleensä kasvien juuret hakeutuvat valosta pois, joten lasisessa ruukussa niiden kasvu voi kärsiä.
Ilo-orkidearuukku |
Markkinoille on tullut myös parempia orkidearuukkuja, kuten tämä Biolanin Ilo. Siinä kasvi istutetaan violettiin sisäruukkuun, joka voidaan kastelua varten nostaa ulkoruukusta ulos, kastaa veteen ja liika vesi lorisee iloisesti pois ruukun useista rei'istä. Ulkoruukussa on lisäksi venttiili, jonka avulla ruukun pohjalle mahdollisesti jäänyt vesi saadaan pois tarvittaessa. Jos jollakulla on kokemusta näistä, kuulen mielelläni. En ole itse näitä kokeillut, kun tällä hetkellä minulla ei ole orkideoja.
Harrastajat ovat tehneet ruukkuja myös itse. Minulla oli aikoinaan käytössä tämmöinen ratkaisu perhosilleni. Ruukku on tehty muovisesta hyttysverkosta, ommeltu kasaan siimalla ja ripustettu niin, että se roikkuu osittain akvaariovedessä. Homma toimi, koska akvaarion vesi on happipitoista.
Ruukkuja on hyvin erilaisia, jopa aivan tavallisille huonekasveille. Ne voidaan jakaa materiaalin, käyttötarkoituksen tai rakenteensa mukaan.
Ruukun materiaali voi olla savi, muovi, metalli, lasi, betoni... Kasvin voi istuttaa jopa vanhaan kumppariin tai isoon kotilon kuoreen. Vain mielikuvitus on rajana. Saviruukku voi olla lasitettu, jolloin menetetään sen hengittävyys, mutta toisaalta kauttaaltaan lasitettu saviruukku ei ime itseensä vettä ja kestää talven ulkona halkeamatta.
Suurin osa marketeissa myytävistä ruukuista on suojaruukkuja. Ne ovat
yleensä pohjareiättömiä, lasitettuja ruukkuja, joihin kasvin voi nostaa
taimiruukkuineen.
Suojaruukkuja |
Amppelimallinen suojaruukku |
Suojaruukun tehtävä on piilottaa sen sisäpuolella oleva ruukku ja suojella pöytäpintaa. Lisäksi niiden yleensä toivotaan sopivan sisustukseen.
Taimet istutetaan taimiruukkuihin, jotka ovat yleensä muovisia. Niitä kertyy varsinkin jos ostaa kesäkukkia.
Taimiruukkuja, jossa on useita pohjareikiä |
Pohjareiällisessä ruukussa liikakastelun vaara on hyvin pieni, varsinkin jos ei käytetä aluslautasta. Aluslautaselle jäävä vesi voi aiheuttaa hapenpuutteen ruukun alaosaan. Siksi liika vesi pitäisi kaataa pois vartin sisällä kastelusta.
Säiliöruukkuja |
Säiliöruukussa on vesisäiliö. Suomalaisille tutuin taitaa olla Orthexin muoviruukku, jossa vesisäiliö on sisäpohjan alla. Pohjareiättömästä ruukusta voi tehdä säiliöruukun asentamalla siihen valepohjan tai ostamalla valmiin vesisäiliön.
Ikean Sötcitron-altakasteluruukku |
Altakasteluruukussa kastelu tapahtuu mullan alta, ei päältä. Niissä voi olla vesisäiliö, tai sitten ei. Altakasteluruukku on terminä varmaan kaikkein ryöstöviljellyin nyt läpikäydyistä. Sitä käytetään säiliöruukuista (koska vesihän imeytyy niistä kasvualustaan alapuolelta, vaikka kastelu tapahtuukin yläkautta) ja jopa tavallisista ruukku ja aluslautanen -yhdistelmistä, jos kastelija tykkää kastella kasvinsa suoraan aluslautaselle. Soppaa hämmentää lisää se, että säiliöruukuista puhutaan joskus alta kastelevina ruukkuina.
Näiden mainittujen ruukkujen lisäksi on vielä erilaisia erikoisruukkuja. Vesiviljelyruukut eroavat multasekoituksille tarkoitetuista ruukuista. Niissä on yleensä erikseen sisä- ja ulkoruukku ja vedenpinnan mittari. Ulkokäyttöön on saatavilla pakkasen kestäviä ja UV-suojattuja ruukkuja, joiden materiaali voi olla esimerkiksi erikoisstyroksi.
Ulkokäyttöön tarkoitettuja ruukkuja |
0 kommenttia:
Lähetä kommentti