torstai 14. toukokuuta 2015

Kasvimaan kuulumisia


Neljä päivää sitten kasvimaalla näytti tältä. Kolme laatikkoa oli valmiina ja muovitettu, neljännen paikkaa kaivettiin auki. Tavoite on tasata alueen korkeuseroja, joten tuon laatikon paikalta sai poistaa jo puoli metriä multaa. Vanhan keinun rungosta, köydestä ja vanhasta verkko-ovesta syntyi seula mullalle. Rahatilanteen vuoksi emme pysty tilaamaan multaa, joten on pakko täyttää laatikot sillä, mitä maasta nousee.


Ja kiviähän sieltä nousee. Isoimmat kivet heitellään suoraan kasaan, joten ne puuttuvat kuvasta. Seulan verkko-osa on myyräverkkoa, reiät ovat sentti kertaa sentti. Aivan kaikkea se ei siis mullan seasta poimi, mutta isoimmat juuret ja enimmät kivet siihen jäävät. Pienemmät kivet ja juurenkappaleet tippuvat läpi, mutta myös madot.


Laatikot on tehty kantittomista laudoista ja puutavarasta, jota on keräilty pitkin pihaa. Koska lauta ei ole priimaa eikä mitenkään käsiteltyä, päätimme laittaa sisäpuolelle muovin edes vähän hidastamaan lahoamista. Muovi on turvetuotantosoilta kerättyä aumamuovia. Kierrätystavaraa siis sekin. Vahva ja paksu muovi jätetään yleensä metsään kun auma on kuljetettu pois (ainakin täällä päin), eikä se maadu mihinkään. Isännällä on näitä vino pino tallin takana, paljon enemmän kuin tähän projektiin tarvitaan. Nyt mietitään, mihin kaikkeen muuhun sitä voisi käyttää. Käytävät on tarkoitus kuoria ja laittaa hiekalle. Olisiko muovista enemmän haittaa vai hyötyä hiekan alla? Pitäisikö se rikkikset poissa, vai veisikö vesi hiekat mennessään ensimmäisen sateen jälkeen?

Laatikoiden pohjalla on kerros oksia, joiden päälle on nosteltu laatikon alalta kuoritut turpeet juuret kohti taivasta. Siihen päälle tulee seulottu multa.


Neljä päivää sitten ensimmäinen laatikko näytti tältä. Tätä kirjoittaessa se on jo saatu täyteen. 11.5. kylvin siihen porkkanat, mustajuurta, kahta eri salaattia ja kahta eri retiisiä. Pitää katsoa, milloin alkaa näkyä merkkejä vihreästä. Sää on ollut nyt niin kylmä ja sateinen, ettei pihalla ole paljoa tullut viihdyttyä. Multaakaan ei voi sateella seuloa, koska se jää kiinni lapioon ja tukkii seulan. Muut laatikot saavat siis vielä odotella täyttymistä.

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Ihan mahtavaa meininkiä. Ja hieno kasvimaa. Tykkään just tuosta, että käytetään niitä aineksia mitä sattuu luontaisesti olemaan tarjolla.
Meille aikanaan pihaa rakentaessa tuotiin 140 mottia hevonpeetä - kun ilmaiseksi tallilta saatiin :)

Aralia kirjoitti...

Kiitos kehuista. :) Täällä on vähän pakko käyttää sitä mitä on nurkissa, koska kaupat on kaukana eikä raha kasva puissa.

Meillä on vielä haussa hevostila tästä lähistöltä. Täällä ei paljon nettisivuja harrasteta, joten pitää kai etsiä jostain puhelinluettelo tai kysellä kyläläisiltä neuvoja. :)