lauantai 5. joulukuuta 2009

Tapaus iso akva

Nyt on pitänyt koulun kanssa kiirettä, joten 300-litraisen kasveille meinasi käydä hullusti. Olin kyllä huomannut, että akvaario oli vähitellen pimentynyt pimentymistään, mutten ollut ehtinyt tehdä asialle mitään. Vihdoin viime viikonloppuna tartuin toimeen. Otin akvaarion takana olevat kasvit käsittelyyn ja leikkasin niistä palaneet lehdet pois. Käänsin vehkoja 180 astetta, etteivät ne "makaisi" akvaarion päällä ja tuin joulutähden, joka roikkui akvaarion päällä yrittäen päästä aivan lampun valokeilaan.

Nyt viikon päästä tilanne näyttää tältä.

Akvaarioon koitti valkeus, ja se paljasti myös tuhot. Kahdesta vesimiekasta oli enää yksi lehti jäljellä, ja muutkin isovesimiekkaa lukuunottamatta olivat menettäneet reilusti lehtiään. Ruskea levä peitti suurinta osaa jäljelle jääneiden lehtien pinnasta. Sain hinkata levää irti, karsia lehtiä ja imuroida vedenvaihtoletkulla jo maatuvia lehdenpalasia pois. Vasemman laidan Eheimi oli aivan tukossa lehdistä, ja vaati tehopuhdistusta. Nyt on autio maisema, mutta toivon, että se tästä paranee, jahka aikaa kuluu. Mitä tästä opimme?

KÄÄNNÄ KASVEJA JOKA VIIKKO 1/4 KIERROSTA MYÖTÄPÄIVÄÄN.

Niin ne kasvavat tasaisemman muotoisiksi, eivätkä pääse makaamaan akvaarion päällä vieden kaiken valon akvaariokasveilta. Yritetään muistaa.

Muutoinkaan tässä akvaariossa ei ole nyt viime aikoina mennyt kovin hyvin. Uusien monnisten mukana tuli tauti, jota vastaan on vaikea taistella, kun en tiedä, mikä se on. Se on tappanut lähes kaikki monniset, kaikki otot ja jopa partamonnimme Onni on kadonnut. Se on kai saanut taudin syötyään raadon tai pari ennen kuin olen ehtinyt poistaa kuolleen kalan akvaariosta. Onneksi lehtikaloilla ei tunnu olevan mitään hätää, eikä Hukka-banjomonnillamme. Lehtikset jopa yrittävät kutea joka välissä, ja ruoka maistuu. Nyt en oikein tiedä, mitä tämän akvan kanssa tekisi jatkossa. Jos tauti jää akvaarioon "muhimaan", riski on, että uudetkin kalat saavat sen. Kun en tiedä, mikä tauti on kyseessä, en voi sitä torjuakaan... Taidan antaa akvaarion nykyisten asukkaiden kuolla rauhassa vanhuuteen, ellei tauti vie niitäkin, ja tehdä tästä sitten kasviakvaarion. Koko akvaarion desinfioiminen ei tunnu mukavalta projektilta.

0 kommenttia: