tiistai 18. tammikuuta 2011

Viidakon alennustila

Tämä on ollut huono talvi huonekasveilleni. Poissa ovat:

Kissus ei kestänyt Spruzit-käsittelyä, vaan pudotti kaikki lehtensä, jotka sillä käsittelyn aikaan oli, ja sai sen jälkeen uudelleen kehrääjäpunkkeja. Heitin sen suosiolla kompostiin.Samaan osoitteeseen lensivät akvaarion takana olleet maijat (1), jotka olivat menneet suorastaan surkean näköisiksi, ja menettivät kasvupaikkansa akvaarion purkamisen yhteydessä. Samalla lähti kompostin täytteeksi niiden viereen kuivunut viheradiantumi (3). Se olisi pitänyt laittaa altakasteluruukkuun heti saapuessaan. Jo aiemmin syksyllä kuoli heliotrooppi (2), jota kokeilin talvettaa. Selvästi meillä oli aivan liian lämmintä. Lusikan nurkkaan heitti myös orkidea, joka sinnitteli meillä pitkään kärsittyään edellisen omistajansa luona punkki-invaasiosta (4). Myös jo aiemmin syksyllä kupsahti flamingokukka (5), minulle tuntemattomasta syystä. Se ei ikinä tykännyt minusta.

Pitkään on pitänyt heittää pois myös olkkarin ikkunalla kituvat palmut, mutta vielä se on jäänyt tekemättä. Kitukoot tuossa vielä aikansa, nyt niillä on ainakin tilaa. Marraskuunkaktus mätäni juuresta näytettyään todella pitkään todella surkealta. Ei tämän kasvin pitäisi olla näin punainen, eihän?
Kiinanruusu on yhä hengissä, mutta se lähti siskolleni hoitoon ulkomaille muuttomme ajaksi.
Viirivehka lähti samaan osoitteeseen, samoin keittiön ikkunalla pitkään kitunut palmuvehka. Toivotaan että saavat hyvää hoitoa.

Nyt varsinkin olkkarissa on hirveän tyhjän tuntuista...

4 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Onpa ollut kova talvi sielläkin. Huojentavaa kuulla, ettei vain täällä meillä. Minä sain tänä talvena hengiltä samettilehden, lohikäärmepuun, kaksi pilkkulehteä, aaroninparran, rahapuun sekä muorinkukan. Taitaa olla kaikkien aikojen pohjanoteeraus :(

O.S. kirjoitti...

Tuossa marraskuunkaktuksessa on Fusharium suvun sienen tartunta, oireet sopii kuvaan kuin nenä päähän:

Lehtikaktukset muuttuvat aluksi harmahtaviksi ja himmeiksi, ja kasvu pysähtyy. Lehtikaktukset saavat yleensä violetin sävyn ja muuttuvat veltoiksi. Alkaa tyveltä nuokkumaan, jolloin tyvi on mädäntynyt, johtojänteet on punaruskeita.

Aralia kirjoitti...

Millan: ei aina voi onnistua, ei edes joka kerta.

O.S.: Oho? Mistä siihen on semmoinen tupsahtanut? Luulin että punaisuus johtui vain liiasta auringosta...

Google tiesi kertoa, että Fusarium-suvun punahomeet tartuttavat erityisesti viljoja. Ihmettelinkin, miksi tuo ei meinannut toipua millään.

O.S. kirjoitti...

Pitihän se sienen nimi vetäistä vielä väärin.

Itsekin ajattelin ensin auringosta punastumista, mutta ikinä se ei ole noin mittavaa ja yleensä vain käsittää uudet lehdet.