sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Viidakon rippeet tänään

Olohuoneessa ei ole enää kuin kolme kasvia, joista palmujen kunto on niin huono, ettei niitä kehtaa tästä asunnosta viedä kuin kompostiin.Akvaarion takana olleet kasvit ovat muuttaneet keittiöön, jonka pöytää koristaa orkideankasvatuskokeiluni. Kasvi kuivui kovasti kun otin sen akvaariosta "kuivalle maalle", joten tein tämmöisen hätäratkaisun. Nyt kasvi näyttää voivan niin hyvin, että ajattelin että tästä voisi tehdä pysyvän ratkaisun. Pitäisi vain keksiä jokin nätimpi astia kuin ämpäri ja vaihtaa pumppu pienempään. Lasinen astia olisi varmasti nätti, mutta levänkasvu voi muodostua ongelmaksi. Katsotaan, miten asia kehittyy vai kehittyykö ollenkaan ennen kuin muutamme. Joka tapauksessa testaan kasvin lannoitusta nyt vähän väkevämmällä annoksella, koska olen kuullut jonkun kasvattaneen orkideojaan jatkuvasti virtaavassa vedessä todella vahvassa lannoiteliuoksessa (lehmänlantaa), ja kasvit kukkivat upeasti. Tässä on vähemmän tuju haju, mutta katsotaan miten kasvi reagoi.
Ainakin hän kukkii komeasti tällä hetkellä, ja avaa uusia kukkia säännölliseen tahtiin. Kukilla ei ole kokoa hirveästi, mutta minusta tässä tapauksessa pieni on kaunista.Tämä santtu ei voi hyvin. Se on joutunut juurtumaan keskellä talvea lähes pimeässä, joten se on ottanut tarvittavan energian lehdistään, joita sillä on kuihtunut pelottavaa tahtia. Se on kuitenkin vielä hengissä, ja maaliskuu lähestyy... Toivotaan, että hän jaksaa sinne asti sinnitellä.
Posliinikukkien ikkunalla voidaan hyvin. Ainoa takapakki on tullut sädeposliinikukan (H. lacunosa) kohdalla. Yksi pistokkaista kurtistui ja kuoli. Nyt ruukussa on tyhjä sektori, mutta toivon, että mikä sitten pistokkaan kohtaloksi tulikin (epäilien sienitautia juuristossa), se ei iske muihin pistokkaisiin. Jos tästä alkaa näkyä merkkejä, pitää ottaa pistokkaita ja yrittää pelastaa kasvi niiden avulla. H. wallichii haistaa jo kevään ja on alkanut kasvattaa uutta haaraa. Muuten kasvu on pysähtynyttä, lisävaloista huolimatta. Ovathan nuo aika tuikkuja auringon valoon verrattuna. Tällä hetkellä ei kuitenkaan näytä siltä, että mikään estäisi näitä selviämästä talven yli.

1 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

Hei, jos tunnustukset kiinnostaa, sellainen olisi tarjolla Jokkemaassa.