lauantai 28. huhtikuuta 2012

Kahvipensaan jakaminen

Olen nyt asunnottomana ja majailen kavereitteni nurkissa, joten vastapalveluksena lupasin auttaa kaveriani hänen kasviensa kanssa. Tämä kahvipensas on saanut alkunsa useista samaan purkkiin kylvetyistä siemenistä. Näin saadaan nopeasti rehevää, mutta se tarkoittaa myös sitä, että pian tulee ahdasta. Jotain piti tehdä.

Koska omistaja toivoi kasviensa päätyvän enimmäkseen hydroon ja mahdollisimman helppokäyttöisiin ruukkuihin, aloitimme käymällä paikallisessa puutarhaliikkeessä. Sieltä löytyi Lechuzan ruukkuja, joissa on monia hyviä ominaisuuksia. Ensinnäkin löytämämme aloituspaketti (Lechuza orkidearuukku) sisältää kaiken tarvittavan: ruukun, vedenpintamittarin ja kasvualustan. Toisekseen ruukun väriä voi muuttaa helposti vain nostamalla sisäruukku uuteen ulkoruukkuun. Koska kasvualustana on muu kuin multa, ratkaisu sopii myös allergisille. Juuret saavat paremmin happea, joten kasvi nauttii ja puhdistaa ilmaa vielä tehokkaammin kuin multaan istutettuna.

Kasvualusta on päätetty, ruukku on valittu, ei kun hommiin!

Ensin juuripaakku piti varovasti hajottaa ja taimet erotella toisistaan. Yhdestä viherkasvista tulikin monta. Itse asiassa niin monta, että istutin kolme samaan ruukkuun. Vesiviljelyyn menevien juurista huuhdeltiin irtomulta vesinoron alla, muut istutettiin sellaisenaan.
Vasemmalla näkyy yksi käytetyistä suojaruukuista. Sen muoto kapenee ylöspäin, eikä siinä ole pohjareikää, joten jos siihen istuttaisi suoraan, juurten täytettyä kasvualustansa kasveja ei saisi pois kuin rikkomalla ruukun. Pohjareiän puuttuminen tarkoittaisi sitä, että jos kasteluvettä lorahtaisi liikaa, se ei pääsisi ruukusta pois kuin haihtumalla. Kiersin nämä ongelmat istuttamalla kasvit muoviseen taimiruukkuun ja nostin sen suojaruukkuun. Sopivan matala ei näy suojaruukusta, ellei tule ihan viereen töllistelemään. Kastelukin on helppoa: Kasvi ruukkuineen ylös, upotetaan ruukku vesiämpäriin, pidetään, kunnes kuplia ei enää nouse, nostetaan ylös ja annetaan liikaveden valua pois.

Oman kämpän etsiminen on asialistalla. Sitä ennen omat kasvini pysyvät evakossa. Onneksi kasveja saa lainaan, niin pääsee työntämään sormensa multaan. :)

0 kommenttia: