sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Suunnittelua


Kasvimaani vähän kasvoi suunnittelupöydällä. Kaikki kerrostalossa vietettyjen vuosien patoumat päästä viljelemään purkautuivat paperille. Saa nähdä miten käy, kun tätä pitäisi ruveta toteuttamaan. Mutta sitähän sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eikö? :) Kuva yrittää antaa osviittaa: Alueen koko on 9 metriä kertaa 16 metriä (kun kerta tilaa on!). Pohjoinen on kuvassa ylhäällä.

Alueen keskellä on kahdeksan kohopenkkiä (metri x 6 metriä), jotka on jaettu neljään pariin. Yhteen pariin tulee kesäkurpitsaa, toiseen papuja, kolmanteen juureksia ja neljänteen lehtivihanneksia ja yrttejä. Suunnittelin kasvimaahan nelivuotisen kierron, koska toivon että kasvimaasta on seuraavinakin vuosina anopille iloa.

Päädyin kohopenkkeihin, koska maa on junttaantunutta entistä peltoa, ja erityisesti mustajuuri ja porkkanat vaativat kuohkeaa maata. Ihanteellista olisi ollut perustaa koko kasvimaa jo viime syksynä, mutta kyllä se onnistuu näin keväälläkin. Mustajuuri tarvitsee 30-40 cm kuohkeaa, kivetöntä multaa, joten päätin että kohopenkkiemme korkeudeksi tulee 40 cm. Tulevaa ajatellen kohopenkit voisivat olla korkeammatkin, sillä talon väki ei tästä nuorene. Mitä korkeammat kohopenkeistä tekee, sitä vähemmän tarvitsee kyykkiä kitkiessä ja satoa korjatessa, mutta tietysti multaa saa sitten siirrellä sitäkin enemmän.

Helppohoitoisen lisäksi halusin alueesta nätin, joten kukkia tulee koko alueen ympäri. Niillä on koristearvon lisäksi muutakin käyttöä. Sekä samettikukat että kehäkukat karkottavat tuholaisia ja niiden kukat ovat syötäviä. Ainakin kahden sisäänkäynnin yläpuolelle olisi tulossa kaari, jotka ruusupapu ja tuoksuherne toivottavasti peittävät kesän kuluessa.

Koska sisätilat ovat rajalliset ja talon emännän omat kasvatukset täyttävät ne toukokuuhun mennessä melko tehokkaasti, valitsin enimmäkseen suorakylvettäviä kasveja. Vain kirsikkatomaatit, laventeli ja kesäkurpitsat tarvitsee esikasvattaa. Voi kyllä olla, että muitakin kasveja löytää tiensä multiin ennen säiden lämpenemistä. Pitää yrittää hillitä itseään hieman, tai muuten hukun taimiin ennen kuin ne voi viedä ulkohoitoon. :D

Kohopenkkien välissä on puoli metriä leveät huoltokäytävät. Muuten käytävät ovat metrin levyiset, jotta niitä pitkin pääsee helposti kottikärryillä. Leveyttä rajoittaa oikeastaan vain se, miten ison alan peltoa jaksaa tätä projektia varten kuoria.

Helppohoitoisuuteen pyritään kohopenkeillä, ötököitä karkottavilla kukilla ja katetuilla käytävillä. Millä käytävät katetaan, on vielä kysymysmerkki. Haketta olisi saatavilla ihan omasta metsästä (ei siis minun, vaan talon), mutta se on havupuuhaketta, eli se happamoittaa maata. Voi kuitenkin olla, että siihen päädytään, varsinaiset syötävät kun kasvavat 40 cm hakkeen yläpuolella. Lisäksi koko projekti on tarkoitus toteuttaa lähes nollabudjetilla käyttäen joko omasta metsästä saatavaa tai nurkkiin kerääntynyttä. Tähän mennessä on ostettu vain siemeniä. Talon pihasta löytyy valmiina multakasa ja puuntuhkaa, vieressä on turvetta yhden suon verran ja siihen on jopa nosto-oikeus. Yritämme löytää jostain lähialueelta tilan, josta saisi hakea palanutta lantaa. Multaa saattaa joutua tilaamaan lisää, sitä menee kuitenkin sen reilut 20 kuutiota. Pihan kasassa on ehkä puolet tuosta.

En meinaa millään jaksaa odottaa sitä hetkeä kun maa on niin sula, että päästään hommiin! Ja sitten se hetki, kun pääsee täyttämään koko komeuden kasveilla! Toivotaan satoisaa kesää. :)

2 kommenttia:

Raija Maula kirjoitti...

Hieno suunnitelma.
Tulevatko kohopenkit laareihin vai miten multa pysyy "järjestyksessä"?

Aralia kirjoitti...

Kiitos. :) Joo, tarkoitus on tehdä nurkkiin kertyneistä kantittomista laudoista reunat penkeille. :)