keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kasvimaa etenee

Pam, ja se on kesä. Niin se vain kasvun ihme yllätti jälleen. Kevät on ollut niin sateinen, tuulinen ja kylmä, että meinasi jo usko mennä. Vanha isäntä alkoi jo manaamaan lunta juhannukseksi, mutta toivotaan, että säät tästä lämpenevät.


Luottotimpurini hyökkäsi kasvimaan käytävien reunusten kimppuun 15.5. Nämä kuvat ovat tuolta perjantailta. 11.5. saatiin ensimmäinen laatikko täyteen ja kylvökuntoon, joten sinne pääsivät porkkanan, mustajuuren, salaatin ja retiisin siemenet. Nurkista löytyi vanhoja harjateräksen pätkiä, joista tuli harsolle tuet. Harson jouduimme ostamaan. Harsolle on ollut tarvetta, sillä tuuli on välillä muuttunut repiväksi ja pyöritellyt jopa kiviä pitkin pihaa. Yötkin ovat olleet kylmiä.


Toisesta sisäänkäynnistä tuli vähän leveämpi, mutta "ei näillä ammuta".

Lauta riitti juuri ja juuri kaikkiin neljään laatikkoon. Laudat ovat kaikki kantittomia, mutta eipä se haittaa, kun jokainen loota vuorattiin muovilla. Osa laudoista on kerätty taapelin päältä, jossa ne ovat olleet pitämässä pressua paikoillaan. Siksi ne ovat jo valmiiksi sinistyneitä. Eipähän kukaan pääse luulemaan laatikoita tehdastekoisiksi. Tältä näytti siis pari viikkoa sitten.

Tänään näytti tältä:

Ensimmäisessä laatikossa retiisit ja porkkanat ovat jo itäneet. Sen viereisessä laatikossa on papuja itämässä. Toivon, että ne oikeasti itävät, eivätkä mätäne maahan. Säät ovat olleet kylmiä ja vettä on tullut melkein päivittäin. Niiden päällä on harso lintujen vuoksi. Täällä tuppaa käymään vähän liian uteliaita yksilöitä. Käytävät on saatu kuorittua ja luottotimpurini taikoi kaksi köynnöskaarta sisäänkäyntien ylle. Hentoinen ulkomuoto hämää. Molemmat on ankkuroitu maahan puolen metrin syvyyteen. Kaaren jalat eivät ole suorat tikut, vaan ne on taitettu L-kirjaimen muotoon. L:n päälle on sitten juntattu isoimpia kiviä, mitä työmaalta on löydetty ja varmimmaksi vakuudeksi harjateräkset on naulattu kiinni puisiin käytävän reunuksiin.Portin molemmin puolin siirrettiin humalaa, mutta valitettavasti siirtäjä (joka en ollut minä) oli niin innoissaan hommasta, että ei kuunnellut ohjetta olla siirtämättä kasveja aurinkoisella ja tuulisella kelillä. Kasveista kuoli yli puolet oksista, mutta ne sitkuttelevat hengissä. No, humala ei onneksi vähästä kupsahda.


Tänään työn alla olivat laatikot 3 ja 4. Kävimme hakemassa viisi säkkiä mustaa multaa, jotka levitettiin tasaiseksi kerrokseksi laatikkoon 3. Pinnalle tuli vielä seulottua peltomultaa ja lopuksi laatikon sisältö sekoitettiin talikolla. Musta multa on lähes pelkkää kompostia ja kokemusteni mukaan sen verran äreää tavaraa, että sitä on turvallisinta käyttää sekoitettuna laihempaan multaan. Vanha puutarhakirjani suosittelee sekoitussuhteeksi puolet kompostimultaa, puolet laihaa peltomultaa, mutta nyt rahatilanteen sanelemana päädyttiin huomattavasti laihempaan mixiin.
Kun päivän työt oli tehty, päivänvalo oli jo niin vähäinen ja sade niin rankka, että joudutte odottamaan valokuvatodisteita viimeisenkin laatikon täyttymisestä huomiseen. :)

0 kommenttia: