perjantai 5. kesäkuuta 2015

Valmis! (melkein)


Tältä näyttää tänään. Eilen saatiin viimeinenkin nurkka käytävää tasattua, viimeiset mullat seulottua ja viimeisetkin kylvöt tehtyä. Vanha isäntä toi tänään traktorilla hiekkakasoja vähän lähemmäksi, niin päästään laittamaan käytävät kuntoon. Sillä nyt ei niin kiire ole, tärkeintä oli saada kasvit multiin ajoissa.

Kasvimaasta on nyt toteutettu puolet. Toinen puoli tehdään joko syksyllä tai ensi vuoden keväällä, kun saadaan konevoimia käyttöön. Ne reunat, jotka vedetään koneella tasaiseksi, myllättiin nyt vain jyrsimellä ja kylvettiin täyteen auringonkukkaa. Ne eivät välttämättä ehdi tehdä siementä, mutta tarkoitus on saada ei niin valmiit alueet näkösuojan taakse.


Päätin, ettei enää tule hallaa ja istutin härkäpavun taimet siihen, mihin ei riittänyt siemeniä kylväessä. Laitoin tukikepit jo toiveikkaana paikoilleen ja tuli samalla todettua, että kyllä siellä mullan alla tapahtuu. Vahingosta viisastuneena pitää jatkossa laittaa tuet samalla kun kylvää, niin ei tule tökittyä jo kylvettyä hengiltä.

Kylvin harson alle lisää salaattia ja retiisejä. Mustajuuria on jo itänyt niin monta, että rivin erottaa, ensimmäiset salaatitkin vihdoin itivät. Uskalsin siis vihdoin kitkeä pikkutainten ympäriltä. Yksivuotisia rikkiksiä on noussut hirveästi, mutta selvästi seulonta kannatti. Monivuotisia rikkiksiä on tarvinnut nyppäistä pois vain muutama hassu.


Tuoksuherneet pääsivät toisen portin viereen. Tähän porttiin on tarkoitus kieputtaa vielä lankaa lisätueksi auttamaan kiipeilyä. Kuudesta kylvetystä siemenstä iti sopivasti neljä, joten portin molemmin puolin on nyt kaksi tainta. Lisäksi iskin taimien väliin yhdet ruusupavun siemenet siltä varalta että tuoksuherneet eivät yksikseen kykene tukea peittämään.


Viimeisenä valmistuneeseen laatikkoon kylvin mangoldia, ruusupapua ja persiljaa. Sitruunamelissan taimet pääsivät multiin, vielä pitäisi istuttaa tähkälaventeliraasut. Ei tullut näistä kovin tukevia taimia. Väkevä tuuli on hakannut joka purkista jonkun hengiltä. Aina ei voi onnistua. Tarkoitus on istuttaa mangoldien väleihin vielä ylimääräisiksi jääneitä yrttien taimia, jotka eivät mahtuneet talon emännän istutuslaatikoihin.

Laatikko numero kolme on vielä tyhjä. Sen asukkaat odottavat kasvihuoneen lämmössä ilmojen lämpenemistä. Päivisin lämpötila kieppuu siinä 15 asteen tienoilla, öisin lämpötila laskee viiteen asteeseen. Toivottavasti säät pian lämpenevät, niin pääsevät kesäkurpitsatkin multiin.

0 kommenttia: