torstai 18. kesäkuuta 2015

Hui, halla! (ja ostoksia)

Viime yönä käväisi pakkasherra huurruttamassa auton tuulilasin. Sääennuste ei tiennyt hallasta mitään, joten en ollut laittanut mitään suojia paikoilleen. Aamu alkoi siis juoksupyrähdyksellä kasvimaalle. Onneksi kasvit eivät olleet moksiskaan.Täällä on halla kuulemma vienyt kukat omenapuista monena vuotena, mutta tänä vuonna joka puussa on kukkia. Pörinä vain käy, kun ohi kulkee. Sama juttu puiden takana vasemmalla näkyvillä marjapensailla. Joka pensas on kuin metropoli: kuhisee elämää.


Pelkäsin hallan vieneen ainakin nämä pienet, mutta huoli oli turha. Kehäkukat ovat jo nousseet, samettikukkia vielä odotellaan. Valitettavasti rikkikset eivät ole antaneet odotella itseään. Nyppimistä on saanut harrastaa, mutta riesaksi asti ei ainakaan vielä. Mullan seulominen kannatti.


Harson alla kaikki hyvin. Viereiseen papulaatikkoon laitettiin nyt taitepavuille tuhkaa, jos se auttaisi keltaisuuteen. Esikasvatus oli taitepapujen kohdalla huono idea, molemmat itäneet taimet kuolivat tuulessa ulos istutuksen jälkeen. Siemenestä näyttävät nousevan ihan hyvin. Härkäpavut ovat komean vihreitä, joten mikä taitepapuja sitten vaivaakaan, ei vaivaa niitä.


Kolmas laatikko on yhä tyhjä, sen asukkaat odottelevat kasvihuoneessa lämpimämpiä ilmoja. Ne ovat kovasti terhakoituneet. Siirsin nämä tänne vähän siinä uskossa, että kuoliintuvat kaikki, mutta onneksi olin väärässä. Tässä vertailukuva kahden viikon takaa:

Rimpulat.. :D
Kylvin kesäkurpitsoja yli tarpeen, mutta niitä jäi itämättä, katkeili kouliessa, katkeili käsiteltäessä ja muutamalle siirto tänne oli liikaa. Laatikkoon uhkasi jäädä tyhjää. Pyörähdin eilen kirkolla etsimässä täydennystä, mutta valitettavasti tarjonta oli pelkkää kesäkukkaa ja yrttejä.

Puolisko kävi tänään isommalla kylällä ja löysi kurpitsan taimia. Oli napannut niitä kolme ruukkua mukaan, aivan omatoimisesti. Ostoskoriin oli tarttunut kolme talvikurpitsaa ja kaksi jättikurpitsaa. Yhdessäkään ei ollut lappua tai tietoa lajikkeesta, joten nyt sitten joudutaan odottamaan satoa, ennen kuin selviää.


Vasemmalta oikealle: Kaksi jättikurpitsaa samassa ruukussa, kaksi talvikurpitsaa samassa ruukussa, yksi talvikurpitsa (eri lajiketta) ja yksi oma kasvatti kesäkurpitsaa. Voinen olla ihan tyytyväinen omien taimien terhakkuuteen.

Myyjä oli neuvonut, ettei samassa purkissa olevia taimia saa erottaa. Jos joku tietää paremman neuvon, huutakoon hep. Tässä ollaan nyt ensimmäistä kertaa pappia kyydissä ja tarkoitus on saada syötävää aikaiseksi.


Kirsikkatomaatitkin ovat terhakoituneet. Ne voisivat vielä paremmin, jos olisin jaksanut karaista niitä pidempään kuin kaksi päivää ennen siirtoa tänne. Hengissä silti ovat.


Kaikista parhaiten voi "varataimi", jonka ajattelin jo jossain välissä heittää kompostiin, koska tiesin emännän varanneen minulle tilaa kasvihuoneesta vain kuudelle taimelle. "Onneksi" hänen taimikasvatuksensa eivät tänä vuonna onnistuneet kovin hyvin, joten tälle löytyi paikka.

Säät ovat olleet kylmiä ja sateisia, joten kasteluhommiakin on ollut vähän. Ostosreissulta oli tarttunut mukaan myös kananlantaa rakeina. Huomenna saavat kasvit lantavettä.


Tämän pörriäiskuvan myötä toivotan erittäin mukavaa ja vähälumista jussia kaikille lukijoille. Toivotaan, että säät alkavat pian suosimaan!

0 kommenttia: