sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Kasvien kuulumisia

Eilen olin (ihmeellistä kyllä) niin aikaisin hereillä, että ehdin ikuistaa olkkarin ikkunan, kun aamuaurinko osuu siihen.
Samalla huomasin, että sädeposliinikukka oli löytänyt H. wallichii:ta varten laittamani narun. Jotain piti tehdä.
Kasvi oli kasvattanut jo niin pitkän roikon, että se ylsi jo tuen alareunaan ja pituus riitti vielä siihenkin, että sain ohjattua roikon pään kiipeämään tukea ylös. Tämä on tärkeää, sillä jos painaa roikon alas, eikä roikon pää osoita ylöspäin, kasvi kuivattaa sen herkästi. Irroitin langan kasvista ja kieputin sen tukeensa. Jahka kasvi taas yltää tuen yläreunaan, laitan langan taas "syötiksi". Tämä toimii hyvin näillä, jotka eivät puudu kovin nopeasti.

H. kanyakumariana ja H. griffithii
Otin nyt pistokkaista kuvat samalla kun laitoin H. griffithii:n juurtumaan sammaleeseen. Nähdään lähtötilanne. Tämän H. kanyakumariana:n kasvineste on mintunvihreää, joten en vieläkään ole varma lajista. Aidolla kun pitäisi olla kellanvihreä kasvineste. On tämä ainakin jotain muuta kuin se toinen "kanyakumarianani".
H. lambii
Siis tämä on pistokas. Iso on. Ruukku on Orthexin pienin säiliöruukku, halkaisija 14 cm.
H. javanica
Tässä pistokkaassa on jo 2 kukkavartta. Huh!

H. obscura
Muutkin posliinikukat voivat hyvin. Tämä se jaksaa kasvaa... Vaikka luulin, että tuossa on voimakas aurinko, kasvi ei ole saanut punaista lehtiinsä. Onko lannoituksessa vikaa, vai mikä on? Taas väärä laji?
H. macgillivrayi
Terraariossa on kasvettu ja tehty valtavia lehtiä. Kokoero tuoreimpien ja alkuperäisten välillä on suuri. Pinta-ala on kaksinkertainen. Onko sitten ilmankosteus vai mikä, kun terraariossa syntyneet lehdet ovat paljon nahkamaisempia (=taipuisampia, ohuempia) kuin sen ulkopuolella syntyneet.
Rahapuu on kasvanut kovasti. Tämä ei haluaisi kasvaa pystyyn ollenkaan, sitä pitää ohjata grillitikulla ja hiusklipsillä.
Apostolinmiekka on tehnyt kaksi alkua tyvelleen. Hän kai viihtyy.
Sipulit ovat kovassa kasvuvauhdissa. Nyt lehdet jo roikkuvat.
Santtu piti lyhyen kukkimistauon, ilmeisesti lannoittamisessa oli paussi. Nyt kun hän sai lannoitetta, kukintaan ryhdytään uudella innolla.
Ruukun toiseen päähän tökkäämäni alku ei nikotellut, vaikka irroitin sen emokasvistaan, juurtui vain ja jatkoi kohisten kasvuaan.
Sädeposliinikukka se vain kukkii, vaikkakin vain yhdellä tertulla kerrallaan. Kokeilen nyt, auttaisiko säännöllisempi lannoittaminen tähän ongelmaan.

2 kommenttia:

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Olet kyllä todella guru huonekasvien kanssa! Kadehtien taas näitä katselen. Mulla ei taida menestyä mikään muu, paitsi kiinanruusu, jonka sulta sain. Siitä ottamani pistokkaatkin ovat lähteneet hienoon kasvuun!

T. Partsipuutarhuri

Aralia kirjoitti...

Hah, gurusta olen vielä kaukana. :) Oppirahoja on tullut maksettua (mm. se viheradiantumi, jonka tapoin ennätysajassa, punkki-invaasio väärän lannoituksen vuoksi, lehtivioitukset Sprutzit-käsittelyn takia jne. jne.), mutta kun virheistään oppii...

Hyvä, että kiinanruusu on vielä hengissä. Ehkä se sopii kastelutyyliisi? Maasta se kasvikin ponnistaa, vai miten se meni. :)