tiistai 17. huhtikuuta 2012

Garten 2012: Ympäristöystävällisyys

"Matkusta ulkomaille, opit jotain kotimaastasi", päti täälläkin. Messuilla oli esillä useita eri maanparannusaineita ja multasekoituksia, joista erikseen mainostettiin, etteivät ne sisällä turvetta:
Minua valistettiin, että saksalaiset ovat huolissaan soiden tuhomisesta, joten nykyään ympäristötietoinen kansalainen ostaa multasekoitusta, jonka orgaaninen aines on kompostista, ei suolta. Suomessa asia ei ole noussut tapetille, vaikka täälläkin ojittamattomien soiden määrä on huomattavasti pienempi kuin aikoinaan.
Nykyaikainen puutarhuri ei myrkytä jokaista öttiäistä, jonka pihallaan tapaa, vaan tarjoaa niille majoitusta ja suojaa. Hyönteishotelleista löytyi luonnon keloja matkivaa (kuvassa keskellä), seinälle ripustettavaa, halkopinoon kätkettävää... Tietysti niihin sai myös ostaa täyttöpakkauksia, jos vanhat oljet ja tikut olivat päässeet maatumaan. Kuvassa kelomaisen hyönteishotellin ympärillä on erilaisia kimalaisille tarkoitettuja betonisia majapaikkoja.
Mehiläisiäkin oli näytillä. Tämä yritys tarjosi mahdollisuuden tilata mehiläispesä postissa. Kuriiri tuo pesän kotiovelle ja kun pahvisen kuljetuslaatikon poistaa, pesän voi nostaa puutarhaan sellaisenaan. Helppoa! Jos ulkonäkö ei miellytä, tarjolla oli myös erilaisia puisia koteloita ja laajennusosia alkuperäiselle pesälle.

Vieressä oleva avonainen laatikko on kimalaismaja, joka on teljetty auki sisustan esittelemiseksi. Jos olisin kimalainen, kömpisin tuonne mielelläni viileiksi öiksi.
Guerilla gardening oli muodissa. Siemenpommeja sai valmistaa itse työpajassa, tai jos ei halunnut sotkea käsiään, niitä sai myös ostaa valmiina:
Jos halusi hoitaa homman kunnon kapinallishenkeen, tarjolla oli myös keraamisia, käsikranaatin muotoisia siemenpommeja. Siitä vain viskomaan puutarhakasveja tyhjille tai hylätyille tonteille!

0 kommenttia: