sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Miten huonekasvit pidetään hengissä: Kasvualustan rakenne

Veteen vaikuttaa kasvualustassa kaksi vastakkaista voimaa: veden pintajännitys ja painovoima. Ihanteellinen kasvualusta on muruinen. Silloin siinä on tarpeeksi orgaanista ainesta, jotta se pidättäisi vettä. Murut (1) myös varmistavat, että kasvualustassa on sekä pieniä että suuria huokosia (2). Pienet huokoset ovat niin pieniä, että veden pintajännitys saa veden jäämään huokoseen. Suuret huokoset ja raot ovat niin suuria, että painovoima voittaa pintajännityksen ja vetää veden niistä pois. Veden sijaan suuret huokoset ovat täynnä ilmaa ja sisältävät siis myös juurten tarvitsemaa happea.
1: muru 2: suuri huokonen 3: maahiukkanen 4: orgaanista ainetta ja sen sitomaa vettä (CC BY-SA)


Kasvualusta voi olla monella tapaa ongelmallinen. Jos se on liian tiivis, juuret eivät saa ilmaa. Luonnossa on useita eliöitä, jotka möyhivät ja kuohkeuttavat maaperää, mutta jopa kastemadot ovat liian suuria ruukkuun. Ruukku on niin pieni määrä maata, että ne möyhivät kasvin juuriltaan.


Ihanteellisissa olosuhteissa kasvualustassa on vettä aina kasvin saatavilla. Luonnossa useimpien kasvien juuret yltävät aina pohjaveteen asti. Vettä on saatavilla myös ylempänä sitoutuneena maahiukkasiin (kuvassa "kyllästymätön maaperä").

Liian märkä kasvualusta ("kyllästynyt maaperä") on veden vallassa. Vesi nousee niin korkealle, että suuretkin raot maahiukkasten välissä täyttyvät, ja juuret kärsivät hapen puutteesta. Luonnossa vesi yleensä pääsee valumaan jonnekin ja usein tulvivilla seuduilla kasvit ovat sopeutuneet ajoittaisiin hapettomiin kausiin, mutta pohjareiättömästä ruukusta vesi ei pääse pois kuin haihtumalla.

Liian kuiva kasvualusta vaikeuttaa juurten tunkeutumista kasvualustaan ja aiheuttaa juurivaurioita. Koska ravinteet kulkevat juurista kasvin muihin osiin vesiliuoksessa, veden puute estää myös ravinteiden saannin. Suurin osa multasekoituksista sisältää paljon turvetta, mikä on ongelmallinen päästyään kuivumaan. Tarkoitan tällä siis tilannetta, että juuripaakku irtoaa ruukun reunoista. Kerran kuivuttuaan turve vetäytyy kasaan, eikä meinaa vettyä uudelleen millään. Ammattilaispuutarhoilla käytetään kuivatusta turpeesta tehtyjä kasvualustoja, mutta niiden annetaan liota vedessä useita tunteja tai yön yli ennen kuin niihin istutetaan mitään.

Kasvualusta voi olla myös liian suolainen. Silloin sen sijaan että kasvi imisi vettä ja ravinteita kasvualustastaan, kasvualusta vetääkin kasvista vettä. Luonnossa tämä tilanne voi syntyä maan suolaantumisen myötä, ruukussa sen voi aiheuttaa liika lannoitus.

0 kommenttia: