keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Apua oman viljelyksen suunnitteluun

Jos onnistuu jostain löytämään maapläntin, laatikon tai palstan ensi kesäksi, nyt viimeistään kannattaa miettiä, mitä sinne haluaa kylvää. Tässä hyviä linkkejä aiheesta:

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n ylläpitämä sivusto kaupunkiviljelystä antaa vinkkejä ja tarjoaa koulutusta. Dodon kotipaikkakunta on Helsinki, joten myös sen järjestämät tapahtumat pidetään siellä.

Martat on koonnut yhdessä Dodon kanssa kaupunkiviljelyoppaan. Jos taloyhtiönne piha kaipaa viljelypalstaa, opas kannattaa lukaista läpi.

Törmäsin myös tämmöiseen blogiin: Kasvimaa kaupungissa.

Itse käytin suunnittelussa apua kahta kirjaa omasta kirjahyllystäni: Puutarhurin ABC - Keittiöpuutarha (Otava 2013) ja Uusi puutarhakirja, osa I (6. painos, 1956). Jälkimmäinen on yhä äärettömän hyvä tietopaketti. Käytin uudempaa kirjaa lähinnä ideointiin ja viljelykierron suunnitteluun. Puutarhurin ABC on suunnattu kaupunkioloihin. Uusi puutarhakirja, joka ei todellakaan ole enää uusi, jaksaa ilahduttaa yhä uudelleen. Kasvivalikoima erosi Puutarhurin ABC:stä vähemmän kuin luulisi. Muun muassa mustajuuren viljely on selostettu paljon seikkaperäisemmin ja kaurajuurestakin on laajemmin kuin uudessa. Mausteyrtit sen sijaan ohitettiin melko nopeasti, niistä käsiteltiin vain viisi yleisimmin käytettyä. Tätä kirjaa lukiessa voi myös olla varma, että ohjeet soveltuvat Suomen oloihin. Kirjaa löytyy yhä kirjastoista, omani olen löytänyt antikvariaatista.

Ps. Katsokaa, mitä löysin! Tämmöinen mun pihaan sitten joskus!

0 kommenttia: