maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kasvimaan vihertyy

Kasvimaan jokaisessa laatikossa on elämää. Taitepavutkin ovat saaneet terveen vihreän värinsä ilmojen lämmettyä.


Juhannuspäivänä uskalsin istuttaa kesäkurpitsat paikoilleen. Hyvin ovat viihtyneet. Ensimmäiset kukatkin on nähty. Saa nähdä, milloin saadaan ensimmäiset kurpitsat. Kova tuuli riivaa yhä, se tempaisi yhden kesäkurpitsoista poikki. Taimi löytyi maasta kuivuneena. Tuulensuojaa olisi hyvä saada, mutta miten toteuttaa se varjostamatta liikaa?Lisäsimme kaariportteihin ohutta rautalankaa lisätueksi. Huvikseni kokeilin, saisiko siitä tehtyä hämähäkinverkon. Mielestäni onnistuin melko hyvin. Verkkoja on yksi molemmin puolin porttia. Tuoksuherneet ovat vahvistuneet ja alkaneet nousunsa verkkoa pitkin, mutta portin vierelle kylvetyistä ruusupavuista ei näy jälkeäkään. Lahjaksi saatu rungollinen timjami pääsi tähän kesäksi. Toivotaan, että anoppi muistaa poimia sen talteen syksyllä.


Portin viereiseen kukkapenkkiin on noussut kehäkukkia ja samettikukkia. Valitettavasti viimeksi mainitut näyttävät itäneen vain paikoin, mutta eipä tuolla niin väliä. Tämä penkki on tähän mennessä kitketty käsin kerran alusta loppuun, muuten olen vain nipsinyt pahimpia ohikulkiessani. Hyvin on pysynyt siistinä.


Laatikko numero 4 on tällä hetkellä tyhjin. Sen yläpäähän kylvetyt mangoldit joutuivat innokkaan 6-vuotiaan kitkijän uhriksi. Kylvetyistä kahdesta rivistä nousi neljä tainta. Nyt on mangoldit kylvetty uudelleen. Anopin ylimääräiset kylvökset pääsivät rivien väliin kasvamaan.Ruusupavut sentään ovat komeita, valitettavasti neljästä pavusta iti vain kaksi. Laitoin papuja maahan lisää, josko toisellekin puolelle tukea saataisiin kasvua. Pyramidin etupuolella persiljat ovat itäneet ja kasvavat hitaasti mutta varmasti. Reunalle kylvetyistä laventeleista useimmat kuolivat ulos istuttamisen jälkeen, mutta hengissä kituuttajat ovat vahvistuneet ja saaneet väriä. Pieniä ne ovat kuin mitkäkin ja meinaavat hukkua rikkaruohojen alle, mutta siellä ne ovat.


Härkäpavuista esikasvatetut kukkivat komeasti, ulos kylvetyt ovat nekin tehneet jo ensimmäiset nuppunsa. Toivotaan hyvää satoa.


Harson alla näyttää tältä. Laatikon sai kitkeä pariin otteeseen kunnolla, sen jälkeen ei rikkiksiä ole juuri noussut. Porkkanarivejä pitää kai kohta harventaa. Ensimmäinen ja toinen retiisisato on jo poimittu ja uudet kylvetty. Ensimmäisellä kerralla annoin retiisien kasvaa liian pitkään. Ne rupesivat kukkimaan ja halkeilivat. Seuraavat keräsin aiemmin ja niitä kehtaa jopa esitellä. Salaatit antavat odottaa itseään. 'Australialainen' ei jostain syystä itänyt lainkaan. Ostin sitä uuden pussin ja nyt odotellaan, josko nämä siemenet osoittaisivat elonmerkkejä. Mustajuuret ovat vielä hitaampia, mutta kasvussa.


0 kommenttia: