keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Hydrohullutusta

No niin, nyt tuli sitten hurahdettua vesiviljelyyn. Idea lähti siitä, että kihlattuni tuli kysyneeksi, olisiko mitään kasveja jotka puhdistaisivat ilmaa. Hän kun liimailee paljon tuolla työpöytänsä ääressä, ja haju ei meinaa tuulettamalla lähteä. Minähän rupesin asiaa selvittelemään, ja sain selville, että kultapalmu on saanut parhaat pisteet Nasan tekemässä kokeessa, jossa tutkittiin kasvien ilmanpuhdistus kykyä. Tai siis juuristossa elävät mikrobithan sen varsinaisen työn tekevät. Ja ne taas tekevät sitä työtä paljon paremmin, jos kasvi kasvaa hydrossa eikä mullassa. Ei kun tuumasta toimeen. Pyöräilin puutarhaliikkeeseen, ostin kokeeksi vesiviljelykamppeet ja kultapalmun ja kotona pistin kasvin likoamaan pariksi tunniksi. Sitten puhdistin juuret ja pistin lecasoraan kasvamaan. Keittiö peittyi multaan, mutta eipä tarvitse sitten joka kevät ruveta mullan vaihtoon.

Nyt sitten odotellaan, juurtuuko tuo ja rupeaako kasvamaan. Jouduin vähän kovakouraisesti juuria käsittelemään, kun en malttanut kasvia yön yli liottaa. Laitoin muovipussiin ikkunan lähelle, mutta niin että kasvia suojaa suoralta auringonvalolta valoverho. Jos juurtuminen noissa oloissa sujuisi paremmin. Kestäväksihän tuota kasvia haukutaan ja helppohoitoiseksi, joten luulisi että voisi onnistua. Jos tuo tuossa rupeaa viihtymään, voisin sitten alkaa muitakin laittaa hydroon. Kihlattuni astmalle tekisi varmaan hyvää, ettei sisäilmassa leijuisi mullassa mahdollisesti viihtyvää hometta.

Palmun lisäksi makuuhuoneeseen pääsi muitakin kasveja, jotka netin mukaan puhdistavat ilmaa: muulinkorva, anopinhammas, sulkasaniainen, limoviikuna, rönsylilja ja muratti. Vaikutuksen huomaa jo nyt. Ilma on paljon raikkaampaa ja huonee hajukin on eri. Jos tosiaan saan aikaiseksi, voisi laittaa ainakin makuuhuoneen kasvit hydroon. Netin mukaan kun se ero mullassa kasvavan ja hydrossa kasvavan kasvin ilmanpuhdistuskyvyssä on huomattava (jossain luki, että hydrolainen on 200 kertaa tehokkaampi). Jos rahatilanne sallisi, olisin jo hankkinut tarpeetkin. :) No, ehkä viimeistään sitten, kun valmistuu ja pääsee töihin.

Kuvia voin lisäillä myöhemmin, jahka saan siivottua. Tällä hetkellä tätä asuntoa ei oikein kehtaa esitellä.

0 kommenttia: