perjantai 2. toukokuuta 2008

Taimiostoksilla


Voi onnea! Tänään tupsahti tilille rahaa sen verran, että kehtasi lähteä taimiostoksille. Ruuhkaa oli kyllä, kun hellettä riitti ja isolla osalla varmaan oli tänään vapaata, mutta kun pysytteli kaukana orvokeista, pystyi hyvin lastaamaan itselleen mitä halusi. Mummojen taistellessa orvokeista, minä poimin korini täyteen yrttejä. Todistimpa yhden perheriidankin myymälän perennojen kohdalla, kun miehellä paloi hihat vaimoonsa, joka halusi vielä tuota, ja noita ja nämähän sopisi siihen. On se ihanaa, että minun kihlattuni ei valittanut taimien paljoudesta mitään, vaan halusi auttaa mullan kannossa kotiin ja istuttamisessakin. Nyt meillä on kuulemma kilpailu, kumman parvekelaatikko näyttää kesän lopulla rehevämmältä. Mutta hän ilmoitti kyllä heti, ettei halua olla paikalla, kun noita isoja laatikoita ruvetaan täyttämään. :D

Vertailun vuoksi:

Tässä on minun istuttamani laatikko. Persiljaa, piparminttua, punaista ja vihreää basilikaa, kehäkukkia ja kuukausimansikoita. Tökkäsin siihen taimien lisäksi jääkaappiin unohtuneen salaatin, kun sen juuret näyttivät hyviltä ja oli sillä vielä pari kunnollista lehteäkin. Se saa muistuttaa siitä, että nykyinen tyhjä tila kylvetään vielä täyteen salaattia, jahka muistan ostaa salaatin siemeniä.


Tässä on kihlattuni istuttama laatikko. Piparmintun tilalla viherminttua, muuten samat kasvit.
Näiden välissä on yhdessä istutettu laatikko:

Tähän tökkäsin heräteostokseni: kaksi aivan ihanaa pelargonia, jotka suorastaan huusivat minulle sieltä pöydältä halpaa hintaansa. Ensi talvena siis kokeillaan niiden talvettamista lämmitetyssä kerrostalossa ikkunalla. Muuta paikkaa ei oikein ole. Suunnitelmissani kyllä oli yhdessä vaiheessa laittaa joka laatikko täyteen valkoisia pelargoneja, mutta luovuin ajatuksesta juuri tuon talvisäilytyksen vuoksi. No, hyvinhän nuo tuohon sopivat. Keskellä rosmariini, pienet taimet (itse kasvatettuja, vrt. kaupan taimet) ovat kuukausimansikkaa.

Nyt on mukavaa, kun jokaiselle parvekelaatikolle on tukiraudat. Ostin tätä kesää varten yhden lisää kierrätyskeskuksesta, kun oli niin halpa (2,5€), ja kyllähän noita tuohon mahtui. Ostin samalla reissulla myös yhden ristikon lisää, että voi niitä sitten viritellä tuohon päätyyn. Ovat molemmat kyllä valkoisia, mutta toisessa on urat ja toisessa ei. No, ei sitä kukaan huomaa enää hetken päästä, kun kasvit peittävät ristikot. Kokeilimme tuota toista ristikkoa paikoilleen niin, että parvekelaatikko pitää sitä paikoillaan alhaalta ja loppumatkalta sidoimme sen kiinni pylvääseen. Tarkoitus on tuo seinänpuoleinen pää vielä tukea pitkällä rimalla niin, että rima kiinnitetään puulaatikkoon ja sitten säleikkö kiinnitetään rimaan. Ja nuo narut vaihdetaan kyllä mustiin nippusiteisiin heti kun muistan ostaa niitä. Tuntuu ihan hyvin tuossa pysyvän kyllä ihan noinkin, tuuli vain heiluttelee liikaa tuota seinänpuoleista osaa. Eikä tarvinnut reikiä porailla.

Kihlattuni suosiollisesti myös leikkasi eristelevyt oikeaan kokoonsa, niin saatiin ne paikoilleen. Hän onnistui lisäksi viiltämään jalkansa lasinsiruun, joka oli peräisin parvekkeellemme talvella heitetystä olutpullosta. Minä kun luulin jo lakaisseeni joka nurkan, ettei niitä enää löytyisi, vaan kyllä vieläkin pääsi yllättämään. Nyt pitäisi vielä sitten sisusmuovit noihin jotenkin säätää, tehdä siihen reiät vettä varten, kaataa kumpaankin 5cm kerros lecasoraa ja sitten pitäisi saada sitä multaa semmoiset 120l...

0 kommenttia: