lauantai 3. huhtikuuta 2010

Kirja-arvosteluDeborah Schneebeli-Morrell: Kasvimaa ruukuissa
  
Sain kuin sainkin vihdoin tämän kirjan käsiini kaukolainauksen avulla. Luin koko kirjan putkeen. Se onnistuu, sillä kirja on helppoa tekstiä, sisältää paljon informatiivisia kuvia, eikä ole loputtoman pitkä. Paljoa uutta tietoa en tästä kirjasta saanut irti, ja tuskin ostan sitä itselleni ihan vain kuvien vuoksi. Mutta aloittelijalle, joka ei ole ikinä kasvattanut ruukussa tai muuallakaan mitään syötävää, tämä kirja on nappivalinta. Otetaan nimeltä mainittu kasvi (esim. peruna), näytetään selkein kuvin, miten sitä kylvetään ja mihin, ja kannustamassa on kaunis kuva lopputuloksesta. Ei vaikeita termejä, ei puhuta yleisellä tasolla "juureksista", ei jätetä aloittelijaa mielikuvituksensa varaan. Tällaiset "kasvireseptit" kannustavat kokeilemaan. Kasvivalikoima on tarpeeksi laaja, jotta jokaiselle löytyy joku jota kokeilla. Jos tämä riittää sinulle, käy hakemassa kirja itsellesi kaupasta tai kirjastosta.

Se tieto, mitä minä olisin kaivannut liittyy kasvupaikkaan. Ei sanota, mikä tarvitsee välttämättä aurinkoisen paikan, mikä menee varjossakin. Kyllähän sen tiedon löytää muualtakin, mutta miksei sitä olisi voinut laittaa reseptin oheen? "Laita aurinkoiseen paikkaan," tai "tämä istutus viihtyy varjossakin" ei ole niin pitkä teksti, että tila loppuisi kesken. Ja kun keskitytään kannustamiseen, mahdollisia ongelmia ei mainita. Toisaalta, kuka aloittelija haluaa ensimmäiseksi tulla pelotelluksi punkeilla, kirvoilla tai kasvitaudeilla? Tarkkaa kylvö- tai istutusaikaa tai sitä, miten pitkään kestää että saa satoa, ei mainita. Talvettamisesta tai myöhempien vuosien hoidosta ei mainita monivuotisten kasvien kohdalla, mutta harvalla kerrostaloasujalla edes on sitä valoisaa, viileää tilaa.

Kirja ei siis ole niin kattava, että löytäisi tiensä kirjahyllyyni perusteoksena, mutta tuskin tekijä on edes pyrkinyt siihen. Jos yhtenä kesänä kokeilee edes paria kirjan "reseptiä", ehkä ensivuonna on jo rohkeampi tarttumaan vaikeaselkoisempiin tai laajempiin opuksiin. Tai menee mukaan paikallisen puutarhaseuran toimintaan. Tai vain laittaa ruukkuun sitä, joka menestyi edellisenä vuotena. Kirja rohkaisee aloittamaan, ja jos se siinä onnistuu, se on jo paljon. Onhan monia kirjoja, joita vain selaa vuodesta toiseen, eikä ikinä tee mitään kun kuvien täydelliset lopputulokset asettavat riman niin korkealle, että ahdistaa. Tämän kirjan innostamana ostin retiisin siemeniä ja aion kylvää niitä karkkilaatikkoon. Saa nähdä, miten keittiönpöydällä viljely onnistuu. :)

0 kommenttia: