keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Huh hellettä! (yhä)

Täällä on ukkostanut jo kahdesti tällä viikolla, mikä aina tarkoittaa sitä, ettei hetkeen pääse nettiin päivittelemäänkään mitään. No, eipä tällä helteellä suomalainen pysty kuin makaamaan ja syömään jäätelöä. En ymmärrä, miten intialaiset kestävät omia +40 asteen helteitään vuosittain kuolematta sukupuuttoon. Mutta kasvit tykkäävät, mikäli vain muistan kastella ne.Maahumala on päässyt vauhtiin. Se yrittää valloittaa koko korin.Orvokit ovat nyt pysyneet näinkin hyvinä, mutta vain ja ainoastaan siksi että vihdoin keksin tökätä puolikkaan vesipullon amppelin keskelle.Helpottaa kastelua huomattavasti, kun amppelia ei tarvitse nostaa alas ja taas ylös kastelua varten. Eikä pullo näy minnekään.
Ahkeraliisatkin voivat hyvin.
Koulun poisheitetyistä lobelioista osa pääsi pajupuun juurelle. Ne olivat aivan hirveän näköisiä saapuessaan, mutta ovat alkaneet piristyä kun ovat saaneet isomman multatilan ja tarpeeksi vettä.Makuuhuoneen ikkuna näyttää nyt tältä. Vaihtelu virkistää, mutta kasvien siirtoon oli myös lämpötilallinen syy. Tällä ikkunalla ovat nyt kaikki, jotka kärsivät liian matalista lämpötiloista talvella. Huomasin, että palmuvehka ei pidä vedosta, joten pidän sen nyt kaukana tuuletusikkunasta.Jätin keittiöön ne kasvit, jotka tarvitsevat syksystä alkaen viileämpiä öitä. Täällä voin laskea yölämpötilan yhtä alas kuin ulkona, makuuhuoneessa se ei onnistu. Jos ensi keväänä jasmiini kukkisi useamman kukan voimin.Kaksi orkideaani kukkii. Sain vihdoin tehtyä tuolle punavalkoisellekin korin, niin se pääsi takaisin keittiöön. Muoviverkosta tehty kori ei rupea hajoamaan, kuten puinen, ja orkidea osaa kasvattaa juurensa siitä läpi. Harmi, ettei kamerani osaa ottaa parempia kuvia vastavaloon.Karanteeniakvaario pääsi keittiön pöydälle kunniapaikalle. Juurrutettavia pistokkaita tuli niin paljon, että meni hermo kaikkien tuuletteluun ja sumutteluun. Nyt ne ovat kaikki samassa ilmatilassa. Pohjalla on vettä, jossa osa pistokkaista kelluu, mutta ruukulliset ovat joko veden yläpuolella tai ruukuissa joihin vesi ei pääse. Vedessä on lämmitin, joka on säädetty +34 asteeseen. Kuvanoton jälkeen lisäsin vielä akvaariotuulettimen kierrättämään ilmaa, että ilmankosteus pysyisi alempana kuin sen 100%. Kosteusmittari olisi hyvä olemassa...Rapulassa vesi nousee. Siksi en voinutkaan enää juurrutella kelluvissa lautoissa olleita pistokkaita täällä, koska köynnöstävät vesikasvit alkoivat kasvaa vaakatasoon, ja sitä en halua. Olisi kiva tietää, miksi oikeanpuoleiset rusolehdet kasvavat puolet nopeammin kuin vasemmanpuoleiset.Ulkona näyttää tältä. Tai ainakin melkein. Kesäpikkusydän, jonka sain edellisellä kasvikurssin reissulla, on nykyään huomattavasti karsitun näköinen. Helteet ovat olleet niin kovat, että leikkasin sitä reilusti että raukalla riittäisi voimia juurtua ennen kuin se käristyy hengiltä.Tähän toiseen ruukkuun on päässyt valkoista amppelidianaa. Koululla heitettiin ylikukkineita amppeleita roskikseen, ja minä pelastin nämä taimet sieltä. Leikkasin dianat alas, revin kasvit irti toisistaan ja istutin ne tähän. Saa nähdä, ehtivätkö vielä kukkia tänä vuonna.

2 kommenttia:

Ninni kirjoitti...

Vastavaloon kannattaa kokeilla salamaa. Vaikka ei salaman käytöstä muuten pitäisikään, vastavaloon sillä voi saada kauniita kuvia, joissa värit näkyvät hyvin.

Lopputuloksen kannalta vielä parempi ratkaisu on käyttää heijastinta, mutta se on vähän hankalaa. Heijastimena voi olla vaikka valkoinen lakana, jota pidellään kameran vieressä niin, että vastavalo heijastuukin takaisin kuvattavaan kohteeseen.

Aralia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Pitää kokeilla tuolla meidän järkkärillä sitä ensi kesänä. Nämä kuvat on napsittu halvimmalla Canonin pokkarilla, jonka aikoinaan löysin. Siinä ei oikein noita valinnanmahdollisuuksia ole. Jos se haluaa olla käyttämättä salamaa, sitä ei itkemälläkään saa käyttämään sitä. Se on nyt muutenkin ruvennut hajoilemaan, joten onneksi on tuo uusi. Vielä kun opin käyttämään sitä. :)