maanantai 26. heinäkuuta 2010

Päivän hankinta


Tänään oli kihlauksemme vuosipäivä, ja sen kunniaksi kihlattuni osti minulle (tai oikeastaan Hoya macgillivrayilleni) lisävalon talveksi. Pidän tästä valaisimesta, sillä se on yksinkertainen ja mukana tulee kasveille sopiva energiansäästölamppu. Kasveille sopiva tarkoittaa tässä sitä, että valo näyttää ihmissilmään violetilta, sillä se tuottaa kasveille hyödyllisiä aallonpituuksia, eli sinistä ja punaista valoa. Näiden aallonpituuksien pitäisi estää kasvien etioloituminen* talvella.

*)Etioloituminen: pimeästä tai heikosta valosta johtuva kasvien kasvutapa; varsi on pitkä ja hento, kasvin väri klorofyllin puuttumisen vuoksi vaalea, lehdet ovat pienet, ja antosyaaniväriaineet puuttuvat. (lähde: Biologian sanakirja)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Osaisitko neuvoa minua noiden kevätkukkien kanssa? Kaipaisin ihan rautalangasta väännettyä ohjetta, että milloin ne istutetaan ja mitä niille tehdään. Olen aloittelija kukkaharrastuksen parissa... Minulla on täysin lasitettu parveke ja siellä 3 pitkää parvekelaatikkoa joissa ei ole mitään hifistelyjä. Ajattelin myös, jos kevätkukkien sipulit eivät ole järin kalliita, voisin laittaa niitä myös taloyhtiön pihaan parvekkeeni viereen. Myös valikoima kiinnostaa, tykkään yhdistellä värejä esim pinkki ja sininen näyttävät kauniilta yhdessä..

Olen hyvin kiitollinen jos ehdit minulle muutaman vinkin antaa :)

Aralia kirjoitti...

No olet ainakin ajoissa liikenteessä, sillä sipulit kannattaa istuttaa vasta kun lämpötilat alkavat lasitetulla parvekkeellakin pysyä alle +10 asteessa.

Osta nyt syksyllä sipuleita, jotka ovat kiinteitä eivätkä ole vielä lähteneet kasvuun. Säilytä ne alle +10 asteessa ennen istutusta, etteivät ne innostu kasvamaan ennen aikojaan.

Koululla sipulikukat istutettiin muovisiin ristikkopohjaisiin laatikoihin, joihin laitettiin pohjalle multaa, sipulit vieri viereen tämän kerroksen päälle ja sipulit peitettiin hiekalla niin, että niiden kärjet jäivät juuri ja juuri näkyviin. Sitten laatikot kasteltiin litimäriksi ja vietiin maakellariin, jossa lämpötila pysyi koko talven noin +5 asteessa. Keväällä sipulien ruvettua kasvamaan laatikot tuotiin valoon kasvihuoneisiin, missä niiden annettiin kukkia. Näistä saatiin leikkotulppaaneita ja -narsisseja.

Sinä ilmeisesti aiot talvettaa sipulisi lasitetulla parvekkeellasi? Silloin sipulit kannattaa istuttaa reikäpohjaisiin, hyvin ojitettuihin ruukkuihin hiekansekaiseen multaan, jota ei kastella. Suurin vaara nimittäin sipuleille on mullan jäätyminen talvella. Kuiva multa ei jäädy. :) Sitten ruukut kannattaa kerätä ryhmään jonkin eristävän, esimerkiksi styrox-levyn päälle lämpimimmän seinän viereen ja peitellä niin hyvin kuin voi. Jos ruukut ovat pieniä, ne voi laittaa pahvilaatikkoon, rutistaa sanomalehteä niiden väliin palloiksi ja vielä laittaa pari vanhaa mattoa pahvilaatikon päälle. Luovuus on sallittua. Tavoite on saada mahdollisimman paljon eristävää ilmaa pysymään ruukkujen ympärillä. Kannattaa varmistaa kuitenkin, että jos peitteiden poisottaminen keväällä viivästyy, mahdollisesti jo kasvuun lähteneet varret eivät katkea heti mullan pinnassa painaviin peitteisiin, eli hajurako siihen.

Keväällä, kun lämpötila alkaa pysyä plussan puolella, ruukkujen peitteitä voi alkaa varovasti kuoria ja ruukut kastellaan. Sipulikukat hurahtavat kasvuun kun lämpötila ylittää +10, jotkut jo, kun se on +5. Näin niille on heti vettä tarjolla. Lannoitus aloitetaan kukinnan jälkeen ja lehtien annetaan lakastua rauhassa ja kastelu lopetetaan vähitellen. Syksyllä taas koko homma alusta.

Erittäin hyvä kirja sipulikasveista on Lena Månssonin ja Bertil K. Johanssonin Sipulit ja mukulat. Siitä löytyy valinnanvapautta ja väriloistoa ja paljon hyviä ohjeita.

Itse en ole sipulikukkia onnistuneesti ruukussa talvettanut, mutta moni muu on. Vinkkejä voi etsiä esim. täältä: http://parveke.vuodatus.net/