sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Kasvi tekee, mitä kasvi haluaa

Hoya wallichii
Köynnökset haluavat kiivetä. Valitettavasti minulla ei ole tarjota niille sademetsällistä puita joita kiivetä metrikaupalla. Kun tuki loppuu, kasvi käyttää paljon energiaa etsiessään jotain, joka veisi ylöspäin. Harvoin tulee ajatelleeksi, että kasvit liikkuvat, mutta kyllä ne niin tekevät.
Tuen etsimiseen käytetty energia on pois kasvamisesta. Moni onkin huomannut, että kun kasvi vihdoin löytää jotain, jota pitkin kiivetä, se ottaa kunnon kasvuspurtin. Minä päätin tarjota kasveilleni, jotka ovat jo ylittäneet tukensa, langan jota pitkin kiipeillä. Siihen ei paljoa tarvittu: Verholauta, langanpätkä ja pyykkipoika. (Toimii myös ilman verholautaa. Narun voi kiinnittää mihin vain, esimerkiksi verhoklipsiin, mutta meillä on vain yksi verhokisko, ja verho pitää saada myös kiinni.)
Tein lankaan lenkin, jonka pujotin pyykkipojan "suuhun". Sidoin toisen pään kiinni kasvin tukeen niin, että sen saa helposti irtikin. Suunnitelma on, että jahka kasvi yltää kattoon, irroitan langan katosta ja köynnöksestä, kieputan köynnöksen tukeensa ja laitan langan takaisin paikoilleen odottamaan että köynnös taas löytää sen.
Kieputin köynnöstä vähän alkuun, jotta se varmasti löysi narun. Ainakin tähän mennessä suunnitelmani on toiminut, sillä nyt wallichii ei enää yritä kietoutua ikkunan rivan ympärille. Keittiön puolella australianposliinikukkakaan ei yritä enää omia calycinan tukea. Siis heti sen jälkeen, kun tajusin että se kiertyy vastapäivään, ja kieputin sen langan ympärille oikeaan suuntaan. :)

0 kommenttia: