Viherrakentaminen alkoi tällä viikolla. Päätökseni valita viherrakentaminen, kun tulee aika valita linjansa, vain vahvistui. Opettaja osaa asiansa, on mukava ja pysyy tunneilla asiassa, ja aihe on mielenkiintoinen. Taas aloitettiin teorialla, mutta perjantaina pääsimme jo syyslannoittamaan ja opettelemaan miten ruohonleikkuri käynnistetään. Pitihän siinäkin opetella, mitä pitää tarkistaa ennen kuin rupeaa kiskomaan moottoria käyntiin, ja että nelitahtisen ja kaksitahtisen moottorin bensoissa on eroa, mutta siinäkin oli kuitenkin se kone nenän edessä, eikä vain kuvana taululla. Oli tällä viikolla myös avomaantuotantoa, missä käytiin läpi maannoksia ja optimaalista maan rakennetta. Viisi tuntia putkeen mullasta, hiekasta ja turpeesta otti kyllä koville. Toivottavasti ihan pian ei tule yhtä puuduttavaa päivää. Onneksi loppuviikosta päästiin jo tekemään lapiodiagnoosia pihalle, niin nähtiin auringonvaloakin.
Lukeminen leikkotenttiin jatkuu, ja viherrakennus toi mukanaan omat kirjansa. Jos aihe kiinnostaa, voi tutustua näihin:
Viherrakentamisen peruskurssi
(Anssi Krannila, Ammattikasvatushallitus, Valtion painatuskeskus. Ikivanha, ensimmäinen painos ilmestynyt 70-luvulla, löytyy vain kirjastoista)
Viherrakentajan käsikirja
(Timo Soini, Viherympäristöliitto ry Julkaisu 25)
Menin myös mainitsemaan luokanvalvojallemme kiinnostuksestani puihin, joten hän antoi minulle mm. Puunhoidon perusteet -kirjasen luettavakseni. Saa nähdä, miten paljon ehdin niihin tutustua.
Vaikka etukäteen kuuli, ettei puutarhuri opi mitään muuten kuin käytännön kautta, olen kyllä oppinut joka päivä jotain. Kuten sen, että jos lannoitteessa on liikaa typpeä, kasvi vain kasvattaa kokoa, eikä jaksa kukkia tai tehdä siemeniä. Siksi syksyllä lannoitetaan vähätyppisellä syyslannoksella. Ehkä kastelulannoite oli liian typpipitoista kesäkukilleni, kun kukinta ei jaksanut jatkua koko kesää. Ensi kesänä voisi kokeilla vähätyppisempää lannoitusta kukkiville kasveille.
Ps. Viljelykasvien nimistö saapui. Saa nähdä, kuinka läheisiä meistä vielä tulee. Ainakaan ulkonäkö ei hirveästi houkuttele selaamaan, mutta ulkomaalaisten blogien selaamista tämä kyllä helpottaa, kun tieteellisellä nimellä löytyy heti suomenkielinen vastine.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti