sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Tapahtumarikas viikko takana

Tällä viikolla sattui ja tapahtui. Koko viikko meni sadon korjuussa ja käsittelyssä. Tiistaina oli konetekniikkaa, jossa siis harjoittelimme traktoreilla ja mönkijällä ajoa perävaunun kanssa ja ilman. Tarkoitus oli oppia peruuttamaan vaunun kanssa. Juuri ennen ruokailua olin ehtinyt ajaa jo kaikilla laitteilla, joten päädyin parini kanssa pesemään traktorin koppia. Jossain vaiheessa ulkoa kuului rysähdys. Joku oli ajanut traktorin piikit tallin ovesta läpi. Seurasi hirveää kiroamista ja sitten ruvettiin soittelemaan opettajaa paikalle. Hän kun oli juuri silloin lähtenyt viemään jotain kuormaa kun arveli meidän selviävän. No, oli tapahtunut perinteinen. Kuski oli unohtanut miten jarrutetaan, ja seinä oli tullut päin. Onneksi ei kenellekään sattunut mitään pahempaa, ja ensi viikolla pääsemme korjaamaan oveen syntyneet kolhut.

Torstaina pääsimme kauppakunnostamaan keräkaalia, purjoa ja punajuurta. Eipä ehtinyt kyllästymään, kun jokaista käsiteltiin vain sen verra kuin oli tullut tilauksia. Ehti juuri ja juuri oppimaan, mitä pitää tehdä, ja sitten jo vaihdettiin kasvista. Loppupäiväksi meidät jaettiin ryhmiin, ja osa lähti keräämään kurpitsoja, osa puhdistamaan ja huoltamaan traktoreita ja keruulaitteita. Minun ryhmäni lähti tyhjentämään ja siivoamaan maissihuonetta. Toisin sanoen kitkimme muovihuoneen reunoille kesän aikana kasvaneet rikkaruohot ja lakaisimme pohjaa peittäneiltä muoveilta roskat pois. Itse kasvit ja turvesäkit oli kerätty pois keskiviikkona. Homma jäi minulta vähän kesken, kun yksi ryhmästämme huomasi pulassa olevan siilin. Huoneen nurkassa on vesihana, jota ympäröi maahan upotettu betonirengas. Sinne siili oli tipahtanut. Raukka oli jo aivan horroksessa, ja sähisi vain vähän muodon vuoksi, kun poimin sen ylös ja lähdin opettajan kanssa metsästämään koululle tilattua siilin talvehtimismökkiä. Mökki oli tilattu jotain kesällä pidettyä tapahtumaa varten, mutta tarvittiin pari puhelua, ennen kuin selvisi missä se on. Sitten piti enää valita sopiva paikka mökille ja hakea talleilta heinää. Ja niin pääsi siili nukkumaan. Viime hetkellä, sillä seuraavana yönä oli jo 3 astetta pakkasta.

(Kuva lisätty 25.10.)

Perjantaina osa siivosi kurkkuhuoneen, osa poimi marja-aronian marjoja, ja minä pääsin käsittelemään latva-artisokkia kuivaamista varten. En nyt kyllä ihan ymmärrä, miksi ne meillä kuivataan, kun netissä väitetään että nuo syödään ihan tuoreina. No, kai siinä joku logiikka on. Sain pari kotiin, kun tunnustin, etten ole noita ikinä syönyt. Loput kaksi tuntia pesin ja lajittelin koristekurpitsoja. Niistä sai jokainen valita yhden omakseen päivän lopuksi. Niin oli viikko pulkassa. Nyt pitäisi alkaa tehdä kasvihuonetuotannon tehtäviä, palautuspäivä tiistaina. :)

2 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Onpa ollut työntäyteinen viikko ja täynnä tapahtumia.

Siilinystävänä oli mukava lukea, että siili pelastui ja sai oman talvikodin:)

Aralia kirjoitti...

Siilikin on varmasti iloinen. Toivottavasti hän oli ehtinyt syödä tarpeeksi etanoita ja matoja ennen renkaaseen tipahtamistaan, että nyt jaksaa nukkua. Eipä hän kädessä kovin laihalta tuntunut. Koon puolesta arvelisin, että siili oli tämän kesän poikasia, eli vielä aika kokematon, raukka. Itsekin pidän siileistä, enkä tainnut olla ainoa, niin paljon siili sai huomiota osakseen.

Oli myös hyvä hetki valistaa tulevia puutarhureita siilien pahimmasta rampauttajasta, nimittäin siimaleikkureista ja päältä ajettavista ruohonleikkureista. Puhuttiin myös, että olisi kiva puutöissä rakentaa mökkejä siileille. Taloyhtiön pihaankin voisi laittaa yhden. Olisihan tuossa tuota pihaa ja pusikkoa sitä varten. :)