sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Vielä siileistä

Kun tuli kommentteihin siileistä, tuli mieleen, että voisihan noista ihanista tuhisijoista enemmänkin sanoa. Jokainen puutarhuri kun voi tehdä jotain noiden piikikkäiden otusten hyväksi:

- Tarkista ennen nurmikon leikkuuta (tapahtuu se sitten työnnettävällä, siimaleikkurilla tai päältä ajettavalla ruohonleikkurilla), ettei nurmikossa piileskele siili tai sen poikasia. Ruohon leikkuu eri tavoin on suurin syy siilien rampautumiseen Suomessa. Jätä johonkin nurkkaan pitkää ruohoa, niin siili viihtyy.

- Älä anna lemmikkisi vahingoittaa siilejä. Vapaana kulkeva kissa voi tappaa siilin poikasen, koira jopa aikuisen yksilön. Purema ei välttämättä tapa heti, vaan voi tulehtuessaan aiheuttaa hitaan, kivuliaan kuoleman. Purtu siili pitää aina toimittaa hoitoon tai lopetettavaksi.

- Järjestä pihallesi tai taloyhtiösi pihalle talvehtimispaikka tai useampi. Voit joko tehdä kopin itse (ohje) tai ostaa valmiina vaikka täältä. Valmiskoppi on tehty laudasta, kuten kuuluukin, eikä vanerista, joka kerää kosteutta.

- Tarkista ennen sytyttämistä, ettei juhannuskokko/risukasa/lehtikasa sisällä siilin pesää tai lepäävää siiliä. Parasta olisi kasata kokko vasta juuri ennen polttamista, ettei siili ehdi kotiutua. Älä myöskään iske talikkoa kasaan ennen kuin olet varma ettet tuikkaa siiliä.

- Siilejä saa ruokkia lisätäkseen niiden viihtymistä, mutta ei maidolla. Ruokittu siili voi kuulemma kesyyntyä jopa niin, että antaa silittää itseään. Muista myös tarjota vettä kuivina kausina.

- Vältä hyönteis- ja etanamyrkkyjen käyttöä. Siilin syömä myrkytetty hyönteinen tai etana voi myrkyttää siilin. Viihtyvä siili voi syödä kesän aikana paljon enemmän tuholaisia kuin ikinä ehdit myrkyttää.

- Varmista, ettei pihallasi ole vesialtaita tai kuoppia jonne siili voi pudota eikä pääse pois. Jos vaaranpaikkaa ei voi peittää, laita siilille lauta jota pitkin se pääsee kiipeämään omin avuin pois.

- Älä roskaa. Huolehdi myrkyllisten aineiden oikeasta hävittämisestä. Luontoon kaadettu myrkky voi vaikuttaa pitkään ja roskat vahingoittavat eläimiä monin tavoin, tulevat ne sitten syödyiksi tai jos eläin jää niihin kiinni.

Siilin talvehtimispaikkojen laittaminen alkaa olla tämän vuoden osalta myöhäistä, mutta kohta on aika aloittaa lintujen talviruokinta. Joko ruokintapaikka on siivottu, ruokinta-automaatti tiskattu ja ripustuskoukku laitettu? :) Jos ei ole, vielä ei ole kiire. Sopiva aika aloittaa ruokinta on loka-marraskuu. Lisää vinkkejä täältä.

1 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Tässä oli todella tärkeää asiaa. Siilit ovat mukavia ja hyödyllisiä eläimiä ja niiden määrä on arvioiden mukaan vähenemässä, joten apu on tarpeen.