lauantai 23. lokakuuta 2010

Neemöljyn ylistys

Nyt pitää kehua, kun on aihetta. Olen nyt kokeillut vihannespunkkien tuhoamisessa pyretriiniä (Puutarha-aerosoli), pyretriinin ja rypsiöljyn yhdistelmää (Sprutzit), ruokaöljy-astianpesuaine-vesi-seosta, petopunkkeja ja tätä, ja neemöljy on kyllä pessyt nuo kaikki muut 10-0. Pyretriinin ongelmat olivat myrkyllisyys, useat uusintakerrat ja se, ettei se toiminut. Pyretriinin ja rypsiöljyn yhdistelmä oli vahingollinen monelle kasville. Ruokaöljyseosta sai koko ajan sekoittaa että se pysyi emulsiona eikä öljy muodostunut kerrokseksi pinnalle. Edes saippuan lisääminen ei auttanut. Sekä tämän että Sprutzitin ongelma oli lehdille jäävä paksu kerros, joka piti erikseen huuhdella vedellä pois. Petopunkit ovat kalliita, mutta tehokkaita. Ne eivät kuitenkaan pysty lisääntymään sisätiloissa, joten uuden erän joutuu tilaamaan aina punkkeja löydettyään.

Neemöljy ei ole myrkyllistä, sitä voi vaikka syödä. Se toimi, ja tarvitsi siihen vain yhden käsittelykerran, sillä se tekee kasvista luontaantyötävän kaikkien ötököiden mielestä. Teho säilyy n. 3 viikkoa tai kunnes kasvin käyttää suihkussa tai se jää sateeseen. Lehdille jäi tästäkin kalvo, mutta ei todellakaan niin paha kuin ruokaöljystä. Valmiste on riittoisaa ja heti käyttövalmista. Sitä menee 1 tl /litra vettä, ja kahdella litralla valmista ainetta käsittelin kaikki kasvini ja jäi vielä ylikin. Sen jälkeen ei ole tuholaisia näkynyt. Lisäksi sai suihkutella rauhassa ilman suojaimia, kun ei tarvinnut pelätä myrkytystä. Ainoat haittapuolet ovat hinta (pullo maksoi 18€) ja lihaliemikuutioiden haju. Jos tätä jossain näkee myynnissä, ostakaa ihmeessä. Toivotaan, että saatavuus helpottuu kun ihmiset alkavat vaatimaan myrkyttömiä torjunta-aineita. Jos tätä ei löydy, hyvä korvike on Nekon biotorjunta. Sekin lupaa pitää tuholaiset poissa myös käsittelyn jälkeen, joten yhden käsittelyn pitäisi riittää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistäs tuota ihmeöljyä oikein löytyi? :)

Aralia kirjoitti...

Ostin omani Pavunvarresta, Tampereelta. Heillä on myös nettikauppa, pavunvarsi.fi. En kuitenkaan enää löytänyt tuota heidän valikoimistaan, joten en tiedä saako sitä enää heiltä. Myöskään valmistajan nettisivuilta tuotetta ei löytynyt, liekkö valmistus lopetettu? Mutta neemöljyä saa puhtaana öljynä mm. eksoottisemmista ruokakaupoista (neempuu on afrikkalainen) ja joistain apteekeista.

Aralia kirjoitti...

Näemmä sitä saa myös täältä: http://www.pispalanpalmu.fi/shop/product_details.php?p=209

real_koikka kirjoitti...

katsos täällähän niitä olikin =)